Święta Wielkanocne to czas spotkań z najbliższymi. Aby na świątecznym stole niczego nie zabrakło, przygotowania zaczynają się już kilka dni wcześniej. Półmiski pełne mięs, pasztetów i kiełbas, jajka podane w każdej możliwej postaci czy kilka rodzajów ciast to nieodzowny element Wielkanocy. Stoły aż uginają się od pięknie wyglądających potraw kuszących aromatem i atrakcyjnym wyglądem. Mimo że goście są najedzeni, to po świętach zazwyczaj i tak zostaje dużo jedzenia, z którym nie wiadomo, co zrobić. W myśl idei zero waste warto wykorzystać pozostałości po świętach i nadać im „nowe życie”.

 

SPIS TREŚCI:
1. Resztki po świętach – mięsa, kiełbasy, wędliny
2. Resztki po świętach – jajka
3. Resztki po świętach – pieczywo
4. Resztki po świętach – warzywa
5. Resztki po świętach – owoce
6. Resztki po świętach – ciasto
7. Podsumowanie

Indywidualne plany
dietetyczne i treningowe
-23 kg -23 kg -7 kg -25 kg -7 kg +13 kg -15 kg -23 kg -6 kg -18 kg -11 kg już od 39,99 zł za miesiąc

 

 

1. Resztki po świętach – mięsa, kiełbasy, wędliny
Na Wielkanoc często przygotowuje się duże ilości wędlin, kiełbas oraz pieczonego czy gotowanego mięsa. Tego typu produkty można wykorzystać na wiele sposobów. Pieczone mięso nada się do kanapek, jednak jeśli jest go zbyt dużo, wówczas można pokroić je w kostkę i dodać do sałatki lub tortilli. Innym rozwiązaniem jest przyrządzenie sosu (np. pieczarkowego) i delikatne podduszenie w nim grubszych plastrów pieczonego mięsa – będzie to świetny dodatek do obiadu. Mięso można także zmielić w maszynce i zrobić z niego farsz do pierogów, naleśników, krokietów, pasztecików czy pyz. Jeśli jednak brak nam czasu lub pomysłu, warto pamiętać, że pieczone mięso czy pasztet bez problemu można zamrozić i zastanowić się nad jego wykorzystaniem później.

 

Wędliny sprawdzą się jako dodatek do tostów, omletów, jajecznicy, pizzy, sałatek czy wytrawnej tarty. O ile pieczone mięso jest odporne na psucie się, o tyle wędlina – zwłaszcza drobiowa – już mniej. Z tego też powodu przed jej ponownym wykorzystaniem należy sprawdzić, czy na pewno nadaje się jeszcze do spożycia.

 

Biała kiełbasa to nieodzowny element Wielkanocy. Jeśli zostanie po świątecznym biesiadowaniu, warto użyć jej do przygotowania zup – żurku, szczawiowej czy chrzanowej. Sprawdzi się także jako dodatek do zapiekanki warzywnej, leczo, jajecznicy czy risotto. Inną możliwością jest doprawienie jej i zapieczenie w piekarniku – będzie wówczas miała smakowitą chrupiącą skórkę. Można także przygotować sos chrzanowy lub musztardowy i podać na obiad wraz z ziemniakami oraz surówką.

 

Przepis na risotto z białą kiełbasą
Składniki:
– ½ szklanki ryżu do risotto,
– kiełbasa biała (może być ugotowana, upieczona, sparzona),
– ½ opakowania pieczarek,
– 2 cebule,
– 4 łyżki parmezanu,
– 1½ łyżki oliwy z oliwek,
– szklanka bulionu warzywnego,
– 2 ząbki czosnku,
– przyprawy: majeranek, pieprz.

 

Sposób przygotowania
1. Cebulę i kiełbasę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, pieczarki drobno pokroić lub zetrzeć na tarce.
2. Cebulę i czosnek podsmażyć na oliwie.
3. Po kilku minutach dodać kiełbasę, następnie po chwili wrzucić pieczarki. Całość razem przesmażyć.
4. Dodać ryż i dokładnie wymieszać.
5. Doprawić do smaku majerankiem oraz pieprzem, zalać bulionem i dusić do miękkości ryżu (ok. 15 minut).
6. Risotto przełożyć na talerz, posypać parmezanem.

 

2. Resztki po świętach – jajka
Z ugotowanych jajek można przyrządzić dużo smacznych potraw, np. prostą pastę jajeczną ze szczypiorkiem. Aby ją wzbogacić, warto dodać wędzonego łososia i pieczarki. Gotowane jajko można również wykorzystać do zup, np. żurku, barszczu białego, szczawiowej czy szpinakowej.

 

Ciekawą propozycją są jajka faszerowane: żółtka należy wyjąć z białek, dodać do miski, wygnieść i wymieszać z innymi dodatkami smakowymi (np. wędzoną makrelą i drobno pokrojoną papryką) oraz majonezem, jogurtem czy musztardą. Tak przygotowaną masą faszerować białka jajek.

  Fabryka Siły Sklep

Często zapominane kotlety jajeczne pozwolą zużyć większą liczbę pozostałych po świętach jajek. Inną możliwością jest wykorzystanie ich w sałatkach – np. tradycyjnej jarzynowej, ryżowej z tuńczykiem czy świeżej zielonej na bazie szpinaku z dodatkiem łososia. Można podać je także jako element obiadu – warto wówczas przygotować sos koperkowy lub musztardowy.

 

Przepis na jajka faszerowane łososiem
Składniki:
– 4 jajka gotowane na twardo,
– 100 g łososia wędzonego,
– ½ awokado,
– 2 łyżki jogurtu greckiego,
– koperek (do dekoracji).

 

Sposób przygotowania
1. Przygotowane wcześniej jajka obrać, przekroić na pół i wyjąć same żółtka.
2. Żółtka rozgnieść widelcem razem z awokado, dodać jogurt grecki, rozdrobnionego łososia oraz koperek.
3. Całość wygnieść na w miarę jednolitą masę, następnie faszerować nią białka.
4. Wierzch każdego jajka udekorować koperkiem.

 

3. Resztki po świętach – pieczywo
Czerstwe pieczywo warto dobrze wysuszyć i zmielić czy zetrzeć do postaci bułki tartej. Można je także namoczyć w mleku i użyć do przygotowania kotletów mielonych lub pulpetów. Inną opcją wykorzystania poświątecznego pieczywa są grzanki, które później można dodać do zup czy sałatek.

 

Przepis na ziołowe grzanki
Składniki:
– 3 kromki czerstwego chleba,
– 1½ łyżki oliwy z oliwek,
– przyprawy: bazylia, czosnek, papryka słodka lub ostra.

 

Sposób przygotowania
1. Pieczywo pokroić w małą kostkę, wymieszać z przyprawami oraz oliwą.
2. Grzanki można przygotować na dwa sposoby:
– włożyć do rozgrzanego do 150°C piekarnika i piec przez 15 minut, następnie odwrócić pieczywo na drugą stronę i piec kolejne 15 minut,
– smażyć na patelni przez ok. 5 minut (do zarumienienia), często mieszać, by się nie przypaliły.
3. Grzanki najlepiej przechowywać w szklanym pojemniku. Mogą służyć jako dodatek do zup, sałatek czy jako przekąska zamiast chipsów.

 

4. Resztki po świętach – warzywa
Na bazie warzyw z rosołu – po dodaniu jeszcze kilku niezbędnych składników – można przygotować tradycyjną sałatkę jarzynową. Plasterki pomidora, które nie wyglądają już świeżo, warto dodać do jajecznicy, omleta czy zapiekanek, natomiast plasterki ogórka pokroić jeszcze drobniej i użyć w paście twarogowej czy sosie tzatziki. Inne warzywa nadadzą się do przygotowania zup, zapiekanek warzywnych, leczo czy sałatek. Można je także upiec (np. paprykę, burak, marchewkę) i wykorzystać jako dodatek do past kanapkowych.

 

Przepis na pastę z burakiem i fetą
Składniki:
– duży burak (gotowany, pieczony lub tarty),
– ¼ opakowania sera feta,
– 1½ łyżki oliwy z oliwek,
– przyprawy: czosnek, pieprz, natka pietruszki.

 

Sposób przygotowania
1. Burak zblendować na gładką masę z dodatkiem oliwy i przypraw.
2. Dodać pokruszoną drobno fetę.
3. Pastę nałożyć na pieczywo, wafle lub tortillę i posypać natką pietruszki.

 

5. Resztki po świętach – owoce
W zależności od świeżości owoców można z nich przygotować różne słodkie propozycje: koktajle, smoothie, omlety, pancakes, ciasteczka. Nadadzą się także do owocowych szaszłyków, sałatek lub jako dodatek do ulubionego jogurtu. Owoce, takie jak jabłka, gruszki czy banany, można pokroić i zapiec w piekarniku z dodatkiem cynamonu oraz kruszonki – to proste, a jakże smaczne danie.

 

Przepis na wieloowocowe smoothie
Składniki:
– banan,
– jabłko,
– pomarańcza,
– garść szpinaku,
– szklanka wody.

 

Sposób przygotowania
1. Owoce obrać i pokroić na kawałki.
2. Dodać szpinak oraz wodę.
3. Całość zblendować na smoothie.

 

6. Resztki po świętach – ciasto
Ciasto bez dodatku kremów, śmietany czy galaretki spokojnie można zamrozić. Warto zapakować je w pojemnik – pozwoli to uniknąć przechodzenia zapachów z produktów, które są w zamrażarce. Ciasto drożdżowe można w łatwy sposób „odświeżyć”: należy posmarować je za pomocą pędzelka (np. silikonowego) niedużą ilością mleka i wstawić na kilka minut do piekarnika – trudno będzie odróżnić je od świeżo przygotowanego.

 

Z większości ciast – nawet tych z zakalcem – można przygotować bajaderki. Są to kuliste ciastka, które powstają z resztek innych ciast oraz dodatków (orzechów, wiórków kokosowych, czekolady, mleka, bakalii czy alkoholu). Tak naprawdę w przygotowaniu bajaderki ograniczeniem jest jedynie wyobraźnia. Warto więc dodać do niej ulubione składniki i przygotować ciekawy deser.

 

Przepis na kokosowe bajaderki
Składniki:
– kilka kawałków ciasta (np. drożdżowego, babki, mazurka),
– ¼ kostki masła,
– 6 łyżek mleka,
– 3 łyżki musu jabłkowego,
– 3 łyżki miodu,
– 3 łyżki wiórków kokosowych,
– kilka kropel ekstraktu migdałowego.

 

Sposób przygotowania
1. W rondelku rozpuścić masło, dodać mleko, miód i ekstrakt migdałowy.
2. Do masy wrzucić pokruszone kawałki ciasta.
3. Całość dokładnie wymieszać i ostudzić. Następnie dodać mus jabłkowy.
4. Masę wsadzić do lodówki na min. godzinę.
5. Ze schłodzonej masy formować małe kuleczki, następnie obtaczać je w wiórkach kokosowych.
6. Kulki przechowywać w lodówce w szklanym pojemniku.

 

7. Podsumowanie
Aby uniknąć resztek po świętach, warto wcześniej zaplanować wielkanocne menu. Jeśli jednak zostanie nam jakaś żywność, dobrze wykorzystać ją do przygotowania innych atrakcyjnych i smacznych dań. Większość gotowych posiłków można także zamrozić, należy jednak pamiętać, że produkty, które były już wcześniej mrożone, nie powinny być poddawane temu procesowi ponownie. Ciasta z kremem, śmietaną czy galaretką oraz sałatki z majonezem również nie nadają się do mrożenia. Innym sposobem na zadbanie o świąteczne resztki jest podzielenie się nimi z najbliższymi, sąsiadami czy oddanie osobom potrzebującym.

 

Najważniejsze jest to, by w wielkanocnych przygotowaniach zachować umiar oraz zdrowy rozsądek. Dzięki temu unikniemy marnowania żywności, przejedzenia czy niestrawności oraz będziemy mogli cieszyć się dobrym samopoczuciem i czasem spędzanym z bliskimi.

 


Bibliografia
Konarzewska M., Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem. Gastronomia. Tom 2, Warszawa 2014.
Zero waste w twoim domu. Jak nie marnować żywności?, bankizywnosci.pl/wp-content/uploads/2019/11/Ebook_Zero-waste-w-Twoim-domu.-Jak-nie-marnowa%C4%87-%C5%BCywno%C5%9Bci-Banki-%C5%BBywno%C5%9Bci.pdf (4.04.2022).