Jałowiec to tradycyjna przyprawa kuchni staropolskiej, dodatek do dań z dziczyzny oraz marynat do mięs. Czym jest ta wiecznie zielona roślina oraz dlaczego warto stosować ją w kuchni?

 

SPIS TREŚCI:

1. Czym jest jałowiec?

2. Jałowiec – właściwości

3. Zastosowanie

Indywidualne plany
dietetyczne i treningowe
-23 kg -23 kg -7 kg -25 kg -7 kg +13 kg -15 kg -23 kg -6 kg -18 kg -11 kg już od 39,99 zł za miesiąc

 

 

1. Czym jest jałowiec?

Jałowiec jest rośliną iglastą, należącą do rodziny cyprysowatych, obok sosen stanowi najliczniejszą grupę przedstawicieli iglastych na świecie. Pomimo dużej różnorodności gatunkowej (przyjmuje się, że istnieje od 50 do ponad 70 gatunków) na terenie Polski występują naturalnie jedynie dwa z nich. Roślina ta jest uprawiana głównie dla ozdoby. Bardzo często określana jest jako wiecznie zielony krzew. Nazwę tę zawdzięcza swojej długowieczności, gdyż niektóre gatunki mogą rosnąć ponad 100 lat. Owoce jałowca są wykorzystywane jako przyprawa do dań z dziczyzny, natomiast gałęzie jako składnik mieszanek ziołowych do mięs i wędlin.


2. Jałowiec – właściwości

Jałowiec bardzo korzystnie wpływa na zdrowie. W owocach jałowca, nazywanych szyszkojagodami, znajduje się olejek jałowcowy, występują w nim terpeny, wśród których należy wyróżnić takie związki jak kamfen, limonen, pinen i terpineol.

 

Związki te wykazują silne działanie rozgrzewające, poprawiają mikrokrążenie, co znacząco wpływa na przemianę materii oraz ułatwia usuwanie zbędnych metabolitów z komórek. Terpeny posiadają także właściwości odkażające i bakteriobójcze. Co więcej, wykazują silne działanie moczopędne. Fabryka Siły Sklep

 

Oprócz wspomnianych substancji jałowiec posiada również flawonoidy i garbniki, które wykazują właściwości stymulujące pracę układu pokarmowego, co wpływa na sprawniejsze funkcjonowanie jelit oraz żołądka. Ponadto pobudzają wątrobę do produkcji żółci, która ułatwia trawienie ciężkostrawnych i tłustych potraw.


3. Zastosowanie

Jałowiec działa rozgrzewająco i nasila przekrwienie, dlatego jest bardzo często wykorzystywany jako składnik maści czy olejków stosowanych do łagodzenia gośćca, nerwobóli i chorób reumatycznych. Stosowanie maści z jałowca w okolicach dróg oddechowych pomaga w przypadku problemów oddechowych i przeziębienia. Jałowiec może być również wykorzystywany w kuracjach antycellulitowych, a także w przypadku łupieżu.

 

Jałowiec można też stosować wewnętrznie w formie naparów, nalewek lub przyprawy. Zapobiega on skutkom przejedzenia i niweluje problemy ze strony układu pokarmowego, jak wzdęcia czy zaparcia. Dodatkowo łagodzi objawy infekcji bakteryjnych w obrębie dróg moczowych, pozytywnie wpływa na działanie wątroby poprzez wzrost wydzielania żółci, stymuluje apetyt oraz oczyszcza drogi oddechowe.

 

Należy pamiętać, że w przypadku jałowca duże znaczenie ma umiar. W ciągu dnia zaleca się żuć maksymalnie do 4 owoców tej rośliny, a olejek jałowcowy może być stosowany tylko zewnętrznie. Nadmierna podaż jałowca może doprowadzić do podrażnienia nerek oraz żołądka. Ekstrakty z jałowca w postaci naparów czy nalewek są przeciwwskazane w przypadku ostrych stanów zapalnych układu pokarmowego, poważnych chorób nerek i wątroby. Ekstraktów z jałowca nie powinny przyjmować kobiety w ciąży.