Pokonaj infekcję z 3 naturalnymi antybiotykami
Każdego dnia na człowieka oddziałują setki negatywnych czynników zewnętrznych. Jeśli organizm funkcjonuje prawidłowo, wtedy można cieszyć się zdrowiem i dobrym samopoczuciem. Bywają jednak okresy, w których częściej można się przeziębić lub złapać infekcje, ponieważ organizm jest narażony na spadek odporności. To znak, że zaburzona została homeostaza i trwa walka o przywrócenie równowagi. Zanim ktoś sięgnie po antybiotyki czy inne leki dostępne w aptekach bez recepty, warto skorzystać z dobrodziejstw natury. Z tego artykułu dowiesz się, jak za pomocą 3 produktów wspomóc organizm w walce z infekcjami.
SPIS TREŚCI:
1. Czosnek
2. Miód
3. Propolis (kit pszczeli)
Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.
Ta popularna w Polsce roślina stosowana głównie w celu poprawy walorów smakowych potraw jest jednym z najsilniejszych naturalnych antybiotyków. W czosnku znajdują się woda, węglowodany, białka, witaminy, głównie witamina C i witaminy z grupy B, składniki mineralne (potas, fosfor, żelazo, mangan).
Dodatkowo czosnek zawiera szereg substancji o działaniu antyoksydacyjnym, jak flawonoidy i kwasy fenolowe. Czosnek swoje działanie zawdzięcza głównie allicynie. Jest to składnik biologicznie czynny, który wykazuje działanie przeciwgrzybiczne i przeciwbakteryjne. Nadaje czosnkowi również charakterystyczny zapach oraz smak.
Czosnek poprawia krążenie krwi, obniża ciśnienie tętnicze oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi. Odpowiada również za zmniejszenie krzepnięcia krwi. Jednak aby uwolnić związki działające przeciwzakrzepowo, należy go rozgnieść. Otwierają się wtedy błony komórkowe i uwalnia się enzym allinaza, pod wpływem którego powstają związki charakteryzujące się właśnie działaniem przeciwzakrzepowym.
Czosnek wykazuje działanie:
– bakteriobójcze (na drobnoustroje Gram-dodatnie i Gram-ujemne),
– przeciwgrzybicze,
– przeciwpasożytnicze,
– stymuluje układ immunologiczny,
– przeciwutleniające.
W dzisiejszych czasach coraz większym problemem staje się odporność bakterii i wirusów na dostępne w aptekach antybiotyki. Dlatego warto sięgać po naturalne produkty, które pomogą w walce z drobnoustrojami. Przykładem takiego naturalnego leku jest miód.
Przyjęło się, że miód należy spożywać w trakcie choroby. Nic bardziej mylnego. Miód należy spożywać regularnie, aby wykazywał swoje prozdrowotne działanie. Swoje właściwości antybiotyczne zawdzięcza zawartości enzymu oksydazy glukozy.
Enzym ten dostaje się do miodu wraz z wydzieliną gruczołów gardzielowych pszczół. Dodatkowo z reakcji z udziałem tlenu i glukozy powstają kwas glukonowy i nadtlenek wodoru, które również charakteryzują się silnym działaniem antybiotycznym. Za działanie przeciwdrobnoustrojowe miodu odpowiadają również lizozym, olejki eteryczne i flawonoidy, które znajdują się w miodzie w nieznacznych ilościach.
Ważne, aby pamiętać, że oksydaza glukozy traci swoje właściwości na skutek działania promieni słonecznych i po podgrzaniu. Najwyższą aktywnością przeciwdrobnoustrojową charakteryzują się miody nawłociowy, gryczany oraz nektarowo-spadziowy. Najniższą zaś miód akacjowy czy miód wielokwiatowy.
Propolis jest tworzoną przez pszczoły mieszanką żywicy, olejków eterycznych, wosku, pyłów kwiatowych oraz wielu innych substancji. Mieszanka ta produkowana jest przez pszczoły z kitu pszczelego oraz balsamu pyłkowego. Pszczoły wykorzystują go do dezynfekowania i uszczelniania ula, a także wzmocnienia jego konstrukcji. Od setek lat propolis stosowany jest w leczeniu różnych chorób i infekcji.
Do głównych substancji bioaktywnych propolisu można zaliczyć polifenole (flawonoidy i fenolokwasy) oraz terpenoidy. Są to związki, które wykazują silne działanie antyoksydacyjne. Oprócz walki z wolnymi rodnikami propolis wykazuje właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze, a także przeciwzapalne.
Może być również stosowany zewnętrznie w postaci maści, kremów czy też globulek. Wówczas działa na trudno gojące się rany, oparzenia, owrzodzenia, żylaki i tym podobne schorzenia.
Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.
Bibliografia
Jagiełło J. et al., Bursztynowe źródło zdrowia – zastosowanie miodu we współczesnej medycynie, „Medycyna Rodzinna” 2018, 21(1), 64–69.
Dubiago G., Nowak A., Klimowicz A., Wybrane właściwości miodu szczególnie przydatne w kosmetologii, „Postępy Fitoterapii” 2018, 19(1), 58–64.
Szeleszczuk Ł., Zielińska-Pisklak M., Goś P., Propolis – panaceum prosto z ula, „Farmakoterapia” 2013, 23(6–7), 32–39.
Kwiecień M., Winiarska- Mieczan A., Czosnek jako zioło kształtujące właściwości prozdrowotne, „Problemy Higieny i Epidemiologii” 2011, 92(4), 810–812.
Matysiak M. et al., Porównanie wybranych właściwości biologicznych czosnku (Allium Sativum L.) pochodzącego z Polski i Chin, „ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość” 2015, 2(99), 160–169.