5 powodów, dlaczego warto jeść migdały
Prawidłowo skomponowana dieta powinna być różnorodna i zawierać produkty, które dostarczą do organizmu dużą ilość cennych składników. Elementem codziennej, zdrowej diety na pewno powinny być migdały. Dlaczego warto włączyć je do jadłospisu? Oto 5 powodów.
SPIS TREŚCI:
1. Migdały – niezastąpione składniki mineralne
3. Nienasycone kwasy tłuszczowe w migdałach
5. Wsparcie w diecie odchudzającej
Indywidualne planydietetyczne i treningowe już od 42 zł / mies.
1. Migdały – niezastąpione składniki mineralne
Migdały to bardzo dobre źródło wapnia niezbędnego do budowy kości i magnezu, który jest pomocny w przypadku przemęczenia i stresu. W migdałach można znaleźć również cynk, potas i fosfor. Cynk wpływa na kondycję włosów i paznokci, fosfor buduje kości i zęby, z kolei potas wspomaga prawidłową pracę serca i bierze udział w zaopatrywaniu mózgu w tlen.
Migdały dostarczają witaminę E, która jest naturalnym przeciwutleniaczem. Nazywana jest również witaminą młodości, ponieważ wyłapuje wolne rodniki i chroni skórę przed pojawieniem się zmarszczek. Jej zadaniem jest także wzmacnianie naczyń krwionośnych.
Migdały są dobrą przekąską dla osób narażonych na stres dzięki zawartości witamin z grupy B, magnezu i kwasów tłuszczowych. Poprawiają pamięć i koncentrację, a także wspomagają pracę układu nerwowego.
3. Nienasycone kwasy tłuszczowe w migdałach
W migdałach znajduje się duża ilość cennych tłuszczów NNKT, które obniżają ilości frakcji LDL cholesterolu, zwiększają ilości frakcji HDL, chronią przed zawałem i miażdżycą, wpływają na pracę mózgu. Kwasy tłuszczowe wraz z błonnikiem regulują glikemię, obniżają wchłanianie glukozy w jelitach. W ten sposób chronią przed rozwojem cukrzycy typu 2.
Ze względu na swoje właściwości migdały powinny znaleźć się w diecie kobiety ciężarnej. Oprócz tego, że zawierają kwas foliowy, są też źródłem wapnia. Jego obecność powoduje, że migdały zobojętniają kwasy żołądkowe, a tym samym są antidotum na zgagę. Pomagają także w przypadku nudności.
5. Wsparcie w diecie odchudzającej
Mimo że migdały zawierają dużo tłuszczu, sprzyjają odchudzaniu. NNKT regulują metabolizm. Migdały są także źródłem błonnika, co powoduje, że po ich spożyciu żołądek się wypełnia. Mimo wszystko należy spożywać je z umiarem. Sprawdzą się jako samodzielna przekąska lub dodatek do dań i sałatek.