Mniszek lekarski, zwany potocznie mleczem, jest bardzo popularnym kwiatem, który stanowi jedną z pierwszych oznak nadchodzącej wiosny. Często jest postrzegany jako chwast ze względu na powszechne występowanie. Jednak nie dajcie się zwieść pozorom. Mniszek pospolity jest niezwykle ważny dla naszego organizmu. W jaki sposób nam pomaga? Sprawdźcie poniższy artykuł!

 

SPIS TREŚCI:

1. Czym jest mniszek lekarski?

2. Mniszek lekarski – właściwości

3. Zastosowanie

4. Mniszek – syrop

Indywidualne plany
dietetyczne i treningowe
-23 kg -23 kg -7 kg -25 kg -7 kg +13 kg -15 kg -23 kg -6 kg -18 kg -10 kg -11 kg już od 39,99 zł za miesiąc

 

 

1. Czym jest mniszek lekarski?

Mniszek lekarski, zwany również mniszkiem pospolitym, jest rośliną występującą dość powszechnie. Obecnie opisano ponad 1000 gatunków tej rośliny w Europie, z czego blisko 200 z nich występuje w samej Polsce. Oprócz tego ten popularny kwiat występuje również na terenach Afryki i Azji. Najczęstszym miejscem ich występowania są łąki i pola, a przede wszystkim obszary ruderalne, czyli tereny o bardzo silnie zaznaczonej działalności człowieka.


Powszechne określenie „mlecz” odnosi się do występującego w nich soku mlecznego, który uwidacznia się po przecięciu szypuły. Dorosłe kwiaty mniszka pospolitego posiadają łatwe do przenoszenia zarodniki, którym

w przemieszczeniu zazwyczaj pomaga wiatr. Dlatego też bardzo często można się spotkać z określeniem „dmuchawiec”, które dotyczy w pełni rozwiniętego owocostanu.


2. Mniszek lekarski – właściwości

Mniszek pospolity charakteryzuje się bogactwem licznych prozdrowotnych substancji chemicznych. Za przykład niech posłuży zgromadzona w soku mlecznym tej rośliny inulina, która jest zaliczana do grona naturalnych probiotyków. Związek ten stanowi jeden ze składników błonnika pokarmowego, co oznacza, że ułatwia procesy trawienne i sprzyja rozwojowi naturalnej flory bakteryjnej jelit. Ponadto skutecznie wydłuża czas uczucia sytości, co pomaga w kontroli masy ciała i odchudzaniu.


Nie sposób też zapomnieć o związkach określanych mianem triterpenów. Substancje te wykazują zbawienny wpływ na naszą gospodarkę lipidową poprzez obniżenie nadmiernego poziomu cholesterolu we krwi. Uwarunkowane jest to faktem, że triterpeny powodują zmniejszenie częstotliwości skurczów naczyń krwionośnych. Oprócz tego przypisuje się im zdolność do niwelowania chorobotwórczych mikroorganizmów, jak bakterie, grzyby czy wirusy, które mogą prowadzić do rozwoju wielu chorób

i procesów patologicznych. Fabryka Siły Sklep


Inną i równie ważną substancją jest kwas chlorogenowy, który możemy też spotkać w karczochach, yerba mate czy zielonej kawie. Związek ten jest silnym antyoksydantem i skutecznie wspomaga inne związki polifenolowe

w walce z nadmierną ilością gromadzących się w naszym organizmie wolnych rodników. Wspomniany kwas spowalnia także uwalnianie glukozy do krwi po spożytym posiłku. Niektóre źródła przypisują mu charakter antybakteryjny, przeciwgrzybiczny i przeciwwirusowy.


Jednak to nie koniec pożytecznych składników zawartych w mniszku lekarskim. Mlecze zawierają bardzo duże ilości mikroskładników, jak fosfor, krzem, magnez, potas, wapń czy żelazo. Młode liście mniszka posiadają również znaczną zawartość witamin z grupy B oraz kwasu askorbinowego, czyli witaminy C. Warto również wspomnieć o obecności takich związków jak fitosterole, garbniki czy karotenoidy.


Na podstawie składu naukowcy określili domniemane działanie rośliny

w ludzkim organizmie. Ekstrakt z korzenia lub ziela mniszka intensyfikuje pracę wątroby poprzez nasilenie procesów produkcji żółci. Substancje goryczkowe stanowią skuteczny środek na wzrost wydzielania soku żołądkowego oraz poprawę procesu trawienia. Z kolei kwiaty mlecza wykazują charakter moczopędny i przeciwzapalny. Dzięki obecności wspomnianego kwasu chlorogenowego roślina przyczynia się również do zmniejszenia poziomu glukozy we krwi, co może okazać się bardzo pomocne przy terapii wczesnego stadium rozwoju cukrzycy.


3. Zastosowanie

Po przedstawieniu składu i skutków stosowania mniszka w organizmie można przypuścić, że określenie „lekarski” nie jest wcale bezpodstawne. Mniszek pospolity jest zaliczany do grona roślin prozdrowotnych, które skutecznie sprawdzają się w leczeniu niektórych chorób i schorzeń.

 

Mowa tu między innymi o:

– zmianach skórnych, jak brodawki czy kurzajki;

– problemach gastrycznych i pokarmowych (brak apetytu, niestrawność, wzdęcia, zaparcia);

– chorobach metabolicznych (np. awitaminoza, cukrzyca, nadmierny poziom cholesterolu);

– problemach wątrobowych i schorzeniach dróg żółciowych (kamica żółciowa, wirusowe zapalenie wątroby);

– chorobach nerek i układu moczowo-płciowego (obrzęki czy niewydolność nerek, zapalenie pęcherza bądź przewodów moczowych, kamica moczowa).


Mniszek lekarski nie jest jednak rośliną uniwersalną. Spożywanie tej rośliny
i suplementacja preparatami na niej bazującymi, jest niewskazane

u osób z niedrożnością bądź ropniakiem dróg żółciowych. Z kolei osoby nadmiernie wrażliwe na obecne substancje goryczkowe mogą borykać się

z problemami żołądkowymi, jak dolegliwości bólowe czy zgaga.


Mniszek jest stosowany głównie w postaci ekstraktów, nalewek czy też odwarów z korzeni, liści oraz ziela. Dobowa dawka nie powinna przekraczać 12 g w przypadku preparatów wykorzystujących zioło, a z kolei produkty bazujące na korzeniu należy przyjmować w dawce 3 g w ciągu dnia. Powyższe porcje zaleca się dzielić na mniejsze dawki. W pierwszym przypadku jednorazowa dawka nie powinna przekraczać 4 g. Natomiast

w drugiej sytuacji pojedyncza dawka powinna wynosić maksymalnie 1 g.


4. Mniszek – syrop

Bardzo popularnym sposobem na wykorzystanie leczniczych właściwości mniszka pospolitego jest sporządzenie syropu. Produkt ten jest pozyskiwany z korzeni, kwiatów oraz łodygi rośliny. Oprócz wcześniej wymienionych zastosowań syrop z mniszka lekarskiego stanowi skuteczny środek na problemy ze strony układu oddechowego (chrypka, kaszel, stany zapalne jamy ustnej i samych dróg oddechowych), miażdżycę czy stany zapalne

i choroby skóry. Preparat może być stosowany samodzielnie lub jako dodatek do herbaty czy pieczywa. Warto jednak pamiętać, że diabetycy nie mogą go stosować ze względu na znaczną ilość cukru. Osoby chorujące na cukrzycę powinny wykorzystywać jedynie napar z kwiatów mlecza.