Ile kalorii ma alkohol? Jak wpływa na zdrowie
Święta, urodziny czy powitanie Nowego Roku często wiążą się ze wzniesieniem toastu. Uważa się, że alkohol to tylko puste kalorie. Czy na pewno?
SPIS TREŚCI:
5. Negatywne skutki picia alkoholu
Indywidualne planydietetyczne i treningowe już od 42 zł / mies.
Kaloryczność i zawartość związków odżywczych będą zależały od rodzaju wybranego alkoholu. Im wyższa jest procentowa zawartość alkoholu w napoju, tym większa jest zawartość kilokalorii w 100 g. Również dodatek cukrów ma wpływ na ten parametr. Za najzdrowszy alkohol uważa się czerwone wytrawne wino (ze względu na dużą zawartość przeciwutleniaczy), za najmniej zdrowe uznaje się piwo.
Wartość odżywcza w 100 g czerwonego wina:
– kaloryczność: 68 kcal,
– białko: 0,1 g,
– tłuszcz: 0 g,
– węglowodany: 0,2 g,
– błonnik: 0 g.
Makro- i mikroelementy:
– sód: 7 mg,
– potas: 110 mg,
– wapń: 7 mg,
– fosfor: 13 mg,
– magnez: 11 mg,
– żelazo: 0,9 mg,
– cynk: 0,1 mg,
– miedź: 0,06 mg,
– mangan: 0,1 mg.
Witaminy:
– ryboflawina: 0,01 µg,
– niacyna: 0,01 µg.
Wartość odżywcza w 100 g wermutu słodkiego:
– kaloryczność: 155 kcal,
– białko: 0 g,
– tłuszcz: 0 g,
– węglowodany: 15,9 g,
– błonnik: 0 g.
Makro- i mikroelementy:
– sód: 28 mg,
– potas: 30 mg,
– wapń: 6 mg,
– fosfor: 6 mg,
– magnez: 4 mg,
– żelazo: 0,4 mg,
– miedź: 0,04 mg.
Nie każdy wie, że alkohol może uczulać. Piwo zawiera słód, który ma gluten, podobnie jak wódka sporządzona ze zbóż. W związku z tym u osób z celiakią może wywołać objawy niepożądane. Wino zawiera siarczyny, które mogą wywoływać zaczerwienienie skóry, obrzęk, duszność, ból głowy czy problemy żołądkowe, a także przyczynić się do nasilenia objawów związanych z chorobami przewlekłymi (astma, atopowe zapalenie skóry).
Istnieją jednak badania, które przeczą tej tezie. W 2007 r. zbadano, jak wino wpływa na częstotliwość występowania ataków u astmatyków. Nie wykazano, aby siarczyny obecne w tym alkoholu odgrywały główną rolę w reakcjach astmatycznych. Niemniej jednak etiologia tej choroby jest na tyle skomplikowana, że u każdego chorego czynnikiem wywołującym atak może być coś innego (w tym także spożywanie wina). Takim osobom zaleca się, jeżeli muszą, spożywanie wysokoprocentowych alkoholi. Oczywiście należy zachować umiar, ponieważ zarówno wódka, jak i inne mocne trunki mogą doprowadzić do niechcianych symptomów u osób szczególnie wrażliwych.
Uważa się, że jednym z najzdrowszych alkoholi jest czerwone wytrawne wino. Wykazuje właściwości przeciwutleniające, zawiera flawonoidy, resweratrol oraz garbniki. Substancje te przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych (miażdżycy, zakrzepów, zawałów serca).
W związku z dużą ilością antyoksydantów wpływa na opóźnienie procesów starzenia się lub łagodzi jego skutki. Czerwone wytrawne wino może także pomóc przy biegunkach, ponieważ garbniki zatrzymują wodę w organizmie.
Alkohol należy spożywać z umiarem. Dzienna bezpieczna dawka czystego etanolu dla kobiety to 10 g, a dla mężczyzny 20 g. Dwa dni w tygodniu powinny być całkowicie pozbawione alkoholu. 10 g odpowiada 250 g piwa, ok. 100 g wina oraz 30 g wódki.
5. Negatywne skutki picia alkoholu
Nadmierne spożywanie alkoholu może przyczynić się do zwiększenia ryzyka powstania nowotworów układu pokarmowego (np. gardła, przełyku), marskości wątroby czy też zapalenia trzustki. Bardzo niebezpieczne jest łączenie tego typu napojów z lekami. Mogą wzmacniać lub osłabiać działanie farmaceutyków, co zagraża zdrowiu, a nawet życiu.
W zależności od rodzaju alkoholu może on podnosić lub obniżać poziom glukozy we krwi, dlatego odradza się spożywanie alkoholu cukrzykom. Nie można także zapominać, że częste spożywanie alkoholu może przyczynić się do uzależnienia. Niektórzy po wypiciu alkoholu stają się agresywni, przez co mogą wyrządzić krzywdę innym oraz sobie.
Alkohol jest najczęściej używany jako napój rozluźniający i kojący nerwy. Po jego spożyciu ludzie nabierają więcej odwagi oraz zazwyczaj mają lepszy humor. Wino lub whisky ze względu na swój aromat mogą być wykorzystywane do przygotowania marynat czy sosów mięsnych.
Istnieje także technika zwana flambirowaniem, która polega na podlewaniu dań mocnym alkoholem i podpalaniu go. W ten sposób przygotowuje się np. francuskie naleśniki Suzette z pomarańczami. W cukiernictwie spirytusu używa się do mas tortowych czy bajaderek. Spożywanie alkoholu, np. wina, może podkreślić smak potrawy. Warto zatem zainteresować się tym tematem, aby w pełni rozkoszować się aromatem dań.
1 kieliszek czerwonego wina wytrawnego (150 g) = 102 kcal
1 kieliszek wermutu (150 g) = 233 kcal
1 butelka piwa (500 g) = 245 kcal
1 kieliszek wódki (25 g) = 56 kcal
Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.
Bibliografia
Goldberg A., Confino-Cohen R., And wine maketh glad the heart of man: is it so? Allergy to alcoholic drinks, „Harefuah” 2005, 144(10), 739–741, 749.
Normy żywienia dla populacji Polski, pod red. Jarosza M., Warszawa 2017.
Snopek L. et al., Contribution of Red Wine Consumption to Human Health Protection, „Molecules” 2018, 23(7).
Vally H., Thompson P.J., Misso N.L., Changes in bronchial hyperresponsiveness following high- and low-sulphite wine challenges in wine-sensitive asthmatic patients, „Clinical & Experimental Allergy” 2007, 37(7), 1062–1066.