Wraz z weekendem majowym rozpoczyna się sezon na spędzanie czasu na świeżym powietrzu. Jednym z pomysłów na wykorzystanie ciepłego popołudnia może być urządzenie pikniku. Niezależnie od tego, gdzie się odbędzie – na leśnej polanie, w parku czy przydomowym ogrodzie, warto się dobrze przygotować, aby zachwycić uczestników pysznym jedzeniem.

 

SPIS TREŚCI:

1. Urządzanie pikniku – co może się przydać

2. Piknik w 4 stylach – przepisy

Indywidualne plany
dietetyczne i treningowe
-23 kg -23 kg -7 kg -25 kg -7 kg +13 kg -15 kg -23 kg -6 kg -18 kg -11 kg już od 39,99 zł za miesiąc

 

 

1. Urządzanie pikniku – co może się przydać
Podczas planowania pikniku na łonie natury warto zaopatrzyć się w gadżety, które mogą okazać się bardzo pomocne. Co może się przydać?

Kosz piknikowy – może to być zwykły wiklinowy kosz, o którego wyposażenie zadbamy sami. Można także zdecydować się na specjalny kosz zawierający wszystkie najpotrzebniejsze akcesoria. Ważne, aby był pojemny i niezbyt ciężki. Ciekawą opcją jest kosz w formie plecaka.

 

Koc – najlepiej nieprzemakalny i na tyle duży, aby usiedli na nim wszyscy uczestnicy. Niektóre koce są podszyte nieprzemakalnym, łatwym w czyszczeniu materiałem. Po złożeniu przypominają torbę, którą można nosić na ramieniu.

 

Torba termoizolacyjna – bardzo ważna szczególnie w upalne dni. Dzięki niej można cieszyć się schłodzonymi napojami, zapobiegnie psuciu się jedzenia.

 

Talerzyki, kubki i sztućce wielokrotnego użytku – warto wyposażyć się w takie, z których można korzystać wielokrotnie. Plastikowe, jednorazowe akcesoria to niepotrzebne śmieci, które zanieczyszczają środowisko.

 

Moskitiera – na pikniku sprawdzi się moskitiera w formie pokrywy, którą można przykryć pożywienie, ochroni przed meszkami i innymi owadami.

 

Jedzenie – oczywiście nie ma pikniku bez pysznych przekąsek. Poniżej znajdują się przepisy na piknikowe zestawy w pięciu stylach.

 

2. Piknik w 4 stylach – przepisy

PIKNIK W STYLU ŚRÓDZIEMNOMORSKIM

Panini z pesto, prosciutto i mozzarellą

Składniki:
– ciabatta,
– 3 garści świeżych listków bazylii,
– 60 ml oliwy z oliwek,
– 20 g orzechów piniowych,
– 15 g startego parmezanu,
– ząbek czosnku,
– plaster szynki prosciutto,
– 2 plasterki mozzarelli,
– 2 plastry pomidora,
– sól, pieprz. Fabryka Siły Sklep

 

Sposób przygotowania
1. Orzechy prażyć na patelni przez kilka minut, uważać, aby się nie przypaliły.
2. Wszystkie składniki na pesto (bazylię, oliwę, orzechy, parmezan oraz czosnek) umieścić w wysokim naczyniu i zblendować na gładką masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
3. Ciabattę przekroić na pół. Obie części posmarować obficie pesto. Na spodzie ułożyć prosciutto, mozzarellę oraz plastry pomidora. Przykryć drugą częścią bułki.

 

Sałatka z arbuzem i serem feta
Składniki:
– 500 g arbuza,
– 200 g sera feta,
– 40 g czarnych oliwek,
– 2 garści rukoli,
– łyżka oliwy z oliwek,
– sól, pieprz.

 

Sposób przygotowania
1. Miąższ arbuza oczyścić z pestek i pokroić w kostkę. Fetę pokroić w kostkę. Oliwki odcedzić i przekroić na połówki. Rukolę opłukać.
2. Wymieszać rukolę, arbuza, fetę i oliwki. Skropić oliwą. Doprawić solą i pieprzem.

 

Wskazówki
Każdą porcję sałatki warto przełożyć do osobnego słoiczka. Składniki warto ułożyć warstwami od najcięższych do najlżejszych, a sos dodać tuż przed podaniem.

 

Bezalkoholowa sangria

Składniki:
– 250 ml soku z ciemnych winogron,
– 250 ml soku pomarańczowego,
– 250 ml soku z żurawiny,
– 250 ml wody gazowanej,
– pokrojone owoce (np. winogrona, brzoskwinie, pomarańcze, jabłka, truskawki),
– liście świeżej mięty,
– lód.

 

Sposób przygotowania
1. Wymieszać sok winogronowy, pomarańczowy, żurawinowy, wodę i kawałki owoców. Schłodzić w lodówce.
2. Podawać z lodem i listkami mięty.


PIKNIK W STYLU ORIENTALNYM
Proponowane dodatki: pieczywo, np. arabska pita, warzywa, np. marynowane oliwki, pomidorki koktajlowe, kalarepa.

 

Hummus

Składniki:
– 400 g ciecierzycy z puszki lub szklanka ciecierzycy po ugotowaniu,
– 4 łyżki tahini,
– 2 łyżki oliwy z oliwek,
– 2 łyżki soku z cytryny,
– łyżeczka kuminu,
– ząbek czosnku,
– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
– sól, pieprz.

 

Sposób przygotowania
1. Ciecierzycę, tahini, oliwę, sok z cytryny, kumin i czosnek umieścić w wysokim naczyniu. Zblendować do uzyskania aksamitnej konsystencji. Jeśli masa będzie za gęsta, można dodać więcej oliwy z oliwek. Doprawić solą i pieprzem.
2. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

Baba ghanoush (pasta z bakłażana)

Składniki:
– 2 niewielkie bakłażany,
– łyżka tahini,
– ząbek czosnku,
– łyżka soku z cytryny,
– szczypta kuminu,
– sól.

 

Sposób przygotowania
1. Piekarnik rozgrzać do 220°C. Bakłażany umyć i nakłuć widelcem, położyć na blaszce. Piec 40–50 minut, aż skórka będzie czarna i pomarszczona, a miąższ bardzo miękki. Wyciągnąć z piekarnika, ostudzić.
2. Bakłażany brać. Miąższ przełożyć do miski i rozdrobnić widelcem. Dodać tahini, przeciśnięty przez praskę czosnek, kumin i sól. Wymieszać.

 

Tabbouleh
Składniki:

– 200 g kaszy kuskus,
– 2 pęczki natki pietruszki,
– pęczek listków mięty,
– duży pomidor,
– zielony ogórek,
– mała czerwona cebula,
– papryka czerwona,
– 3 łyżki soku z cytryny,
– 3 łyżki oliwy z oliwek,
– ząbek czosnku,
– sól, pieprz.

 

Sposób przygotowania
1. Kaszę kuskus zalać wrzącą wodą, powinna sięgać 2 cm powyżej kaszy, przykryć pokrywką, zostawić na 5 minut, aż kasza wchłonie wodę.
2. Pietruszkę i miętę posiekać bardzo drobno. Pokroić drobno pomidor, ogórek, cebulę i czosnek.
3. Kaszę wymieszać z warzywami, natką pietruszki, miętą, oliwą i sokiem z cytryny. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

 

Karkade (napój z hibiskusa)
Składniki:
– 50 g suszonych kwiatów hibiskusa,
– litr wody,
– 3 łyżki erytrytolu.

 

Sposób przygotowania
1. Do rondelka wlać wodę, wrzucić kwiaty hibiskusa i erytrytol. Gotować przez ok. 10 minut.

2. Odcedzić, ostudzić do temperatury pokojowej, a następnie schłodzić w lodówce.


PIKNIK PO AMERYKAŃSKU

Sloppy Joes
Składniki:
– 4 bułki pszenne,
– 400 g mielonej wołowiny,
– ½ cebuli,
– ½ zielonej papryki,
– ząbek czosnku,
– 2 szklanki wody,
– szklanka passaty pomidorowej,
– łyżeczka musztardy,
– łyżka sosu sojowego,
– szczypta chili,
– sól, pieprz.

 

Sposób przygotowania
1. Na dużej patelni podsmażyć wołowinę i pokrojoną cebulę.
2. Pokroić paprykę w kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę.
3. Do wołowiny dodać paprykę i czosnek, smażyć przez 2–3 minuty. Następnie wlać jedną szklankę wody i gotować przez ok. 10 minut.
4. Dodać passatę pomidorową, sos sojowy, musztardę, przyprawy i drugą szklankę wody.
5. Dokładnie wymieszać i gotować na wolnym ogniu przez ok. 30 minut. Sos powinien być dość gęsty.
6. Bułki przeciąć na pół i wypełnić nadzieniem dopiero przed podaniem.

 

Apple crumble
Składniki:
– 2 duże jabłka,
– ¼ kostki masła,
– 3 łyżki cukru,
– 4 łyżki mąki,
– 3 łyżki płatków owsianych,
– małe opakowanie serka homogenizowanego waniliowego,
– cynamon.

 

Sposób przygotowania
1. Rozgrzać piekarnik do 180°C.
2. Jabłka obrać i pokroić w kostkę.
3. Do jabłek dodać cynamon i dwie szczypty cukru.
4. Mąkę, płatki, masło i resztę cukru zagnieść na kruszonkę. Można również krótko zmiksować składniki w blenderze kielichowym.
5. Jabłka przełożyć na blaszkę lub do naczynia żaroodpornego. Na wierzch wysypać kruszonkę. Piec ok. 30 minut, aż kruszonka będzie złocista, a jabłka miękkie.
6. Podawać ze schłodzonym serkiem waniliowym.

 

Mrożona herbata z brzoskwinią

Składniki:
– 2 łyżeczki czarnej herbaty,
– litr wody,
– brzoskwinia,
– łyżka miodu,
– liście mięty,
– lód.

 

Sposób przygotowania
1. Zaparzyć czarną herbatę, ostudzić.
2. Brzoskwinię pokroić na kawałki. Do herbaty dodać miód i brzoskwinię.
3. Podawać z lodem i listkami mięty.

 

PIKNIK PO POLSKU
Proponowane dodatki: pieczywo pełnoziarniste, dowolne warzywa pokroje w słupki, np. marchewka, ogórek, seler naciowy.

 

Twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem
Składniki:
– 200 g twarogu,
– 3 łyżki jogurtu greckiego,
– łyżka posiekanego szczypiorku,
– 6 rzodkiewek,
– sól, pieprz.

 

Sposób przygotowania
1. Twaróg wymieszać dokładnie z jogurtem naturalnym.
2. Dodać szczypiorek i posiekane rzodkiewki. Doprawić solą i pieprzem
3. Podawać z pieczywem.

 

Pasta jajeczna z ogórkiem kiszonym

Składniki:
– 4 jajka,
– ogórek kiszony,
– łyżka majonezu,
– łyżka gęstego jogurtu naturalnego,
– łyżeczka musztardy,
– łyżka posiekanego szczypiorku,
– sól, pieprz.

 

Sposób przygotowania
1. Jajka ugotować na twardo, zetrzyj na tarce. Ogórek pokroić w drobną kosteczkę, dokładnie odsączyć.
2. Do miski przełożyć jajka, ogórek, majonez, jogurt, musztardę i szczypiorek, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
3. Podawać z pieczywem.

 

Ciasto z truskawkami i kruszonką
Składniki:
– 2 szklanki mąki pszennej graham,
– 2 jajka,
– ½ szklanki ksylitolu,
– ¼ szklanki oleju rzepakowego,
– szklanka jogurtu naturalnego,
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
– 400 g truskawek.

 

Kruszonka:
– 40 g zimnego masła,
– 60 g mąki pszennej,
– 40 g cukru.

 

Sposób przygotowania
1. Ksylitol utrzeć z jajkami na puszystą masę. Cały czas ubijać i jednocześnie wlewać olej rzepakowy. Dodać jogurt i ubijać jeszcze przez chwilę.
2. Wymieszać mąkę i proszek do pieczenia, dodać do masy. Mieszać delikatnie do połączenia składników.
3. Ciasto przelać do wysmarowanej masłem blaszki. Na wierzchu ułożyć pokrojone w plasterki truskawki.
4. Przygotować kruszonkę: wymieszać masło, mąkę i cukier. Gotową kruszonkę wysypać równomiernie na wierzch ciasta.
5. Piekarnik rozgrzać do 175°C. Piec przez 50 minut.


Lemoniada
Składniki:
– litr wody,
– 4 cytryny,
– 2 łyżki miodu,
– listki świeżej mięty,
– lód.

 

Sposób przygotowania
1. Cytryny dokładnie umyć, jedną pokroić na plasterki.
2. Z reszty cytryn wycisnąć sok.
3. W dzbanku wymieszać wodę z sokiem i miodem. Dodać plasterki cytryny, świeżą miętę i lód.