Oczyść organizm z toksyn!
Mamy w sobie od 2,5 do 5 kg zanieczyszczeń, które dostają się do naszego organizmu przez powietrze, wodę i jedzenie. Na każdym kroku otacza nas chemia, a w jedzeniu kryją się związki chemiczne szkodliwe dla zdrowia. W sklepie widzimy półki z napisem „zdrowa żywność”. Czy to oznacza, że reszta produktów w sklepie jest niezdrowa? Biorąc pod uwagę, jak długa jest lista składników zwykłej czekolady czy żółtego sera, z całą pewnością nie są to zdrowe, naturalne produkty. Oczywiście nie można popadać w skrajności. Jeść trzeba. Dlatego warto wybierać te produkty, które są ważne dla zachowania prawidłowego funkcjonowania organizmu.
SPIS TREŚCI:
1. Oczyszczanie organizmu a woda
2. Błonnik
3. Aloes a oczyszczanie
4. Warzywa
1. Oczyszczanie organizmu a woda
Istnieje wiele diet oczyszczających. Składają się one głównie z warzyw i/lub owoców. Modne są też kilkudniowe głodówki, ale czy naprawdę są one skuteczne? W niniejszym artykule skupię się jednak na podstawach, o których powinien pamiętać każdy, kto chce prawidłowo się odżywiać. Najważniejsza jest woda. Może ona stanowić nawet 55% masy ciała kobiet i ok. 60% masy ciała mężczyzn, przy czym u sportowców te wartości mogą być wyższe. Należy zadbać o odpowiednie nawodnienie w ciągu dnia, gdyż straty wody rzędu 1–2% znacznie wpływają na zmniejszenie wydolności organizmu, co jest szczególnie ważna dla osób aktywnych. Woda bierze udział we wszystkich procesach życiowych naszego organizmu. Codziennie wraz z moczem, kałem, poprzez skórę i płuca tracimy ok. 2,2–2,6 l wody, podczas ćwiczeń oczywiście więcej. Należy więc regularnie uzupełniać jej ilość.
Różne źródła podają różne informacje dotyczące ilości wody, jaką powinniśmy wypijać. Najbardziej powszechnym i prostym przelicznikiem jest wzór 1 kcal = 1 ml płynów, przy pod pojęciem płyny nie rozumiem wyłącznie tego, co wypijamy, ale także to, co dostarczamy z pożywieniem, np. w postaci zjedzonej zupy, owoców czy warzyw. Jestem zdania, że lepiej wypić więcej niż za mało, zwłaszcza wtedy, kiedy narażeni jesteśmy na większą utratę płynów, np. podczas aktywności fizycznej.
Dobrze, ale dlaczego woda jest aż tak ważna? Woda transportuje tlen
i składniki odżywcze do wszystkich komórek naszego ciała. Nawilża stawy oraz powietrze w płucach. Woda zapewnia między innymi zachowanie prawidłowej termoregulacji, utrzymanie równowagi wodno- elektrolitowej oraz kwasowo-zasadowej. Niedobór wody w organizmie powoduje zmęczenie, bóle głowy, zaparcia oraz problemy z koncentracją.
2. Błonnik
Wiele się mówi o błonniku pokarmowym. Polacy spożywają go stanowczo za mało, dlatego powstaje wiele produktów wysokobłonnikowych. Dzienna porcja, jaką powinniśmy dostarczyć, zależna jest od wieku i wynosi
u osób dorosłych 20–40 g/dobę. Dla porównania jedno surowe jabłko ze skórką zawiera ok. 2,4 g błonnika na 100 g produktu.
Jak działa błonnik? Dzieli się na dwie frakcje – rozpuszczalną oraz nierozpuszczalną. Główna funkcja błonnika związana jest z zwiększaniem treści pokarmowych, które znajdują się w jelitach. Dlaczego tak się dzieje? Otóż błonnik pod wpływem wody pęcznieje. Wpływa to między innymi na przyspieszenie perystaltyki jelit, zapewnia większe uczucie sytości. Dodatkowo błonnik usuwa nadmiar niektórych substancji, np. cholesterolu poprzez wiązanie się z nim.
Przy spożywaniu błonnika bezwzględnie ważne jest picie wody! Inaczej zamiast nam pomóc, błonnik zaszkodzi. Gdzie możemy znaleźć naturalny błonnik? W warzywach, owocach oraz produktach pełnoziarnistych. Makaron razowy, ciemne pieczywo czy płatki owsiane to świetne źródło błonnika.
Aloes, który dawniej wykorzystywany był wyłącznie w medycynie ludowej, obecnie znalazł powszechne zastosowanie dzięki zawartości substancji bioaktywnych i właściwościom leczniczym, które wykazuje. Aloes stosuje się w leczeniu przewlekłej obturacyjnej choroby płuc oraz astmy. Dodatkowo przeciwdziała procesom starzenia się oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału mięśnia sercowego. Aloes w swoim składzie zawiera między innymi związki polifenolowe, w tym pochodne chromonu, antranoidy, pochodne pironu. Związki te wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwutleniające i przeciwdemencyjne.
4. Warzywa
Zarówno błonnik, jak i woda znajdują się w warzywach. Warzywa działają alkalizująco na nasz organizm. Według aktualnych wytycznych Instytutu Żywności i Żywienia to właśnie warzywa wraz z owocami powinny stanowić bazę naszej codziennej diety. Ważne jest jednak zachowanie odpowiedniej proporcji. Właściwa proporcja to ¾ – warzywa i ¼ – owoce. Warzywa i owoce charakteryzuje wysoka zawartość witamin i ze względu na ich obecność można je podzielić na te będące źródłem beta-karotenu lub źródłem witaminy C oraz pozostałe, czyli te, które dostarczają witamin z grupy B oraz w przypadku zielonych warzyw – witaminy K, kwasu foliowego. Warzywa wspomagają układ odpornościowy, układ krążenia oraz regenerację organizmu. Dzięki odpowiednio zbilansowanej diecie jesteśmy w stanie zadbać o nasz organizm, aby mógł on prawidłowo funkcjonować i radzić sobie z detoksykacją.
Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.
Bibliografia
Gwóźdź E., Gębczyński P., Prozdrowotne właściwości owoców, warzyw i ich przetworów, „Postępy Fitoterapii” 2015, (16)4, 268–271.
Wawrzyniak A., Krotki M., Stoparczyk B., Właściwości antyoksydacyjne owoców i warzyw, „Medycyna Rodzinna” 2011, 1, 19–23.
Wiśniewska K., Kurowska E., Okręglicka K., Wpływ spożycia wody na masę ciała, „Wiadomości Lekarskie” 2014, 2(1), 2–6.
Karowicz-Bilińska A., Woda i jej znaczenie dla organizmu kobiety, „Ginekologia Polska” 2011, 82, 455–459.
Cieślik E., Turcza K., Właściwości prozdrowotne aloesu zwyczajnego Aloe vera (L.) Webb. (Aloe barbadensis Mill.), “Postępy Fitoterapii” 2015, (16)2, 117–124.
Bienkiewicz M., Bator E., Bronkowska M., Błonnik pokarmowy i jego znaczenie w profilaktyce zdrowotnej, „ Problemy Higieny i Epidemiologii” 2015, 96(1), 57–63.
United States Department of Agriculture Agricultural Research Service, Apples, raw, with skin, USDA Food Composition Databases (3.07.2019).
Mizera J., Mizera K., Dietetyka sportowa. Co jeść, by trenować efektywnie, Łódź 2017, 101–124.