Małe owoce figi osiągają wagę bliską 70 gramów. Figa wywodzi się z Półwyspu Arabskiego. Jest skarbnicą dobroczynnych związków, które fantastycznie wesprą nasze zdrowie i zadbają o urodę. Czy warto jeść figi pospolite? Co jeszcze poza rozkoszą podniebienia może przynieść nam regularne spożywanie tych owoców? Jak przedstawia się ich wartość odżywcza? W jaki sposób można wykorzystać je w kuchni?

 

SPIS TREŚCI:
1. Figa pospolita – krótka charakterystyka
2. Figa pospolita – kalorie
3. Figa pospolita – wartości odżywcze
4. Figa pospolita – właściwości
5. Figa pospolita – przepisy

Indywidualne plany
dietetyczne i treningowe
-23 kg -23 kg -7 kg -25 kg -7 kg +13 kg -15 kg -23 kg -6 kg -18 kg -10 kg -11 kg już od 39,99 zł za miesiąc

 

 

1. Figa pospolita – krótka charakterystyka
Figa pospolita (Ficus carica) jest owocem z rodziny morwowatych. Pochodzi z Półwyspu Arabskiego, Bliskiego Wschodu, lecz uprawiana jest także w Południowej Europie czy Azji Mniejszej. Wyróżnia się kilka rodzajów tego owocu, np. figi dalmatyńskie, kozie, zwane także kapryfigami, które nie nadają się do konsumpcji, oraz smyrneńskie. Te ostatnie uważane są za produkt najwyższej jakości. Figi pospolite charakteryzują się ciemnofioletową barwą i kształtem przypominającym wydłużone gruszki. Czasem pokrywać je może biały nalot, który często mylnie odbierany jest jako pleśń. Tymczasem w rzeczywistości świadczy on o tym, że jest to owoc dobrego gatunku. W smaku figi są bardzo słodkie i nieco mdłe. Na rynku można znaleźć je w postaci świeżej bądź suszonej.


2. Figa pospolita – kalorie
Figi to produkty należące do grupy owoców o stosunkowo wysokiej kaloryczności. Zarówno figi świeże, jak i suszone zawierają głównie cukry – przede wszystkim fruktozę i glukozę. Suszona forma tych owoców aż w 70% składa się właśnie z cukrów. Oczywiście poza tym składnikiem figi zawierają wiele innych składników odżywczych, które czynią je wartościowymi. Jednakże wysoka zawartość cukrów sprawia, iż w 100 g suszonych fig jest aż 249 kilokalorii, a w takiej samej ilości świeżego ich odpowiednika – 74 kilokalorii.


3. Figa pospolita– wartości odżywcze
Figi to prawdziwe bogactwo dobroczynnych dla zdrowia i urody składników. Zarówno świeże, jak i suszone owoce zawierają wiele witamin i minerałów oraz antyoksydantów. Stanowią główne źródło witamin z grupy A, B, C, K, jak również wapnia, potasu, magnezu, kwasu foliowego, fosforu czy żelaza. Ponadto są dobrym rezerwuarem pektyn i błonnika pokarmowego. Poniższa tabela przedstawia wartości odżywcze fig świeżych i suszonych w przeliczeniu na 100 gram produktu.

 

SkładnikiJednostkaFigi świeże, suroweFigi suszone
Wartość energetyczna (kalorie)kcal74,00249,0
Białko
Tłuszcze ogółem
Węglowodany
Cukry
Błonnik pokarmowy
Witamina A
Witamina E
Witamina K
Witamina C
Witamina B1
Witamina B2
Witamina B3
Witamina B6
Witamina B9
Wapń
Żelazo
Magnez
Fosfor
Potas
Fitosterole
G
G
G
G
G
I.U.
mg
µg
mg
mg
mg
mg
mg
µg
mg
mg
mg
mg
mg
mg
0,75
0,30
19,80
16,26
2,90
142,0
0,11
4,70
2,00
0,06
0,05
0,40
0,11
6,00
35,00
0,37
17,00
14,00
232,0
31,00
3,30
0,93
63,87
47,92
9,80
10,00
0,35
15,6
1,20
0,08
0,05
0,61
0,10
9,00
162,0
2,03
68,00
67,00
680,0

Źródło: Basic Report: Figs (dried, uncooked, raw), https://ndb.nal.usda.gov (19.01.2018).

 

4. Figa pospolita – właściwości
Owoce figowca dzięki swemu bogatemu składowi wykazują pozytywny wpływ na wiele aspektów zdrowia. Ze względu na to, że są bogate w wapń, stanowią świetny środek w profilaktyce osteoporozy. Wzmacniają zęby oraz kości. Powinny zatem znaleźć się w diecie zarówno dzieci, jak i kobiet w okresie okołomenopauzalnym. Co więcej, świeże figi obfitują w fitosterole, co także czyni je dobrym produktem dla kobiet po 50. roku życia, gdyż składniki te łagodzą objawy menopauzy. Ponadto figi idealnie sprawdzą się także dla osób zmagających się z chorobami układu sercowo-naczyniowego. Bowiem zawarty w nich potas doskonale obniża ciśnienie tętnicze krwi. Dodatkowo błonnik pokarmowy, który jest zmagazynowany w tych owocach pomaga obniżać poziom cholesterolu, a co za tym idzie – chroni przed takimi schorzeniami jak udar mózgu czy miażdżyca. Osoby cierpiące z powodu zaparć również mogą znaleźć pomoc, spożywając figi. Jak się okazuje, suszone figi zawierają najwięcej błonnika pokarmowego spośród suszonych owoców, dzięki czemu doskonale wspomagają pracę jelit, a w rezultacie zwalczają zaparcia. Tu jednak zawsze należy pamiętać o przyjmowaniu odpowiedniej ilości płynów, gdyż ich niedobór przy dużym spożyciu błonnika daje odwrotny niż pożądany skutek.


Jeżeli organizm narażony jest na permanentny stres, należy uwzględnić w jadłospisie figi. Są również pomocne dla osób cierpiących na bezsenność. Zawarty w nich magnez skutecznie wspiera działanie układu nerwowego, wpływa na poprawę pamięci i koncentracji. Podobne działanie wykazują także witaminy z grupy B, które również znajdują się w figach. Z kolei witaminy A, C oraz E wspomagają prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku oraz poprawiają wygląd skóry i opóźniają procesy starzenia się.

 

Owoce figowca wykazują dodatkowo następujące właściwości:
– wzmacniają odporność,
– wykazują działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne,
– wspomagają usuwanie wolnych rodników,
– chronią przed powstawaniem nowotworów,
– wspomagają prawidłową pracę wątroby.

 

Mimo tak licznych korzyści, jakie płyną ze spożywania fig, należy zaznaczyć, że niestety nie dla każdego te owoce będą wskazane. Figi pospolite powinny wykluczyć ze swojej diety osoby chorujące na cukrzycę. Jest to spowodowane wspomnianą wcześniej wysoką zawartością cukru. Ponadto fig nie zaleca się osobom cierpiącym z powodu migreny. Zawierają bowiem związek noszący nazwę tyramina, który może nasilać objawy tego schorzenia. Istnieją także badania wskazujące na to, że ludzie uczuleni na pyłki brzozy również powinni zachować ostrożność w spożywaniu świeżych fig. Wynika to z tego, że w grupie tych osób często zachodzi tzw. zjawisko alergii krzyżowych. Oznacza to, że wśród osobników mających alergię na brzozę, mogą wystąpić niepożądane objawy po spożyciu świeżych fig, takie jak pokrzywka, świąd, obrzęk twarzy, astma, zaburzenia żołądkowo-jelitowe czy zespół alergii jamy ustnej.


5. Figa pospolita – przepisy
Świeże owoce figowca wciąż nie są zbyt powszechnie stosowane w Polsce. Częściej używa się ich w formie suszonej. Być może wynika to ze strachu przed nieznanym. Jednakże figi nie stanowią produktu, który byłby trudny w obróbce kulinarnej. Świeże owoce wystarczy umyć pod bieżącą wodą, podzielić na cząstki, rozchylić i spożyć miąższ łyżeczką. Nie trzeba ich obierać. Skórka również nadaje się do zjedzenia. Ze względu na smak owoce te znajdują zastosowanie głównie w deserach. Suszone figi idealnie sprawdzą się do ciast lub batoników zbożowych. Ze świeżych fig można przygotować nalewki lub zastosować je jako dodatek do sałatek czy koktajli.

 

Batoniki zbożowe z suszonymi figami (2 porcje)
Składniki:
– płatki owsiane górskie (80 g),
– ciepła woda (70 ml),
– orzechy laskowe (25 g),
– pestki dyni (25 g),
– szczypta cynamonu,
– suszone morele (25 g),
– suszone figi (40 g).

 

Wykonanie
1. Zmiksuj suche płatki i dodaj ciepłą wodę oraz szczyptę cynamonu i dokładnie wymieszaj. Masa powinna być bardzo gęsta.
2. Orzechy i pestki posiekaj, a owoce pokrój w małe kawałeczki.
3. Dodaj bakalie do masy z płatków, wymieszaj i uformuj batoniki, mocząc dłonie w zimnej wodzie, i układaj je na blasze wyłożonej pergaminem.
4. Piecz przez 30 min w temperaturze 180°C. Po upieczeniu wystudź batoniki. Smacznego.

 

Wartość energetyczna (kcal/porcja)Białko (g/porcja)Tłuszcze (g/porcja)Węglowodany (g/porcja)Błonnik (g/porcja)
3801116537,8

 

Sałatka z mozzarellą i świeżymi figami

Składniki:
– młody szpinak (50 g),
– świeże figi (2 sztuki),
– ser mozzarella (50 g),
– orzechy włoskie (20 g),
– świeża mięta (1 mała garść),
– oliwa z oliwek (10 g tj. 1 łyżka),
– ocet balsamiczny (5 g tj. 1 łyżeczka),
– sól i pieprz do smaku.


Wykonanie
1. Szpinak opłucz, osusz i wyłóż na talerz.
2. Figi wymyj, osusz i przekrój na ćwiartki. Ułóż na szpinaku.
3. Na figach i szpinaku ułóż porwany ser mozzarella i posyp wszystko posiekanymi orzechami i posiekaną miętą.
4. Z oliwy, octu i przypraw zrób dressing i polej sałatkę. Smacznego.

 

Kalorie (kcal)Białko (g)Tłuszcze (g)Węglowodany (g)Błonnik (g)
4091527326,7

 

Figowiec pospolity to jedno z najdawniej uprawianych drzew owocowych. Co ciekawe, o figach wspomina się już w Biblii czy greckich mitach. Nie ulega wątpliwości, że są one niezwykle cenne dla naszego zdrowia i urody. Mimo że są stosunkowo kaloryczne, to jednak nie należy wykluczać ich z jadłospisu, a wręcz przeciwnie. Przy zachowaniu prawidłowego, zbilansowanego sposobu żywienia oraz regularnej aktywności fizycznej figi zarówno suszone, jak i świeże mogą stanowić doskonały element zdrowej diety.

 

 

Bibliografia
Drużyńska B. et al., Wybrane składniki bioaktywne i właściwości przeciwrodnikowe owoców żurawiny i fig suszonych, „Bromatologia i Chemia Toksykologiczna” 2016, 3, 272–275.
Ukleja-Sokołowska N. et al., Alergia na owoce egzotyczne, „Alergia Astma Immunologia” 2014, 19(1), 16–20.
Kaczmarczyk R., Figowce użyteczne i dekoracyjne, „Wszechświat” 2013, 1–3(114), 34–37.
Basic Report: Figs, https://ndb.nal.usda.gov (19.01.2018).