Zima to okres, w którym organizm jest szczególnie narażony na wszelkiego rodzaju infekcje. Warto regularnie wspierać układ odpornościowy, aby cieszyć się zdrowiem również o tej porze roku. Co wdrożyć do diety, aby nie dać się zimie?

 

SPIS TREŚCI:

1. Kiszonki

2. Cebula

3. Chrzan

4. Czosnek

5. Imbir

6. Miód pszczeli

Indywidualne plany
dietetyczne i treningowe
-23 kg -7 kg -25 kg -7 kg +13 kg -15 kg -23 kg -6 kg -18 kg -11 kg już od 29,99 zł za miesiąc

 

 

1. Kiszonki
Kiszenie to jedna z najstarszych metod utrwalania żywności. Fermentacja nie tylko przedłuża trwałość produktów, ale przede wszystkim sprawia, że kiszonki wykazują wiele prozdrowotnych właściwości. Kiszenie zachodzi samoistnie dzięki działaniu bakterii, naturalnie bytujących w produktach spożywczych. Mikroorganizmy zmieniają zawarty w produktach cukier w kwas mlekowy. W konsekwencji produkt staje się kwaśny.


Kwaśne środowisko zapobiega rozwojowi niepożądanych bakterii oraz stabilizuje witaminy C, A i E. Wszystkie te witaminy są silnymi antyoksydantami, co oznacza, że zwalczają stany zapalne w organizmie. Witamina A wzmacnia układ odpornościowy, zapobiega zakażeniom oraz pomaga zwalczyć bakterie i wirusy. Witamina C także wspiera odporność oraz zmniejsza podatność na zakażenia wirusowe i bakteryjne.


Kiszonki zawierają także żywe bakterie kwasu mlekowego, które mogą wspierać funkcjonowanie układu odpornościowego, poprawiać wchłanianie składników odżywczych oraz procesy trawienne. Poza tym bakterie te wytwarzają różnego rodzaju substancje, które korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy. Produkty kiszone wykazują działanie przeciwutleniające, przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybicze. Stanowią świetny element diety osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Zawierają bowiem mniej cukru niż ich świeże odpowiedniki. Ponadto kiszonki wywierają pozytywny wpływ na samopoczucie człowieka. Modulują mikrobiom jelitowy, który stymuluje pracę mózgu, a co za tym idzie – wspiera zdrowie psychiczne.


2. Cebula
Cebula to warzywo o prozdrowotnych właściwościach, uznawane za naturalny antybiotyk. Zawiera wiele specyficznych fitozwiązków, jak kwercetyna i kemferol, które pozytywnie wpływają na zdrowie człowieka. Działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, łagodzi nieżyty nosa. Oprócz tego chroni komórki wątroby – narządu, który oczyszcza organizm z różnego rodzaju toksyn i szkodliwych związków.


3. Chrzan
Chrzan posiada właściwości przeciwzapalne, bakteriobójcze, grzybobójcze i przeciwpasożytnicze. Pobudza system odpornościowy do działania. Ma także właściwości rozgrzewające. W połączeniu z miodem zwalcza chrypkę. Tak samo jak cebula to naturalny antybiotyk, który jest szczególnie efektywny przy infekcjach górnych dróg oddechowych.

 

4. Czosnek
Czosnek to kolejny naturalny antybiotyk, który zawiera wiele związków aktywnych biologicznie, np. alicynę i allinę. Działa napotnie i pobudza krążenie, wykazuje właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Co ważne, czosnek jest efektywny już w niskich stężeniach nawet w stosunku do szczepów antybiotykoopornych. Aby czosnek działał jak antybiotyk, trzeba go właściwie przygotować. Przed spożyciem ząbki należy zmiażdżyć lub posiekać i odczekać kilka minut.


5. Imbir
Korzeń imbiru zawiera wiele składników bioaktywnych, które pozytywnie oddziałują na organizm człowieka. Imbir działa przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie oraz przeciwgorączkowo. Świetnie rozgrzewa, dlatego jest polecany przy przeziębieniu, nieżycie nosa i zapaleniu oskrzeli. Zaleca się stosowanie świeżego korzenia imbiru, gdyż jest bardziej skuteczny zarówno w profilaktyce, jak i w zwalczaniu chorób niż imbir suszony. Fabryka Siły Sklep


6. Miód pszczeli
Właściwości prozdrowotne miodu były znane już w starożytności. Każdy rodzaj miodu charakteryzuje się odmiennym składem i właściwościami. Ma właściwości przeciwbakteryjne, to działanie wspomagają zawarte w miodzie flawonoidy, m.in. kemferol czy kwercetyna. Duże znaczenie w tej kwestii ma również zawartość bakterii kwasu mlekowego z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium. Najsilniejsze właściwości antybakteryjnie wykazuje nowozelandzki miód manuka. Miód zawiera nie tylko żywe kultury bakterii, ale także prebiotyki, które odżywiają bakterie jelitowe i stymulują ich wzrost.

 

Aby miód działał pozytywnie na organizm człowieka, najlepiej spożywać go na surowo lub rozpuszczać w dowolnym płynie o temperaturze nie wyższej niż 40°C. Niestety powyżej tej temperatury traci swoje cenne właściwości.

 


Bibliografia
Antoniewicz J. et al., Imbir Lekarski (Zingiber officinale) – surowiec o właściwościach terapeutycznych, „Medycyna Ogólna i Nauki o zdrowiu” 2021, 27(1), 40–44.
Dimidi E. et al., Fermented Foods: Definitions and Characteristics, Impact on the Gut Microbiota and Effects on Gastrointestinal Health and Disease, „Nutrients” 2019, 11(8), 1806.
Gibkowski P. et al., Właściwości prozdrowotne imbiru, „Bromatologia i Chemia Toksykologiczna” 2017, 2, 115–121.
Melini F. et al., Health-Promoting Components in Fermented Foods: An Up-to-Date Systematic Review, „Nutrients” 2019, 11(5), 1189.
Rosiak E., Jaworska D., Właściwości probiotyczne i prebiotyczne miodów pszczelich w aspekcie ich jakości i bezpieczeństwa zdrowotnego, „Żywność. Nauka. Technologia. Jakość” 2019, 3(120), 36–48.
Sanlier N., Gokcen B.B., Sezgin A.C., Health benefits of fermented foods, „Critical Reviews in Food Science and Nutrition” 2019, 59(3), 506–527.
Sypnik-Pogorzelska E., Jarzynka-Jendrzejewska M., Domowe kiszonki, które leczą, Warszawa 2020.
Tichonow A.I. et al., Miód naturalny w medycynie i farmacji, Stróże 2017.
Ulanowska M., Olas B., Fitozwiązki – ważne składniki suplementów diety oraz ich wpływ na zdrowie człowieka, „Kosmos. Problemy Nauk Biologicznych” 2021, 1(330), 103–114.