Umiar i alkohol rzadko idą w parze. Jakie są skutki przepicia, każdy zapewne się nieraz przekonał. I choć wieczorem czujesz się rześko i zdrowo, następny dzień może okazać się traumatycznym przeżyciem. Jesteś odwodniony, wypłukany z elektrolitów i witamin, twoja wątroba pracuje na najwyższych obrotach, żeby zneutralizować toksyny (bo tym jest właśnie dla nas alkohol) i wytworzyć enzymy dehydrogenazę alkoholową i aldehydową, które przekształcają alkohol w aldehyd octowy, a następnie w kwas octowy. Ten pierwszy sprawia, że ciśnienie krwi rośnie, przyspiesza tętno, a rano zawdzięczamy mu ból głowy i nudności.

 

SPIS TREŚCI:
1. Nawadnianie
2. Nigdy nie pij, gdy jesteś głodny
3. Posiłek następnego dnia
4. Sposoby na ból głowy

Indywidualne plany
dietetyczne i treningowe
-23 kg -23 kg -7 kg -25 kg -7 kg +13 kg -15 kg -23 kg -6 kg -18 kg -11 kg już od 39,99 zł za miesiąc

 


1. Nawadnianie
Ból głowy jest objawem odwodnienia. Alkohol działa moczopędnie przez zaburzenie wydzielania wazopresyny – hormonu, który reguluje ilość wydalanej wody z moczem. W myśl zasady, że łatwiej jest zapobiegać niż leczyć, do każdego drinka postaraj się wypić szklankę wody, nie zapomnij

o napiciu się również przed snem. Jeśli mimo to dopadły cię skutki dnia poprzedniego, wypij zaraz po przebudzeniu wodę z sokiem z cytryny, łyżeczką miodu i szczyptą soli himalajskiej.

 

Najlepiej pij taki domowy napój izotoniczny przez cały dzień. Alkohol zaburza przemianę glikogenu, powodując hipoglikemię – niskie stężenie glukozy, które skutkuje drżeniem mięśni i osłabieniem. Miód szybko podniesie poziom cukru i poprawi samopoczucie. Witamina C jest natomiast silnym antyoksydantem, który pomoże neutralizować alkohol, więc masz na nią bardzo wzmożone zapotrzebowanie. Sól himalajska uzupełni mikroelementy, wspomagając odtruwanie organizmu.


2. Nigdy nie pij, gdy jesteś głodny
Pokarm w żołądku opóźnia wchłanianie etanolu ze względu na jego absorpcję w cząstkach pokarmowych, a także opóźnia przejście treści żołądka do jelit, gdzie wchłanianie etanolu zachodzi najszybciej. Będziesz miał więcej czasu na prawidłowy metabolizm alkoholu – ale nie daj się zwieść późniejszemu uczuciu odurzenia, przez które możesz spożyć więcej alkoholu. Jeśli żołądek jest pusty, to nie ma czego trawić i aktywne soki żołądkowe niszczą wtedy jego błonę śluzową, co prowadzi do owrzodzeń.

 

3. Posiłek następnego dnia
Twoje posiłki powinny być lekkostrawne, ponieważ trawienie po alkoholu jest bardzo zaburzone. Mimo to powinieneś dostarczyć kompletu witamin i skła-dników mineralnych, żeby jak najszybciej nadrobić straty. Najlepszym rozwiązaniem są soki lub koktajle warzywno-owocowe. Sok z marchewki, jabłka, buraka i natki pietruszki dostarczy sporą dawkę magnezu, który wpływa łagodząco na układ nerwowy i drżenie mięśni. Dostarczy także kompletu antyoksydantów pomagających nadrobić szkody poalkoholowe.

  Fabryka Siły Sklep

Na obiad przygotuj kwaśną zupę, np. kapuśniak, która zawiera bardzo dużo witaminy C albo ugotuj domowy bulion, samodzielnie lub z pomocą osoby, która czuje się znacznie lepiej. Tradycyjny rosół ugotowany na kości lub chudym mięsie jest istną bombą odżywczą, której właśnie potrzebujesz

i która ukoi podrażniony żołądek. Staraj się nie jeść zbyt dużych porcji, organizm mimo wszystko najpierw musi zająć się przetrawieniem alkoholu, więc duże posiłki mogą go dodatkowo obciążyć.

 

4. Sposoby na ból głowy
Idąc spać, dobrze wywietrz sypialnię, a następnego dnia wybierz się na spacer. Dawka tlenu złagodzi ból głowy. Niektórzy wyznają zasadę „na kaca najlepsza jest praca” i wykonują trening, jednak nie każdy ma w sobie tyle siły. Na ból głowy pomocna będzie również kawa – kofeina obkurcza naczynia krwionośne, więc zmniejszy się obrzęk wywołujący ból.

 

Lepiej nie zażywaj leków przeciwbólowych, do ich metabolizmu tak samo potrzebne są enzymy wytwarzane w wątrobie, które zajęte są neutralizowaniem alkoholu. Może to wywołać zatrucie lub nawet uszkodzenie wątroby w przypadku paracetamolu. Mieszanie alkoholi także wpływa na szybkość wchłaniania alkoholu (gazowane je przyśpieszają),

a co za tym idzie – większego kaca. Ciemne trunki, jak whiskey, koniaki

i czerwone wino, mogą zawierać metanol, który bardzo nasila ból głowy. Lepiej więc jest wybierać jasne i mocne alkohole, ponieważ się wolniej wchłaniają, a także alkohole niegazowane.