Olejek arganowy jest produktem naturalnym, znalazł swoje zastosowanie w przemysłach spożywczym i kosmetycznym. Jest uważany za jeden z najcenniejszych oraz najdroższych olejków naturalnych. Nie bez powodu zyskuje coraz większą popularność w krajach europejskich. Jakie właściwości ma olejek arganowy?

 

SPIS TREŚCI:
1. Czym jest olejek arganowy
2. Właściwości olejku arganowego
3. Zastosowanie olejku arganowego w kuchni
4. Zastosowanie olejku arganowego w kosmetyce
5. Jak rozpoznać prawdziwy olejek arganowy?

Indywidualne plany
dietetyczne i treningowe
-23 kg -23 kg -7 kg -25 kg -7 kg +13 kg -15 kg -23 kg -6 kg -18 kg -11 kg już od 39,99 zł za miesiąc

 

 

1. Czym jest olejek arganowy

Olejek arganowy produkowany jest z arganii żelaznej rosnącej głównie na terenach Maroka. Z tego względu bardzo często jest nazywany złotem Maroka, głównie ze względu na swoje liczne korzystne właściwości. Z nasion arganii wytwarzany jest olejek, wytłoki natomiast wykorzystywane są do produkcji paszy dla zwierząt. Z drzewa arganii produkuje się również meble oraz dobrej jakości węgiel drzewny, a ze sfermentowanego miąższu owoców – alkohol. Olejek arganowy ma bardzo delikatny, ledwo wyczuwalny zapach.

 

Tradycyjną metodą otrzymywania olejku arganowego jest ręczne mielenie ziaren (wyglądem przypominają migdały) do momentu powstania oleistej pasty, z której następnie wyciskany jest olej. Ze względu na problemy z otwarciem ziaren muszą one być zbierane z odchodów kóz. Następnie są oczyszczane, suszone i prażone. Do gotowych ziaren dodaje się wodę, a następnie wszystko razem mieli. Obecnie olejek arganowy jest produkowany maszynowo.

 

By zapobiegać jełczeniu, zarówno olejek spożywczy, jak i olejek kosmetyczny należy przechowywać w temperaturze pokojowej i nie wystawiać na działanie promieni słonecznych.

 

2. Właściwości olejku arganowego

Olejek arganowy jest obecnie jednym z najdroższych i najcenniejszych olejków na świecie. Dzięki zawartości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), flawonoidów, karotenoidów oraz witaminy E posiada różne właściwości wykorzystywane w medycynie oraz kosmetologii, między innymi:

– może skutecznie obniżać stężenie tzw. złego cholesterolu we krwi oraz zwiększać zawartość tzw. dobrego cholesterolu LDL, dzięki czemu zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy, zakrzepicy i chorób serca,

– wpływa na poprawę krążenia, Fabryka Siły Sklep

– wspomaga odporność organizmu,

– działa przeciwzapalnie,

– usprawnia funkcjonowanie układu nerwowego,

– wpływa korzystnie na pracę mózgu,

– pomaga w przypadku suchej i szorstkiej skóry,

– zmniejsza widoczność blizn, zmarszczek, znamion,

– pomaga w przypadku łuszczycy i egzemy,

– chroni skórę przed szkodliwym działaniem promieni UV, wiatru oraz mrozu,

– działa ujędrniająco, napina skórę,

– nawilża włosy oraz poprawia ich ogólną kondycję,

– okazuje się skuteczny w walce z trądzikiem,

– wpływa pozytywnie na pracę mięśni,

– zmniejsza ryzyko powstawania wrzodów żołądka i dwunastnicy,

– zapobiega niedokrwistości i powstawaniu kamicy żółciowej,

– pomaga w przypadku wystąpienia objawów alergii,

– łagodzi bóle kostne oraz stawowe,

– pomaga w zwalczaniu bezpłodności u mężczyzn.

 

Dzięki zawartości flawonoidów, karotenoidów, niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz wielu innych związków chemicznych spożywanie olejku arganowego tłoczonego na zimno zaleca się w zapobieganiu nowotworom oraz w ich leczeniu.

 

3. Zastosowanie olejku arganowego w kuchni

Olejek arganowy stosowany do celów spożywczych wytwarzany jest z prażonych ziaren arganii. Zazwyczaj ma ciemnozłoty kolor, w smaku łatwo można wyczuć charakterystyczną orzechową nutę. W kuchni jest stosowany jako dodatek do sosów i marynat, nadaje im charakterystyczny orzechowy, orientalny smak. Jest również stosowany jako dodatek do ryb oraz mięs.

 

Zaleca się, aby olejek arganowy dodawać do dań bezpośrednio przed ich podaniem w celu zachowania jego wszystkich właściwości odżywczych oraz smakowych. Niewskazane jest stosowanie olejku z drzewa arganowego do smażenia.

 

Pozostałości ziaren po wytłoczeniu olejku tworzą gęstą pastę (w smaku przypomina masło orzechowe), która w krajach afrykańskich stosowana jest jako dodatek do pieczywa.

 

4. Zastosowanie olejku arganowego w kosmetyce

Olejek arganowy obecnie cieszy się na świecie ogromną popularnością. Producenci kosmetyków coraz częściej wykorzystują go w niewielkich ilościach jako dodatek do kremów, maseczek, odżywek do włosów itp.

Olejek przeznaczony do celów kosmetycznych produkowany jest z nieprażonych nasion drzewa arganowego w celu zachowania wszystkich cennych właściwości. Olejek tłoczony na zimno zazwyczaj jest dużo jaśniejszy niż olejek spożywczy. W kosmetyce jest ceniony ze względu na zawarte w nim antyoksydanty oraz witaminę E, dzięki którym skutecznie spowalnia procesy starzenia się – odżywia skórę oraz wspomaga jej regenerację.

 

Olejek arganowy może być stosowany do smarowania skóry twarzy, łokci, kolan, dłoni oraz problematycznych miejsc, np. rozstępów czy blizn. Wmasowany w skórę głowy zapobiega wypadaniu włosów oraz przyspiesza ich wzrost. Wcieranie olejku w końcówki włosów może zapobiegać ich rozdwajaniu i przesuszaniu.

 

Olejek z drzewa arganowego bardzo często jest również dodawany do różnych kremów, odżywek do włosów oraz szamponów, najlepiej jednak używać go w postaci czystego oleju. Jego stosowanie zaleca się również w celu odbudowy paznokci oraz zmniejszenia ich łamliwości. Bardzo często stanowi również dodatek do pomadek do ust, nawilża je i regeneruje. Można stosować go również do demakijażu. Olejek arganowy można łączyć np. z oliwą z oliwek, wówczas wzmacniają wzajemnie swoje właściwości.

 

Stosowanie olejku arganowego poleca się w codziennej pielęgnacji wszystkich rodzajów skóry, szczególnie przesuszonej, wrażliwej, a nawet skłonnej do alergii. Nie istnieją żadne przeciwwskazania do stosowania olejku arganowego przez osoby z tego typu skórą. Prawdziwy marokański olejek często dodawany jest do ekskluzywnych naturalnych mydeł oraz szamponów i kremów.

 

5. Jak rozpoznać prawdziwy olejek arganowy?
Niestety w sklepach nietrudno natknąć się na podrabiane olejki arganowe. Producenci farbują je, aby kolorem przypominały oryginalny olejek, jednak nie mają one takich wartości odżywczych jak prawdziwy marokański olej z drzewa arganowego. Takie olejki najłatwiej rozpoznać po niskiej cenie i braku certyfikatu, najczęściej pochodzą z Filipin oraz Chin.

 

 

1 / 4
A jaki Ty masz cel? Nie trać czasu i zacznij już dziś! Skorzystaj z profesjonalnej opieki.
Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.

Bibliografia
Włudyka B., Niezwykła moc oleju arganowego, „Aura” 2011, 1.
Kiebała S., Marokański Eliksir Młodości, „Polski Magazyn Reiki” 2016, 3.
Krótko i rzetelnie o olejku arganowym, olejekarganowy.pl (31.10.2010).