Jałowiec to jedna z najbardziej tradycyjnych przypraw kuchni staropolskiej. Ten nieodzowny dodatek do dań z dziczyzny oraz marynat do mięs odszedł trochę w zapomnienie kosztem coraz to bardziej egzotycznych produktów na naszym rynku. W tym artykule postaram się przypomnieć, czym jest ta wiecznie zielona roślina oraz dlaczego warto zacząć ją stosować w swojej kuchni.


SPIS TREŚCI:

1. Czym jest jałowiec?

2. Jałowiec – właściwości

3. Zastosowanie

Indywidualne plany
dietetyczne i treningowe
-23 kg -23 kg -7 kg -25 kg -7 kg +13 kg -15 kg -23 kg -6 kg -18 kg -10 kg -11 kg już od 39,99 zł za miesiąc



1. Czym jest jałowiec?

Jałowiec jest rośliną iglastą, która wpisuje się do grona rodziny cyprysowatych. Roślina ta, obok sosen, stanowi najliczniejszą grupę przedstawicieli iglastych na ziemi. Pomimo dużej różnorodności gatunkowej (przyjmuje się, że istnieje ich od 50 do ponad 70) na terenie Polski występują naturalnie jedynie dwa z nich. Roślina ta jest uprawiana głównie w celach ozdobnych. Bardzo często występuje pod nazwą wiecznie zielonego krzewu. Nazwę tę zawdzięcza swojej długowieczności, gdyż niektóre gatunki mogą przetrwać ponad 100 lat. Owoce jałowca znajdują zastosowanie jako przyprawa do dań z dziczyzny, natomiast gałęzie są niejednokrotne używanie jako składnik mieszanek ziołowych do wędzenia mięs i wędlin.


2. Jałowiec – właściwości

Jałowiec okazuje się jednak bardzo korzystnym dla naszego zdrowia dodatkiem do potraw. Przede wszystkim warto tu wspomnieć o zawartym

w tej roślinie olejku, którego głównym źródłem są owoce nazywane szyszkojagodami. W składzie olejka jałowcowego występują substancje zwane terpenami, wśród których należy wyróżnić takie związki jak kamfen, limonen, pinen i terpineol.


Fabryka Siły Sklep

Związki te wykazują silne działanie rozgrzewające i poprawiające mikrokrążenie, co znacząco wpływa na przemianę materii tkanek oraz ułatwia usuwanie zbędnych metabolitów w komórkach. Terpeny posiadają także znaczne właściwości odkażające i bakteriobójcze, których siła jest porównywana do antybiotyków. Co więcej, związki terpenowe odznaczają się mocnym działaniem moczopędnym.


Oprócz wspomnianych substancji, jałowiec posiada również flawonoidy

i garbniki. Są to związki, których działalność w naszym organizmie została niejednokrotnie przeze mnie przedstawiona w innych artykułach.

W przypadku jałowca mowa tu głównie o właściwościach stymulujących pracę układu pokarmowego, co objawia się szybszym i sprawniejszym funkcjonowaniem jelit oraz żołądka. Ponadto pobudzają pracę wątroby do produkcji żółci, która ułatwia trawienie ciężkostrawnych i tłustych potraw.


3. Zastosowanie

Zastosowanie jałowca jest uwarunkowane sposobem użycia tej rośliny. Mówiąc o zewnętrznym wykorzystaniu prozdrowotnego charakteru wiecznie zielonego krzewu, należy mieć na uwadze działanie rozgrzewające i nasi-lające przekrwienie. W związku z tym jałowiec jest bardzo często używany jako składnik maści czy olejków stosowanych do łagodzenia gośćca, nerwobóli i chorób reumatycznych. Masaż okolic dróg oddechowych stanowi bardzo dobre rozwiązanie na problemy oddechowe i przeziębienia. Jałowiec może być również wykorzystywany do kuracji antycellulitowych, a także

w przypadku nadmiernego łupieżu.


Jednak to nie koniec zastosowań tej rośliny. Jałowiec można też stosować wewnętrznie w formie naparów, nalewek, jako przyprawa urozmaicająca smak potraw, a także w postaci bezpośredniej – mowa tu o żuciu szyszkojagód. Co powoduje stosowanie tej rośliny wewnątrz naszego ustroju? Przede wszystkim zapobiega skutkom przejedzenia i niweluje problemy ze strony układu pokarmowego, takie jak wzdęcia czy zaparcia. Dodatkowo łagodzi objawy infekcji bakteryjnej w obrębie dróg moczowych, intensyfikuje dobroczynną działalność wątroby poprzez wzrost wydzielania żółci, stymuluje apetyt oraz oczyszcza drogi oddechowe.


Należy pamiętać, że w przypadku jałowca, jak i innych suplementów, duże znaczenie ma umiar i świadome spożywanie. W ciągu dnia zaleca się żuć maksymalnie do 4 owoców tej rośliny, a olejek jałowcowy może być stosowany tylko zewnętrznie. Nadmierna podaż jałowca może doprowadzić do podrażnienia nerek oraz żołądka. Ekstrakty z jałowca w postaci naparów czy nalewek są przeciwwskazane w przypadku ostrych stanów zapalnych układu trawiennego, poważnych chorób nerek i wątroby oraz dla kobiet

w okresie ciąży.