W XIX wieku suchy korzeń żeń-szenia przewyższał swoją wartością złoto. Roślina ta jest od wieków uznawana za cudowny lek na wiele przypadłości, a jej nazwa bardzo często jest tłumaczona jako wszechlek. Czy rzeczywiście pozytywy płynące ze stosowania żeń-szenia w diecie są aż tak duże? Zapraszam do poniższego tekstu.

 

SPIS TREŚCI:

1. Żeń-szeń – azjatycki wszechlek

2. Co wiadomo o żeń-szeniu?

3. Stosowanie

 


1. Żeń-szeń – azjatycki wszechlek

Żeń-szeń jest rośliną należącą do rodziny organizmów araliowatych, które występują na terenie Azji (północno-wschodnie Chiny, Japonia, północna część Półwyspu Koreańskiego oraz wschodnie tereny Rosji). Termin panax pochodzi od greckiego słowa, które oznacza „wszystkie rany”, co może potwierdzać, dlaczego roślina ta określana jest niekiedy mianem wszechleku.


Jagody rośliny są najczęściej żółto-czerwonej barwy, choć część odmian posiada inną kolorystykę. Smak rośliny jest początkowo słodkawy,

by po chwili przybrać gorzką nutę. Do rodzaju panax należy aż 13 różnych odmian, ale tylko 5 z nich wchodzi w zakres tradycyjnej medycyny chińskiej. Mowa tu o odmianach:

– właściwej (która jest tematem tego artykułu),

– amerykańskiej,

– japońskiej,

– wietnamskiej,

– tzw. pseudo żeń-szenia.

 

2. Co wiadomo o żeń-szeniu?

W tradycyjnej medycynie azjatyckiej korzenie żeń-szenia znajdują zastosowanie od przeszło kilku tysiącleci. Pomimo udowodnionych badań, które wykluczają część efektów, jakie ma powodować w ludzkim organizmie, roślina ta jest skutecznie wykorzystywana w wielu preparatach. Ze względu na dobrą tolerancję przez ludzki organizm oraz praktycznie znikome skutki uboczne jego prozdrowotne właściwości zostały rozpowszechnione niemal na cały świat.

 

Spektrum oddziaływania żeń-szenia na ludzki organizm jest naprawdę szerokie. Ciężko zdecydować się tak naprawdę, co można uznać za jego znak firmowy i z jaką jednostką chorobową powinien być kojarzony. Próbując uściślić efekty działalności, przyjmuje się, że żeń-szeń odpowiada za:

– antyoksydację,

– poprawę nastroju,

– zwiększenie odporności,

– hamowanie rozwój komórek nowotworowych,

– wzrost sił witalnych i pobudzenia,

– przyspieszenie gojenia ran,

– wzmacnianie układu nerwowego,

– zwiększenie apetytu u anorektyków i pacjentów onkologicznych,

– obniżenie poziomu cukru we krwi,

– poprawa erekcji i libido.

 

Tu kupisz ten produkt Żeń-szeń indyjski 4:1 Ashwagandha  Salena - 60kaps. -19% (0) Żeń-szeń indyjski 4:1 Ashwagandha Salena - 60kaps. 29,99 zł 37,00 zł Sprawdź Teraz!

3. Stosowanie

Stosowanie żeń-szenia w celach prewencyjnych winno zawierać

się w dawkach od 200 do 400 mg w ciągu doby. Część badań dowodzi jednak, że mniejsze dawki (około 40 mg) dają korzystniejsze efekty dla organizmu człowieka. Dawki te powinny odnosić się tylko

do preparatów, gdzie stężenie ekstraktu z rośliny wynosi od 2 do 3%.

Jak wcześniej wspomniano, efekty niepożądane są bardzo rzadkie. Jednak jeżeli już wystąpią, to objawiają się w postaci bólu brzucha, nudności, skurczy żołądka czy też wymiotów.