Śniadanie z patelni jest świetnym urozmaiceniem. Dobrze skomponowany posiłek zapewni uczucie sytości na cały poranek, a na jego przygotowanie można zarezerwować nie więcej niż 20 minut!

 

SPIS TREŚCI:
1. Śniadanie z patelni – jakich składników użyć?
2. 5 pomysłów na śniadanie z patelni

Indywidualne plany
dietetyczne i treningowe
-23 kg -7 kg -25 kg -7 kg +13 kg -15 kg -23 kg -6 kg -18 kg -11 kg już od 29,99 zł za miesiąc

 


1. Śniadanie z patelni – jakich składników użyć?
Jedzenie samych kanapek na śniadanie może się po jakimś czasie znudzić, warto w takim wypadku zadbać o urozmaicenie porannego menu. Jednym ze sposobów jest przygotowanie dania na patelni, co wcale nie musi zajmować wiele czasu, dlatego też zaproponowane przepisy sprawdzą się również u osób cierpiących na jego brak. Warto pamiętać o tym, aby śniadanie było dobrze zbilansowane – oznacza to, że powinno zawierać białko, tłuszcze oraz węglowodany. Prawidłowo skomponowany posiłek dostarczy wielu składników odżywczych, a ponadto będzie sycił na dłużej. Nie należy zapominać o warzywach i owocach. Jeśli śniadanie przygotowywane jest na słodko, dobrze do niego dodać świeże (najlepiej sezonowe) owoce, natomiast jeśli wolimy danie na słono, wówczas warto pamiętać o porcji warzyw.

 

Jako opcję na słodko można wybrać różnego rodzaju naleśniki czy placki. Dobrą decyzją będą także tosty, omlety czy tortille. Jeśli chodzi o śniadanie na wytrawnie, tutaj również jest dużo możliwości – m.in. omlet, szakszuka, tosty czy jajecznica.

 

2. 5 pomysłów na śniadanie z patelni
Omlet z szynką, szpinakiem i suszonymi pomidorami
Czas przygotowania: 15 minut

 

Składniki (na 1 porcję):
– jajko – 2 sztuki (100 g),
– mleko – 4 łyżki (40 ml),
– szynka drobiowa – 3 plastry (45 g),
– szpinak, liście – garść (25 g),
– pomidory suszone – 3 plastry (21 g),
– papryka czerwona – ½ sztuki (100 g),
– oliwa z oliwek – łyżeczka (5 g),
– oregano – szczypta (0,2 g),
– sól – szczypta (0,2 g),
– pieprz – szczypta (0,2 g),
– papryka słodka – szczypta (0,2 g).

  Fabryka Siły Sklep

Sposób przygotowania
1. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, szpinak podduszać przez 5 minut.
2. Jajka wbić do miski, wymieszać z mlekiem.
3. Szynkę oraz pomidory pokroić w drobną kostkę, dodać do jajek.
4. Doprawić do smaku.
5. Masę jajeczną przelać na patelnię ze szpinakiem, smażyć omlet 10 minut pod przykryciem.
6. Podać z pokrojoną w paski papryką.

 

Wartość odżywcza (1 porcja):
– energia: 320 kcal,
– białko: 23,6 g,
– tłuszcze: 19,4 g,
– węglowodany: 15,4 g.

 

Tosty francuskie z twarożkiem i jabłkiem
Czas przygotowania: 15 minut

 

Składniki (na 1 porcję):
– chleb żytni – 2 kromki (70 g),
– jajko – sztuka (50 g),
– mleko – 5 łyżek (50 ml),
– ser twarogowy – porcja (100 g),
– jabłko – sztuka (150 g),
– orzechy włoskie – 3 sztuki (12 g),
– oliwa z oliwek – łyżeczka (5 g),
– erytrytol – 2 łyżeczki (10 g),
– cynamon – ½ łyżeczki (0,5 g).

 

Sposób przygotowania
1. Jajko wbić do miski, wymieszać z mlekiem, cynamonem oraz łyżeczką erytrytolu.
2. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek.
3. Kromki chleba zamoczyć w przygotowanej mieszance, następnie przełożyć na patelnię i smażyć po 2–3 minuty na stronę.
4. W tym czasie twaróg wymieszać z pozostałą częścią erytrytolu, a jabłko pokroić w kostkę.
5. Tosty zdjąć z patelni, nałożyć twaróg oraz jabłko. Posypać posiekanymi orzechami.

 

Wartość odżywcza (1 porcja):
– energia: 561 kcal,
– białko: 34,7 g,
– tłuszcze: 20,2 g,
– węglowodany: 64,9 g.

 

Składana tortilla z szynką i mozzarellą
Czas przygotowania: 15 minut

 

Składniki (na 1 porcję):
– tortilla, placek – sztuka (60 g),
– szynka drobiowa – 3 plastry (45 g),
– ser mozzarella – ½ sztuki (60 g),
– papryka – ½ sztuki (100 g),
– rukola – garść (20 g),
– ogórek zielony – ½ sztuki (50 g),
– keczup – łyżeczka (5 g).

 

Sposób przygotowania
1. Ogórek oraz paprykę pokroić w paski, mozzarellę w cienkie plasterki.
2. Tortillę posmarować keczupem.
3. Placek przekroić od środka do jednej z krawędzi.
4. Na jedną ćwiartkę tortilli nałożyć rukolę, na nią szynkę. Na kolejnej części umieścić ogórek, a na pozostałych dwóch pokrojoną mozzarellę oraz paprykę.
5. Złożyć placek, zakładając kolejno jedną ćwiartkę na drugą.
6. Gotową tortillę podpiekać na suchej patelni przez 2 minuty na każdej ze stron.

 

Wartość odżywcza (1 porcja):
– energia: 409 kcal,
– białko: 27,7 g,
– tłuszcze: 13,2 g,
– węglowodany: 44,8 g.

 

Tosty francuskie z pesto
Czas przygotowania: 15 minut

 

Składniki (na 1 porcję):
– chleb żytni – 2 kromki (70 g),
– jajko – sztuka (50 g),
– mleko – 5 łyżek (50 ml),
– pesto – łyżka (20 g),
– ser żółty – 2 plastry (30 g),
– szynka drobiowa – 2 plastry (30 g),
– rukola – garść (20 g),
– papryka czerwona – ½ sztuki (100 g),
– pomidor – ½ sztuki (80 g),
– oliwa z oliwek – łyżeczka (5 g),
– sól – szczypta (0,2 g),
– pieprz – szczypta (0,2 g),
– oregano – szczypta (0,2 g).

 

Sposób przygotowania
1. Do miski wbić jajko, dodać mleko oraz przyprawy, wymieszać.
2. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek.
3. Kromki chleba zamoczyć w przygotowanej mieszance, następnie przełożyć na patelnię i smażyć po 2–3 minuty na stronę.
4. Tosty przełożyć na talerz, posmarować pesto.
5. Następnie nałożyć rukolę, ser, szynkę oraz warzywa.

 

Wartość odżywcza (1 porcja):
– energia: 569 kcal,
– białko: 31,3 g,
– tłuszcze: 30,6 g,
– węglowodany: 45,9 g.

 

Jogurtowe placki z miodem i gruszką
Czas przygotowania: 20 minut

 

Składniki (na 1 porcję):
– mąka żytnia – 3 łyżki (30 g),
– jajko – sztuka (50 g),
– mleko – 5 łyżek (50 ml),
– jogurt naturalny – 6 łyżek (120 g),
– oliwa z oliwek – łyżeczka (5 g),
– miód – ½ łyżeczki (6 g),
– gruszka – sztuka (150 g),
– proszek do pieczenia – ½ łyżeczki (2 g).

 

Sposób przygotowania
1. Do miski wbić jajko, dodać mąkę, mleko, 4 łyżki jogurtu oraz proszek do pieczenia.
2. Na rozgrzaną patelnię z oliwą nakładać po łyżce masy, smażyć małe placki.
3. Przełożyć na talerz. Podać z pozostałą częścią jogurtu, miodem oraz pokrojoną gruszką.

 

Wartość odżywcza (1 porcja):
– energia: 406 kcal,
– białko: 15,6 g,
– tłuszcze: 13,8 g,
– węglowodany: 57,0 g.