Chlorella – wszystko, co musisz o niej wiedzieć
Chlorella to alga zaliczana do tzw. superfoods. Obecnie jest stosowana jako suplement diety w leczeniu wielu chorób cywilizacyjnych oraz w zapobieganiu im. Zatem czy jej spożywanie może przynieść korzystne zmiany w naszym organizmie? Jakie wartości odżywcze posiada chlorella? W jaki sposób najlepiej ją stosować? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań dotyczących chlorelli znajdują się w poniższym artykule.
SPIS TREŚCI:
1. Czym jest chlorella?
2. Wartości odżywcze chlorelli
3. Właściwości i zalety chlorelli
4. Zastosowanie chlorelli
5. Gdzie i w jakiej cenie można dostać chlorellę?
1. Czym jest chlorella?
Chlorella jest gatunkiem należącym do glonów. Występuje w wodnych oraz wilgotnych środowiskach, np. w morzach, oceanach, w wilgotnej ziemi, korze oraz we wnętrzu innych organizmów. Dzięki zawartości chlorofilu, który umożliwia fotosyntezę, chlorella jest glonem o zielonej barwie. Dzięki swoim wyjątkowym właściwościom odżywczym posiada szereg prozdrowotnych właściwości. Obecnie chlorella ze względu na właściwości odchudzające jest najbardziej znaną algą.
2. Wartości odżywcze chlorelli
W 100 g chlorelli znajduje się około 410 kcal, 58,4 g białka, 23,2 g węglowodanów oraz 9,3 g tłuszczu. Swoje wyjątkowe właściwości prozdrowotne chlorella zawdzięcza dużej zawartości chlorofilu. Bez wątpienia zawiera ona najwięcej tego składnika spośród wszystkich glonów, a nawet roślin. To właśnie chlorofilowi chlorella zawdzięcza swoją nazwę. Oprócz tego jest ona również skarbnicą:
– aminokwasów,
– kwasów nukleinowych,
– wapnia – 221 mg,
– fosforu – 895 mg,
– magnezu – 315 mg,
– żelaza – 130 mg,
– witaminy B1 – 1,7 mg,
– witaminy B2 – 4,3 mg,
– witaminy B3 – 23,8 mg,
– witaminy B6 – 1,4 mg,
– witaminy A – 51300 IU,
– witaminy C – 10,4 mg,
– kwasu foliowego – 94 µg.
Co ciekawe, chlorella ma również zdolność do rozmnażania się w organizmie. Dzięki czynnikowi wzrostu w ciągu około 20 godzin może rozmnożyć się nawet czterokrotnie. Chlorella jest algą porównywaną do spiruliny. Posiada jednak silniejsze działanie, dzięki czemu zaliczana jest do tzw. superfoods, czyli żywności, która posiada niezwykłe właściwości zdrowotne.
3. Właściwości i zalety chlorelli
Regularne spożywanie chlorelli niesie za sobą szereg korzystnych właściwości:
– po jej spożyciu organizm błyskawicznie regeneruje swoje tkanki oraz naprawia ich uszkodzenia, dzięki czemu ma zdolność do przywracania im utraconych funkcji. Z tego względu pomaga między innymi w gojeniu się ran;
– bez wątpienia jedną z największych zalet chlorelli jest jej działanie antykancerogenne. Przede wszystkim pomaga zapobiegać powstawaniu nowotworu piersi. Według naukowców z KIST (Korea Institute of Science and Technology) spożywanie chlorelli może mieć również szczególne znaczenie w prewencji raka jelita grubego;
– jest uważana za topowy produkt zalecany podczas odtruwania oraz oczyszczania organizmu z toksyn. Przede wszystkim jej stosowanie zaleca się w celu oczyszczenia wątroby ze złogów metali ciężkich, alkoholu, pestycydów oraz innych toksycznych substancji;
– oprócz wyżej wymienionych zalet chlorella jest również źródłem glikoprotein o działaniu przeciwzapalnym oraz obniżającym ciśnienie krwi i poziom cholesterolu;
– uważa się również, że spożycie odpowiedniej dawki chlorelli przed spożyciem alkoholu może zapobiegać powstawaniu kaca lub zmniejszać jego intensywność następnego dnia;
– chlorella jest również doskonałym źródłem tryptofanu, z którego produkowany jest hormon zwany serotoniną, odpowiedzialny za uczucie szczęścia i radości. Dzięki temu suplementacja chlorellą może również okazać się pomocna w leczeniu depresji oraz notorycznego zmęczenia;
– spożywanie chlorelli może okazać się również pomocne dla osób, którym dokucza nieprzyjemny zapach z ust. Zawdzięcza to głównie swoim właściwościom detoksykacyjnym;
– chlorella polecana jest również osobom, które chcą zwiększyć swoją odporność, ponieważ zwiększa ona produkcję białych komórek krwi oraz komórek NK, które pełnią bardzo ważną funkcję podczas ochrony organizmu;
– dzięki dużej zawartości kwasu foliowego, witamin z grupy B oraz żelaza spożywanie chlorelli skutecznie zapobiega powstawaniu anemii;
– chlorella jest również polecana osobom, którym dokuczają problemy związane z układem pokarmowym. Jest ona bowiem prebiotykiem, dzięki czemu przyspiesza tempo rozwoju bakterii korzystnych dla naszego organizmu. Jej spożywanie może więc okazać się pomocne w leczeniu zaparć, gazów jelitowych oraz zatruć pokarmowych.
4. Zastosowanie chlorelli
Spożywanie chlorelli zalecane jest głównie:
– podczas stosowania kuracji odchudzających,
– podczas diety wegetariańskiej,
– w leczeniu trądziku, wysypki,
– przy uszkodzeniach tkanek,
– po zabiegach operacyjnych,
– w profilaktyce nowotworowej,
– osobom narażonym na ciągłe zanieczyszczenia środowiska.
Mimo wielu korzystnych właściwości chlorella nie może być stosowana jako lek na różnego typu schorzenia. Powinna być spożywana jako suplement diety stosowany w celu prewencji chorób oraz wspomagania leczenia niektórych schorzeń. Chlorellę w proszku poleca się jako dodatek do jogurtów, maślanek, kefirów, soków, koktajli, zup, owsianek, sosów lub jako dodatek do makaronów. Zalecana dzienna dawka to 3 do 5 g na dobę. Jest to porcja bezpieczna dla naszego organizmu, która może wykazać pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Chlorellę w formie tabletek stosuje się jako suplement diety, w tym wypadku należy zwrócić uwagę na zalecane dawki zawarte w instrukcji dołączonej do opakowania.
5. Gdzie i w jakiej cenie można dostać chlorellę?
Chlorella dostępna jest w formie sproszkowanej, w tabletkach lub płynnych wyciągach. Można kupić ją w aptekach, sklepach ze zdrową żywnością oraz sklepach zielarskich. Chlorellę najłatwiej jednak kupić przez internet. Wówczas posiadamy największy wybór. Cena za 400 g opakowania zawierającego 300 tabletek to około 60–70 zł. W przypadku chlorelli w formie sproszkowanej cena utrzymuje się w granicach 30–60 zł za 200 g. Cena chlorelli zależy przede wszystkim od tego, czy pochodzi ona z upraw ekologicznych czy też standardowych.

Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.
Bibliografia
Bewicke D., Potter B.A., Chlorella – the emerald food, Berkeley 1984.
Ley B.M., Chlorella – the ultimate green food, 2003.
Kubatka P. et al., Antineoplastic effects of Chlorella pyrenoidosa in the breast cancer model, „Nutrition” 2015 , 31(4), 560–569.
Czerpak R., Jabłońska-Trypuć A., Pietryczuk A., Znaczenie terapeutyczne, kosmetyczne i dietetyczne niektórych glonów, „Postępy Fitoterapii” 2009, 3, 168–174.
Merchant R.E., Carmack C.A., Wise C.M., Nutritional supplementation with Chlorella pyrenoidosa for patients with fibromyalgia syndrome: a pilot study, „Phytotherapy Research” 2000, 14(3), 167–173.