Witamina H – czym jest biotyna?
Biotyna, witamina H lub B7 – te kilka nazw odnosi się do tego samego związku chemicznego, który jest ważnym składnikiem nie mniej ważnych enzymów. Mówi się, że jest substancją odpowiedzialną za podstawowe reakcje chemiczne.
SPIS TREŚCI:
1. Parę słów o samej biotynie
2. Rola witaminy B7 w organizmie
Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.
Witamina H zwana również biotyną bądź witaminą B7 jest związkiem chemicznym rozpuszczalnym w wodzie, który występuje w organizmach roślinnych i zwierzęcych. Biotyna może występować zarówno w stanie wolnym, jak i w postaci połączonej z białkami. Pierwsza forma jest obecna
w mleku oraz warzywach (pomidory, szpinak, marchew), a druga
w produktach mięsnych oraz drożdżach.
2. Rola witaminy B7 w organizmie
Biotyna jest niezastąpionym składnikiem karboksylaz – enzymów odpowiedzialnych za szereg ważnych reakcji biochemicznych
w organizmie. Głównymi zadaniami witaminy B7 jest:
– transfer dwutlenku węgla w trakcie przemiany materii;
– współudział w przemianie aminokwasów i węglowodanów;
– partycypacja w metabolizmie białek i tłuszczów;
– oddziaływanie na funkcjonalność tarczycy oraz przemianę dwutlenku węgla;
– uczestnictwo w procesie syntezy protrombiny;
– poprawa wyglądu skóry i włosów.
Ze względu na brak odpowiedniej ilości informacji nie ma jednoznacznie przyjętej dobowej dawki biotyny. Można jedynie założyć, że przybliżone proporcje wyglądają następująco:
– niemowlęta od 5 do 6 μg;
– dzieci i młodzież od 8 do 25 μg;
– dorośli ok. 30 μg.
Brak również informacji w kontekście przeciwwskazań do stosowania witaminy B7. Mówiąc o objawach niedoboru tej substancji, jako główne symptomy wymienia się stany zapalne skóry, wypadanie włosów, podwyższony poziom cholesterolu i zmiany zapalne jelit.