Dlaczego warto stosować glutaminę?
Obecnie istnieje ogromna gama produktów skierowanych do ludzi aktywnych. Można odnieść wrażenie, że bez tych wszystkich specyfików nie ma możliwości zbudować umięśnionej sylwetki – ale wcale tak nie jest. Jednak jest szereg suplementów sprawdzonych doświadczeniem wielu sportowców i zalicza się do nich glutamina. W niniejszym artykule odpowiem m.in. na pytania, czym jest glutamina, jakie ma funkcje w naszym organizmie oraz jak należy ją stosować.
SPIS TREŚCI:
3. Funkcje glutaminy w organizmie
7. Glutamina w produktach spożywczych
Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.
Glutamina to jeden z endogennych aminokwasów, który jest niezbędny dla naszego organizmu. Dlaczego niezbędny? Dlatego że glutamina jest częścią białka, z którego jest zbudowany ludzki organizm. Dla efektywnego wzrostu tkanki mięśniowy glutamina jest bardzo istotna. W nadmiarze ten aminokwas znajduje się w komórkach mięśniowych i krąży we krwi. Mięśnie człowieka w 60% składają się z glutaminy.
Glutamina bierze aktywny udział w syntezie białka mięśniowego, hamuje wydzielanie kortyzolu i wykazuje działanie antykataboliczne. Można ją porównać do glukozy, ponieważ jest równie dobrym źródłem energii. Ponadto wzmacnia ona układ odpornościowy i sprzyja przyśpieszeniu procesów regeneracji po treningu.
3. Funkcje glutaminy w organizmie
Glutamina normalizuje funkcjonowanie układu pokarmowego i jest zdolna do zwiększania aktywności syntezy białek. Powstawanie neuroprzekaźników odpowiadających za poprawę uwagi i pamięci odbywa się przy udziale glutaminy. Dodatkowo doskonale pomaga w regeneracji po urazach, zabiegach chirurgicznych lub długotrwałych chorobach. Ten aminokwas bierze udział w biosyntezie węglowodanów, syntezie komórek tłuszczowych
i chroni komórki wątroby przed toksynami. Nie mniej istotną funkcją glutaminy jest zdolność do usuwania z organizmu amoniaku, który powstaje w wyniku metabolizmu białek.
Glutamina w kulturystyce jest wysoko ceniona przez sportowców przez to, że bierze udział w syntezie hormonu wzrostu i spowalnia utratę masy mięśniowej. Przyczynia się ona do prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego i jest uważana za silny katalizator wzrostu mięśni.
Komórki mięśniowe zbudowane są co najmniej w 60% z aminokwasów otrzymywanych z glutaminy. Intensywne ćwiczenia fizyczne zmniejszają zawartość glutaminy we krwi do 20%, a jej wykorzystanie zwiększa się prawie pięciokrotnie.
Jeszcze w latach 80. w trakcie badań stwierdzono związek między szybkością syntezy białka a poziomem glutaminy we krwi. Stwierdzono, że im większy poziom wolnej glutaminy, tym szybciej i efektywniej komórki mięśniowe rosną. Ponieważ włókna mięśniowe pochłaniają glutaminę, stają się gęstsze.
Połączenie glutaminy i kreatyny pozwala zaspokoić zapotrzebowanie komórek mięśniowych w płyny. W momencie, gdy mięśnie nie są w stanie reagować na dostarczaną do organizmu kreatynę, to pozostają wrażliwe na wchłanianie glutaminy. Oznacza to, że przyjmowanie glutaminy w połączeniu z kreatyną prowadzi do tego, że zewnętrzna powłoka komórki mięśniowej staje się bardzie rozciągliwa – czyli stymuluje jej wzrost. Ponadto bezpośrednio po zażyciu glutaminy i kreatyny absorpcja dużej ilości płynów obowiązkowo prowadzi do wzrostu ciśnienia krwi, co ułatwia napełnianie mięśni krwią.
Zgodnie z badaniami dziennie należy przyjmować od 4 do 8 g glutaminy. Większej ilości ludzki organizm po prostu nie jest w stanie przyswoić. Dawkę dzienną należy podzielić na dwie części, pierwszą przyjąć w trakcie treningu lub zaraz po nim, a drugą przed pójściem spać. Dawka pierwsza pozwoli zahamować procesy kataboliczne i uruchomi wzrost mięśni. Druga będzie sprzyjać syntezie hormonu wzrostu. W dni nietreningowe pierwszą dawkę glutaminy należy przyjmować w porze obiadowej.
Na pytanie, jak przyjmować glutaminę, większość doświadczonych trenerów odpowie tak samo – najlepiej na pusty żołądek. Na przykład co najmniej 30 minut przed posiłkiem. Glutamina potrzebuje czasu, aby całkowicie się wchłonąć, zanim organizm z pożywieniem otrzyma pozostałe aminokwasy.
7. Glutamina w produktach spożywczych
Glutamina w dużych ilościach znajduje się w kurczaku, wołowinie, rybach, nabiale i jajach. Wśród produktów roślinnych zawiera się w burakach, fasoli, kapuście, szpinaku i pietruszce. Niewielkie ilości wolnej glutaminy zawierają soki owocowe oraz miso – produkt otrzymywany z fermentacji soi.