Nasiona orzecha włoskiego stanowią istotny element diety, głównie ze względu na wysoką zawartość witamin, gęstość energetyczną, a także to, że są bogatym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Spożywanie orzechów zalecane jest w profilaktyce takich chorób jak nowotwory, choroby układu sercowo-naczyniowego, cukrzyca, choroba Alzheimera czy osteoporoza. Równie cenne właściwości kryje w sobie olej pozyskiwany z orzechów włoskich.

 

SPIS TREŚCI:
1. Charakterystyka i skład oleju z orzecha włoskiego
2. Właściwości zdrowotne oleju
3. Zastosowanie oleju w kuchni
4. Przechowywanie oleju

Indywidualne plany
dietetyczne i treningowe
-23 kg -23 kg -7 kg -25 kg -7 kg +13 kg -15 kg -23 kg -6 kg -18 kg -10 kg -11 kg już od 39,99 zł za miesiąc

 


1. Charakterystyka i skład oleju z orzecha włoskiego
Olej z orzecha włoskiego pozyskiwany jest z wyselekcjonowanych orzechów w wyniku tłoczenia miąższu owoców orzecha. Posiada jasnożółte lub zielonkawe zabarwienie. Charakteryzuje się delikatnym orzechowym i słodkim posmakiem z nutą karmelu i lekkim orzechowym aromatem. Warto zaznaczyć, że olej z orzecha włoskiego należy do jednych z najbogatszych źródeł niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, wśród których znajdują się kwas omega-3 (kwas linolenowy), omega-6 (kwas linolowy) oraz omega-9 (kwas oleinowy). Ponadto według badaczy olej z orzecha włoskiego charakteryzuje się najkorzystniejszym stosunkiem kwasów tłuszczowych n-6 do n-3. W składzie oleju możemy również znaleźć duże ilości witamin A, E, K oraz witamin z grupy B.

 

2. Właściwości zdrowotne oleju
Olej z orzecha włoskiego coraz częściej pojawia się na sklepowych półkach w Polsce. Ceniony jest nie tylko ze względu na swój nieprzeciętny smak, ale również ze względu na swoje walory zdrowotne. Według najnowszych badań opublikowanych w „The Journal of Nutritional Biochemistry” jedzenie orzechów może mieć wpływ na skład mikrobiomu, co z kolei może zmniejszyć ryzyko rozwoju wielu chorób cywilizacyjnych.

 

W badaniu Zibaeenezhada M.J. i wsp. przeprowadzonym wśród diabetyków wykazano, że codzienne spożywanie 15 ml oleju z orzecha włoskiego wpływa pozytywnie na profil lipidowy. Dzięki suplementacji prowadzonej przez 90 dni stężenie cholesterolu całkowitego, cholesterolu LDL oraz trójglicerydów we krwi istotnie się obniżyło. W innym badaniu opublikowanym w „International Journal of Endocrinology and Metabolism” wykazano obniżenie stężenia glukozy we krwi u pacjentów z cukrzycą, którzy przyjmowali 15 ml oleju przez trzy miesiące.

  Fabryka Siły Sklep

Olej z orzecha włoskiego posiada także właściwości przeczyszczające, co jest istotne w przypadku problemów trawiennych, a do tego usprawnia pracę jelit oraz wspomaga działanie układu trawiennego. Ponadto jako istotne źródło kwasów omega-3 wykazuje działanie przeciwzapalne. Cechuje się właściwościami antybakteryjnymi, przeciwgrzybiczymi oraz antyseptycznymi.


Olej z orzecha włoskiego posiada potencjalne właściwości przeciwnowotworowe, dzięki m.in. obecności polifenoli, co pozwala zmniejszyć ryzyko rozrostu guzów nowotworowych.

 

Podkreśla się także pozytywne działanie oleju w przypadku leczenia stwardnienia rozsianego. Wspomaga terapię poprzez zmniejszanie nasilenia choroby, hamowanie agregacji płytek oraz zmniejszenie uwalniania prozapalnych cytokin. Dowiedziono także, że regularne spożywanie oleju z orzecha włoskiego pomaga zmniejszyć apetyt, co jest istotną informacją dla osób borykających się z nadmierną masą ciała.

 

3. Zastosowanie oleju w kuchni
Olej z orzecha włoskiego ze względu na swój łagodny smak polecany jest głównie jako składnik sałatek, surówek, dressingów czy sosów. Świetnie sprawdza się także jako dodatek do:
– naleśników,
– ciast,
– racuchów,
– deserów podawanych na zimno.

 

Należy pamiętać, że oleju z orzecha włoskiego nie należy używać do smażenia ze względu na podatność na utlenianie. Olej ten powinno się stosować wyłącznie na zimno, gdyż po podgrzaniu traci swoje cenne właściwości prozdrowotne, a jego smak staje się gorzki.

 

4. Przechowywanie oleju
Olej ten otrzymujemy w wyniku tłoczenia na zimno, w związku z tym należy zadbać o jego odpowiednie przechowywanie i szybko zużyć. Jeśli kupujemy oleje tłoczone na zimno, należy zwrócić uwagę, aby znajdowały się w szczelnej butelce z ciemnego szkła. Ponadto najlepszym miejscem do przechowywania oleju będzie chłodne i zaciemnione miejsce. Odpowiednio przechowywany olej powinien zachować świeżość przez 3 miesiące, pamiętajmy, że termin przydatności oleju z orzecha włoskiego jest bardzo krótki.

 

 

1 / 4
A jaki Ty masz cel? Nie trać czasu i zacznij już dziś! Skorzystaj z profesjonalnej opieki.
Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.

Bibliografia
Borecka W., Walczak Z., Starzycki M., Orzech włoski (Juglans Regia L.) – naturalne źródło prozdrowotnych składników żywności, „Nauka. Przyroda. Technologie” 2013, 7, 2, 1–7.
Byerley L.O. et al., Changes in gut microbial communities following addition of walnuts to the diet, „The Journal of Nutritional Biochemistry” 2017, 48, 94–102.
Jarosz A., Olej z orzecha włoskiego – skład i zastosowanie, poznajsienatluszczach.pl/2017/02/23/olej-z-orzecha-wloskiego/ (20.05.2019).
Kargulewicz A., Olej z orzecha włoskiego – sekret długowieczności i zdrowia, „Food Forum” 2017, 5, 21, 57.
Kłopotek K., Ocieczek A., Palka A., Wpływ temperatury przechowywania na wybrane parametry jakości olejów z orzechów, „Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni” 2017, 99, 34–47.
Łoźna K. et al., Skład kwasów tłuszczowych olejów zalecanych w profilaktyce chorób cywilizacyjnych, „Problemy Higieny i Epidemiologii” 2012, 93, 4, 871–875.
Zibaeenezhad M.J. et al., Effects of walnut oil on lipid profiles in hyperlipidemic type 2 diabetic patients: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial, „Nutrition & Diabetes” 2017, 7(4), 259.
Zibaeenezhad M.J. et al., The effect of walnut oil consumption on blood sugar in patients with diabetes mellitus type 2, „International Journal of Endocrinology and Metabolism” 2016, 14(3), 1–8.