Suszone pomidory to wyjątkowy składnik wielu dań. Charakteryzują się intensywnym smakiem oraz aromatem. Dodanie ich do posiłku sprawi, że stanie się on jeszcze smaczniejszy!

 

SPIS TREŚCI:
1. Suszone pomidory – charakterystyka
2. Z czym jeść suszone pomidory?

 

1 / 4
A jaki Ty masz cel? Nie trać czasu i zacznij już dziś! Skorzystaj z profesjonalnej opieki.
Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.

 


1. Suszone pomidory – charakterystyka
Oryginalny smak i aromat suszonych pomidorów sprawiają, że są one chętnie wybierane przez konsumentów. W sklepach można znaleźć je w zalewach z dodatkiem nasion czy suszonej żurawiny – najczęściej dostępne są wówczas w słoikach. Dużą popularnością cieszy się także suchy produkt zamknięty w szczelnym opakowaniu.

 

Suszone pomidory wyróżniają się wysoką zawartością likopenu – związku należącego do karotenoidów, które są odpowiedzialne m.in. za barwę żywności. Barwniki powstają w roślinach w celu wsparcia procesu fotosyntezy, odpowiedzialne są także za ochronę roślin. Pomidory suszone zawierają znacznie większe ilości likopenu (46,5 mg/100 g) niż pomidory świeże (zaledwie 0,9–11,2 mg/100 g). Innymi źródłami tego związku w diecie są przetwory pomidorowe, arbuz, grejpfrut czy papaja (P. Sołtysiak, J. Folwarczna 2015).

 

Oprócz likopenu w suszonych pomidorach obecnych jest także wiele składników mineralnych oraz witamin. W szczególności dotyczy to magnezu, cynku, potasu, witaminy A oraz kwasu foliowego. Jeśli wybieramy suszone pomidory w zalewach, musimy mieć na uwadze, że są to produkty wysokokaloryczne. W przypadku osób zmagających się z nadwagą lub otyłością lepiej zdecydować się na te suche. Odsączenie pomidorów z nadmiaru zalewy także pozwoli zmniejszyć ich kaloryczność.

 

Zawartość wybranych składników w 100 g suszonych pomidorów suchych (Food Data Central – USDA):
– wartość energetyczna – 258 kcal,
– białko – 14,1 g,
– tłuszcze – 2,97 g,
– węglowodany – 55,8 g,
– błonnik pokarmowy – 12,3 g,
– magnez – 194 mg,
– potas – 3430 mg,
– fosfor – 356 mg,
– żelazo – 9,1 mg,
– witamina A – 874 IU,
– witamina B4 – 105 mg,
– kwas foliowy – 68 µg.

 

2. Z czym jeść suszone pomidory?
Suszone pomidory świetnie sprawdzą się jako dodatek do wielu dań. Warto wykorzystać je podczas przygotowania sałatek, mięsnych dań, makaronów czy nawet kanapek.

 

Grzanki z mozzarellą i suszonymi pomidorami
Czas przygotowania: 20 minut

  Fabryka Siły Sklep

Składniki (na 1 porcję):
– chleb żytni razowy – 2 kromki (60 g),
– ser mozzarella – ½ sztuki (60 g),
– suszone pomidory w zalewie – 2 sztuki (14 g),
– oliwa z oliwek – łyżeczka (5 g),
– czosnek – ząbek (5 g),
– suszone oregano – szczypta (0,2 g),
– suszona bazylia – szczypta (0,2 g).

 

Sposób przygotowania
1. Piekarnik rozgrzać do 180°C.
2. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z oliwą z oliwek oraz przyprawami.
3. Pieczywo natrzeć przygotowaną mieszanką.
3. Ser mozzarella pokroić w cienkie plastry, nałożyć na pieczywo.
4. Suszone pomidory odsączyć z nadmiaru oleju, pokroić w cienkie paski, a następnie ułożyć na górze grzanki.
5. Piec w piekarniku przez 5–8 minut.

 

Wartość odżywcza (1 porcja):
– energia: 416 kcal,
– białko: 19,4 g,
– tłuszcze: 22,4 g,
– węglowodany: 35,2 g.

 

Sałatka z serem feta i suszonymi pomidorami
Czas przygotowania: 15 minut

 

Składniki (na 1 porcję):
– liście szpinaku – 2 garści (50 g),
– ogórek – sztuka (100 g),
– cebula – plaster (15 g),
– ser feta – porcja (60 g),
– suszone pomidory w zalewie – 3 plastry (21 g),
– oliwki – 2 łyżki (30 g),
– pestki dyni – łyżka (10 g).

 

Sposób przygotowania
1. Szpinak umyć, osuszyć, porwać na mniejsze kawałki i umieścić w misce.
2. Ogórek oraz ser feta pokroić w kostkę, wrzucić do szpinaku.
3. Suszone pomidory odsączyć z nadmiaru zalewy, pokroić w paski lub kostkę i dodać do sałatki.
4. Na koniec wrzucić posiekaną cebulę. Całość posypać oliwkami oraz pestkami dyni.

 

Wartość odżywcza (1 porcja):
– energia: 323 kcal,
– białko: 15,0 g,
– tłuszcze: 24,2 g,
– węglowodany: 15,7 g.

 

Makaron z pesto i suszonymi pomidorami
Czas przygotowania: 30 minut

 

Składniki (na 1 porcję):
– makaron pełnoziarnisty – szklanka (70 g),
– oliwa z oliwek – 3 łyżki (30 ml),
– suszone pomidory w zalewie – 2 plastry (14 g),
– rukola – garść (20 g),
– czosnek – ½ ząbka (2,5 g),
– liście bazylii – 2 garści (6 g),
– orzechy nerkowca – łyżeczka (10 g),
– sól – szczypta (0,2 g),
– pieprz – szczypta (0,2 g).

 

Sposób przygotowania
1. Makaron ugotować według instrukcji umieszczonej na opakowaniu.
2. W tym czasie listki bazylii umyć oraz osuszyć. Czosnek obrać, pokroić w plasterki.
3. Oliwę z oliwek wlać do miski, dodać listki bazylii, czosnek, orzechy nerkowca oraz przyprawy, całość zblendować.
4. Suszone pomidory odsączyć z nadmiaru zalewy, pokroić w paski.
5. Ugotowany makaron odcedzić, dodać do niego gotowe pesto.
6. Przełożyć na talerz, wrzucić suszone pomidory, posypać rukolą.

 

Wartość odżywcza (1 porcja):
– energia: 606 kcal,
– białko: 13,1 g,
– tłuszcze: 38,6 g,
– węglowodany: 59,4 g.

 

Sałatka z kurczakiem i suszonymi pomidorami
Czas przygotowania: 45 minut

 

Składniki (na 1 porcję):
– liście szpinaku – garść (25 g),
– pierś z kurczaka – porcja (100 g),
– oliwa z oliwek – łyżeczka (5 g),
– ogórek – sztuka (100 g),
– kukurydza konserwowa – 3 łyżki (45 g),
– suszone pomidory w zalewie – 3 plastry (21 g),
– nasiona słonecznika – łyżka (10 g),
– sól – szczypta (0,2 g),
– pieprz – szczypta (0,2 g),
– papryka słodka – szczypta (0,2 g).

 

Sposób przygotowania
1. Piekarnik rozgrzać do 180°C.
2. Kurczaka opłukać, osuszyć, a następnie zamarynować w przyprawach i oliwie. Odstawić na 10 minut do lodówki.
3. Szpinak umyć, osuszyć, porwać na mniejsze kawałki i umieścić w misce. Ogórek obrać, pokroić w kostkę, dodać do szpinaku.
4. Zamarynowanego kurczaka przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, piec przez 20 minut.
5. Do miski wrzucić odsączoną kukurydzę oraz pokrojone w paski suszone pomidory.
6. Gotowego kurczaka pokroić na mniejsze kawałki i dodać do sałatki.
7. Całość posypać nasionami.

 

Wartość odżywcza (1 porcja):
– energia: 312 kcal,
– białko: 27,8 g,
– tłuszcze: 16,3 g,
– węglowodany: 16,2 g.

 

Grzanki z pastą twarogową z suszonymi pomidorami
Czas przygotowania: 15 minut

 

Składniki (na 1 porcję):
– chleb żytni razowy – 2 kromki (60 g),
– ser twarogowy półtłusty – porcja (100 g),
– pomidory suszone w zalewie – 2 plastry (14 g),
– oliwa z oliwek – łyżeczka (5 g),
– pestki dyni – łyżeczka (5 g),
– świeża bazylia – kilka listków (2 g),
– sól – szczypta (0,2 g),
– pieprz – szczypta (0,2 g).

 

Sposób przygotowania
1. Ser twarogowy umieścić w misce i rozgnieść widelcem.
2. Suszone pomidory odsączyć z nadmiaru zalewy, pokroić w kostkę.
3. Pomidory dodać do sera wraz z oliwą z oliwek, pestkami dyni oraz posiekanymi listkami bazylii. Doprawić solą i pieprzem, całość wymieszać.
4. Kromki chleba przygotować w tosterze. Na ciepłe grzanki nałożyć pastę.

 

Wartość odżywcza (1 porcja):
– energia: 390 kcal,
– białko: 26,0 g,
– tłuszcze: 16,1 g,
– węglowodany: 36,5 g.

 


Bibliografia
Sołtysiak P., Folwarczna J., Działanie likopenu na układ kostny, „Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej” 2015, 69, 243–251.
Tomatoes, sun-dried, fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168567/nutrients (28.09.2022).