Jednym z najczęściej wybieranych rodzajów pieczywa są bułki pszenne. Cenione są ze względu na niską cenę i neutralny smak. Są lekkostrawne i najlepiej smakują świeżo po upieczeniu. Dodatkowo piekarnie oferują różne rozmiary i kształty.

 

SPIS TREŚCI:

1. Wartość odżywcza

2. Uwaga na sód

3. Dla kogo

4. Wpływ na zdrowie

5. Zastosowanie

Indywidualne plany
dietetyczne i treningowe
-23 kg -23 kg -7 kg -25 kg -7 kg +13 kg -15 kg -23 kg -6 kg -18 kg -11 kg już od 39,99 zł za miesiąc

 

 

1. Wartość odżywcza

100 g bułki pszennej to 273 kcal. W głównej mierze składa się ona z węglowodanów i niewielkiej ilości białka. Ze względu na niską zawartość błonnika (jak na produkt zbożowy) i małą ilość tłuszczu jest uważana za produkt lekkostrawny. Bułka pszenna jest uboga w witaminy. Można doszukiwać się w niej śladowych ilości witamin z grupy B i witaminy E. Dodatkowo zawiera potas, sód, fosfor, wapń czy magnez.

 

Wartość odżywcza w 100 g produktu:

– kaloryczność: 273 kcal,

– białko: 8,1 g,

– tłuszcz: 1,5 g,

– węglowodany: 57,7 g,

– błonnik: 1,8 g.

 

Makro- i mikroelementy

– sód: 379 mg,

– potas: 112 mg,

– wapń: 15 mg,

– fosfor: 74 mg,

– magnez: 18 mg,

– żelazo: 1,1 mg,

– cynk: 0,74 mg,

– miedź: 0,1 mg,

– mangan: 0,33 mg,

– jod: 2,8 µg.

 

Witaminy:

– witamina E: 0,38 µg,

– tiamina: 0,102 µg,

– ryboflawina: 0,057 µg,

– niacyna: 0,82 µg,

– witamina B6: 0,04 µg,

– foliany: 28,4 µg.

 

2. Uwaga na sód

Pszenne bułki zawierają dużo sodu, który może negatywnie wpływać na stan zdrowia. W szczególności obciąża układ sercowo-naczyniowy, co może zwiększać ryzyko powstawania nadciśnienia tętniczego i wystąpienia udarów. Dodatkowo uważa się, że może przyczyniać się do rozwoju otyłości i nowotworów, np. raka żołądka, oraz sprzyja odkładaniu się kamieni nerkowych. Zwiększa również ryzyko wystąpienia insulinooporności i cukrzycy typu 2.

 

3. Dla kogo Fabryka Siły Sklep

Bułki pszenne zawierają mało błonnika, dlatego polecane są w dietach lekkostrawnych. Nie podrażniają błony śluzowej żołądka i nie przyczyniają się do wzmożonej perystaltyki jelit. Po ten produkt powinny sięgać osoby z wrzodami, stanami zapalnymi w przewodzie pokarmowym, pacjenci oddziałów chirurgicznych, po operacjach oraz chorzy na nieswoiste zapalenia jelit w okresie zaostrzeń.

 

Stanowczo jednak odradza się cukrzykom oraz osobom z insulinoopornością spożywanie bułek pszennych. Wysoka zawartość cukrów prostych przyczynia się do gwałtownego wzrostu poziomu glukozy we krwi, co zmusza trzustkę do nadmiernej pracy. Odradza się, aby spożywały je osoby mające problemy z utrzymaniem prawidłowej masy ciała czy otyłe. Należy także pamiętać, że pszenne bułki zawierają gluten, dlatego osoby z nietolerancją glutenu powinny ich unikać.

 

4. Wpływ na zdrowie

Uważa się, że aby jak najdłużej zachować zdrowie, należy jeść produkty bogate w antyoksydanty, witaminy czy błonnik. Niestety białe pszenne pieczywo nie jest dobrym źródłem tych składników. Dlatego powinniśmy wybierać produkty z pełnego ziarna.

 

Badanie z 2016 r. udowodnia, że spożywanie pszennego pieczywa może mieć wpływ na zwiększenie ryzyka wystąpienia cukrzycy typu 2 u dzieci. Dodatkowo bułka pszenna nie zapewnia uczucia sytości, dlatego spożywamy więcej kanapek, niż wykazuje zapotrzebowanie organizmu. Codzienny nadmiar kilokalorii może doprowadzić do nadwagi. Niska podaż błonnika spowalnia perystaltykę jelit, przez co organizm przed dłuższy czas narażony jest na kontakt ze szkodliwymi substancjami, czego wynikiem mogą być nowotwory.

 

5. Zastosowanie

Bułka pszenna stanowi bazę kanapek i tostów. Ze względu na neutralny smak pasuje do słodkich i słonych dodatków. Wysuszoną można zetrzeć na tarce, dzięki temu otrzymamy bułkę tartą stosowaną do panierek czy zagęszczania farszów. Pszenne bułki wchodzą w skład lubianych fast foodów, tj. hamburgerów, hot dogów czy zapiekanek.

 

1 bułka pszenna (50 g) = 137 kcal

1 kromka bułki pszennej (15 g) = 41 kcal

 

 

1 / 4
A jaki Ty masz cel? Nie trać czasu i zacznij już dziś! Skorzystaj z profesjonalnej opieki.
Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.

Bibliografia

Adrogué H.J., Madias N.E., The impact of sodium and potassium on hypertension risk, „Seminars in Nephrology” 2014, 34(3), 257–272.

Äijälä M. et al., Dietary sodium intake and prediction of cardiovascular events, „European Journal of Clinical Nutrition” 2015, 69(9), 1042–1047.

Batis C. et al., Using both principal component analysis and reduced rank regression to study dietary patterns and diabetes in Chinese adults, „Public Health Nutrition” 2016, 19(2), 195–203.

Normy żywienia dla populacji Polski, pod red. Jarosza M., Warszawa 2017.