Kuchnia amerykańska kojarzy się najczęściej z potrawami typu fast-food, jak burgery, pizza, hot-dogi czy frytki smażone na głębokim tłuszczu. Popularne są również słodkie specjały, jak brownie, muffiny czy pancakes. To dania, których niesamowity smak rekompensuje ich niewysoką wartość odżywczą. Co Amerykanie jadają na śniadanie? Okazuje się, że amerykańskie menu śniadaniowe jest bogate, jednak nie zawsze wybierane są zdrowsze opcje. Czas przyjrzeć się bliżej specjałom z USA.

 

SPIS TREŚCI:

1. Najpopularniejsze amerykańskie potrawy śniadaniowe

2. Kaloryczność śniadań amerykańskich, przepisy

3. Podsumowanie

 

1 / 4
A jaki Ty masz cel? Nie trać czasu i zacznij już dziś! Skorzystaj z profesjonalnej opieki.
Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.

 

 

1. Najpopularniejsze amerykańskie potrawy śniadaniowe
Posiłki śniadaniowe w Ameryce mogą się nieco różnić w zależności od części kraju, jednak niemal wszędzie są obfite i urozmaicone. Popularnością cieszą się płatki śniadaniowe, zazwyczaj kukurydziane, zalane mlekiem, naleśniki (tzw. pancakes) polane syropem klonowym, jajka podawane w różnej postaci, bekon, hash browns (placki ziemniaczane), francuskie tosty, bajgle, gofry (waffles), muffiny czy pączki. Wśród napojów królują kawa, sok pomarańczowy lub mleko.

 

Jak widać, amerykańskie śniadania nie zaliczają się do zbyt zdrowych. W znacznym stopniu potrawy te składają się z węglowodanów prostych. Na pierwszy rzut oka wydaje się, że Amerykanie mają słabość do słodkich potraw, jednak wytrawne posiłki są równie często spożywane. Amerykanie często mieszają słodki smak ze słonym, np. uwielbiają kanapki z masłem orzechowym i konfiturą.

 

Bekon z jajkami
Warto zacząć od tradycyjnego przysmaku, które kojarzy się z USA – bekon z jajkami (sadzonymi lub w formie jajecznicy). Amerykański bekon różni się nieco od polskiego, pochodzi z innej części tuszy i jest mniej tłusty. Bekon smażony jest z każdej strony, a następnie odsączany z nadmiaru tłuszczu. To dla Amerykanów sycący i pożywny posiłek dający energię na resztę dnia.

Pancakes
Kolejnym elementem amerykańskiej kuchni są pancakes, czyli naleśniki. Różnią się jednak od polskich naleśników i bardziej przypominają racuchy. Amerykańskie pancakes to puszyste placuszki najczęściej ułożone jeden na drugim. Polewa się je syropem klonowym i dekoruje owocami.

 

French toast
To kolejna często przyrządzana potrawa. Francuski tost to nic innego jak chleb maczany w mieszance z jajek, mleka, wanilii, cynamonu oraz soli, który następnie jest smażony z każdej strony. Tosty spożywane są solo, z masłem lub owocami.

 

Hash browns
W Stanach Zjednoczonych zyskały popularność pod koniec XIX w. Do przyrządzenia tych placków wykorzystuje się starte ziemniaki. Placki ziemniaczane smażone są na maśle, mogą być podawane solo lub z dodatkami.

 

Waffels
Kolejną słodką propozycją śniadaniową są gofry, równie popularne jak naleśniki. Gofry amerykańskie mają okrągły kształt i podawane są w stylu belgijskim z takimi dodatkami jak syrop klonowy, dżem, cukier puder lub świeże owoce.

 

Bagels
To nowojorski klasyk, jeśli chodzi o kanapki. Przysmak ten przywędrował do Stanów z Europy Wschodniej. Bagles to bajgle, czyli bułki z dziurką przekładane najczęściej kremowym serkiem i podawane z takimi dodatkami jak wędzony łosoś, pomidor, czerwona cebula czy kapary.

 

Płatki z mlekiem
Ten typowo amerykański posiłek zyskał popularność na całym świecie za sprawą łatwości przygotowania i niskiej ceny. Początkowo płatki śniadaniowe wytwarzano z mąki graham, były jednak tak twarde, że trzeba było je moczyć w mleku przez całą noc. Następnie zaczęto wytwarzać płatki kukurydziane. Dodawano do nich cukier i sprzedawano na masową skalę. Na początku XXI w. zaczęto produkować coraz zdrowsze płatki śniadaniowe, np. pełnoziarniste czy bez glutenu.

 

Muffiny
To popularny przysmak w USA podawany zazwyczaj z borówkami amerykańskimi. Może być spożywany na śniadanie lub jako przekąska.


2. Kaloryczność śniadań amerykańskich, przepisy

Amerykanie zjadają zazwyczaj trzy posiłki w ciągu dnia: śniadanie, lunch i obiad. Typowe amerykańskie dania śniadaniowe są często dość kaloryczne. Jest to związane przede wszystkim z tempem życia Amerykanów. Pierwszy i najważniejszy posiłek w ciągu dnia musi zatem dostarczyć sporej dawki energii na resztę dnia.

 

Poniżej przedstawiono przepisy na śniadania amerykańskie w wersji na słono i słodko wraz z wartością odżywczą.

Amerykańskie tosty z jajkami i bekonem Fabryka Siły Sklep

Składniki:
– jaja 120 g,
– bekon 25 g,
– oliwa z oliwek 10 g,
– chleb tostowy 60 g,
– sól, pieprz czarny.


Sposób przygotowania
Na dobrze rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek ułożyć plastry bekonu. Smażyć z obu stron, aż się zarumienią. Kiedy zaczną się kurczyć i karmelizować, odsunąć je na bok, aby zrobić miejsce na wbicie jaj. Następnie wbić na patelnię jaja i smażyć do momentu, aż białko się zetnie, a żółtko zostanie półpłynne. Pod koniec dodać sól i pieprz czarny do smaku. Tak przygotowane jaja sadzone i plastry bekonu podawać z opieczonym w tosterze pieczywem.

 

Wartość odżywcza dania
Białko 27,84 g
Tłuszcze 31,12 g
Węglowodany 25,36 g
Błonnik 1,99 g
Łączna wartość energetyczna dania: 570 kcal


Pancakes z syropem klonowym i owocami

Składniki:
– mąka pszenna 70 g,
– mleko 1,5% 115 g,
– jajo 60 g,
– masło 25 g,
– proszek do pieczenia 2 g,
– cukier 6 g,
– syrop klonowy 10 g,
– maliny 30 g,
– borówki amerykańskie 20 g,
– sól.

 

Sposób przygotowania
Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól. W drugiej misce roztrzepać jajka i dodać do nich mleko. Masło roztopić. Połączyć składniki suche i mokre z masłem i mieszać powoli za pomocą łyżki do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Na rozgrzaną patelnię wylewać 2–3 czubate łyżki ciasta. Smażyć ok. pół minuty z każdej strony do momentu zarumienienia się. Tak przygotowane panckes podawać z syropem klonowym i owocami.


Wartość odżywcza dania
Białko 19,9 g
Tłuszcze 29 g
Węglowodany 73,5 g
Błonnik 4 g
Łączna wartość energetyczna dania: 638 kcal

 

3. Podsumowanie
Śniadanie to pierwszy posiłek dnia. Powinno być urozmaicone, bogate w składniki odżywcze i jednocześnie smaczne. Tradycyjne posiłki amerykańskie są zazwyczaj kaloryczne i przygotowywane szybko. Mieszkańcy Ameryki żyją w ciągłym pędzie, dlatego potrawy przygotowywane są tak, by można było zabrać je ze sobą i zjeść w drodze do pracy. Jest to niewątpliwą zaletą. Dodatkowo ich przygotowanie nie jest czasochłonne i zbyt drogie. Wysoka kaloryczność potraw śniadaniowych pozwala zaspokoić głód na resztę dnia.


Może się wydawać, że przygotowanie pancakes czy gofrów to dość czasochłonne zajęcie. Owszem, jeśli przygotowujemy ciasto samodzielnie, jednak w amerykańskich domach królują gotowe mieszanki, które wystarczy wrzucić na patelnię czy do gofrownicy.

 

Amerykanie często spożywają posiłki, również śniadania, poza domem. W restauracjach wielkość porcji może być sporym zaskoczeniem, gdyż jest nawet kilkakrotnie większa niż w Polsce, przez co Amerykanie mogą przyjmować większą liczbę kalorii oraz innych niekorzystnych składników.

Jak widać, śniadania amerykańskie to dość różnorodne, ale nie zawsze zdrowe potrawy łączące smaki słony i słodki. Kuchnia ta przypadnie do gustu wszystkim tym, którzy szukają prostych i szybkich potraw. Mimo że z Ameryką najczęściej kojarzą nam się dania typu fast food, można znaleźć również wiele innych ciekawych i smacznych propozycji potraw, zwłaszcza śniadaniowych, które umilą początek dnia.


Bibliografia
Amerykańskie śniadanie: breakfast in America, ellalanguage.com/blog/amerykanskie-sniadania-breakfast-in-america/ (5.07.2021).
Amerykańskie śniadanie – typowe menu w USA, uwujasama.pl/amerykanskie-sniadanie-typowe-menu-w-usa/ (5.07.2021).
Oporska A., Co Amerykanie jedzą na śniadanie? Od płatków po hash browns, learningfromhollywood.pl/co-amerykanie-jedza-na-sniadanie-od-platkow-po-hash-browns/ (5.07.2021).