Każdego dnia jesteśmy atakowani przez setki różnych czynników zewnętrznych, wpływających negatywnie na kondycję naszych organizmów. Jeśli funkcjonują one prawidłowo, wtedy cieszymy się zdrowiem i dobrym samopoczuciem. Bywają jednak okresy, w których częściej się przeziębiamy, łapią nas infekcje, alergie oraz stany zapalne. To znak, że zaburzona została homeostaza organizmu i trwa walka o przywrócenie stanu równowagi. Zanim sięgniemy po antybiotyki czy inne leki dostępne w aptekach bez recepty, skorzystajmy z dobrodziejstw, którymi obdarowała nas natura. Z tego artykułu dowiesz się, jak za pomocą 3 produktów wspomóc organizm w walce z infekcjami.

 

SPIS TREŚCI:
1. Czosnek
2. Miód
3. Propolis (kit pszczeli)

Indywidualne plany
dietetyczne i treningowe
-23 kg -23 kg -7 kg -25 kg -7 kg +13 kg -15 kg -23 kg -6 kg -18 kg -10 kg -11 kg już od 39,99 zł za miesiąc

 


1. Czosnek

Ta popularna w Polsce roślina stosowana głównie w celu poprawy walorów smakowych potraw jest jednym z najsilniejszych naturalnych antybiotyków. W skład ząbka czosnku wchodzi woda, węglowodany, białka, witaminy, głównie witamina C i witaminy z grupy B, składniki mineralne (potas, fosfor, żelazo, mangan).

 

Dodatkowo w czosnku znajdziemy szereg substancji o charakterze antyoksydacyjnym, jak flawonoidy i kwasy fenolowe. Czosnek swoje działanie zawdzięcza głównie allicynie. Jest to składnik biologicznie czynny, który wykazuje działanie przeciwgrzybiczne i przeciwbakteryjne. Nadaje on czosnkowi również charakterystyczny zapach oraz smak.

 

Oprócz działania antybiotycznego czosnek poprawia krążenie krwi, obniża ciśnienie tętnicze oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi. Czosnek odpowiada również za zmniejszenie krzepnięcia krwi. Jednak aby uwolnić związki działające przeciwzakrzepowo, czosnek musi zostać zgnieciony. Podczas rozgniatania czosnku otwierają się błony komórkowe i uwalnia się enzym allinaza, pod którego wpływem powstają związki charakteryzujące się właśnie działaniem przeciwzakrzepowym.

 

Czosnek wykazuje działanie:

– bakteriobójcze (na drobnoustroje Gram-dodatnie i Gram-ujemne),

– przeciwgrzybicze,

– przeciwpasożytnicze,

– stymuluje układ immunologiczny,

– przeciwutleniające.


2. Miód

W dzisiejszych czasach coraz większym problemem staje się odporność bakterii i wirusów na dostępne w aptekach antybiotyki. Dlatego warto sięgać po naturalne produkty, które pomogą nam w walce z drobnoustrojami. Przykładem takiego naturalnego leku jest miód.

 

Utarło się, że miód należy spożywać w trakcie choroby. Nic bardziej mylnego. Miód, aby wykazywał swoje prozdrowotne działanie, należy spożywać regularnie. Swoje właściwości antybiotyczne miód zawdzięcza zawartości enzymu oksydazy glukozy. Fabryka Siły Sklep

 

Enzym ten dostaje się do miodu wraz z wydzieliną gruczołów gardzielowych pszczół. Dodatkowo z reakcji tlenu i glukozy powstaje kwas glukonowy i nadtlenek wodoru, które również charakteryzują się silnym działaniem antybiotycznym. Za działanie przeciwdrobnoustrojowe miodu odpowiada również enzym lizozym, olejki eteryczne i flawonoidy, które obecne są w miodzie w nieznacznych ilościach.

 

Ważne jest, aby pamiętać, że enzym oksydaza glukozy traci swoje właściwości wskutek działania promieni słonecznych i po podgrzaniu. Najwyższą aktywnością przeciwdrobnoustrojową charakteryzują się miód nawłociowy, miód gryczany oraz miód nektarowo-spadziowy. Najniższą zaś miód akacjowy czy miód wielokwiatowy.


3. Propolis (kit pszczeli)

Propolis jest tworzoną przez pszczoły mieszanką żywicy, olejków eterycznych, wosku, pyłów kwiatowych oraz wielu innych substancji. Mieszanka ta produkowana jest przez pszczoły z kitu pszczelego oraz balsamu pyłkowego. Pszczoły wykorzystują go do dezynfekowania i uszczelniania ula, a także wzmocnienia jego konstrukcji. Od setek lat propolis stosowany jest w leczeniu różnych chorób i infekcji.

 

Do głównych substancji bioaktywnych propolisu możemy zaliczyć polifenole (flawonoidy i fenolokwasy) oraz terpenoidy. Są to związki, które wykazują intensywne działanie antyoksydacyjne. Oprócz walki z wolnymi rodnikami propolis wykazuje właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze, a także przeciwzapalne. Może on być stosowany wewnętrznie w postaci np. nalewek. Wówczas działa łagodząco na infekcje górnych dróg oddechowych, na chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy.

 

Może być również stosowany zewnętrznie w postaci maści, kremów czy też globulek. Wówczas jego działanie skupia się na trudno gojących się ranach, oparzeniach, owrzodzenia, żylakach i tego typu schorzeniach.

 

 

1 / 4
A jaki Ty masz cel? Nie trać czasu i zacznij już dziś! Skorzystaj z profesjonalnej opieki.
Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.

Bibliografia

Jagiełło J. et al., Bursztynowe źródło zdrowia – zastosowanie miodu we współczesnej medycynie, „Medycyna Rodzinna” 2018, 21(1), 64–69.

Dubiago G, Nowak A., Klimowicz A., Wybrane właściwości miodu szczególnie przydatne w kosmetologii, „Postępy Fitoterapii” 2018, 19(1), 58–64.

Szeleszczuk Ł., Zielińska-Pisklak M., Goś P., Propolis – panaceum prosto z ula, „Farmakoterapia” 2013, 23(6–7), 32–39.

Kwiecień M., Winiarska- Mieczan A., Czosnek jako zioło kształtujące właściwości prozdrowotne, „Problemy Higieny i Epidemiologii” 2011, 92(4), 810–812.

Matysiak M. et al., Porównanie wybranych właściwości biologicznych czosnku (Allium Sativum L.) pochodzącego z Polski i Chin, „ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość” 2015, 2(99), 160–169.