L-metionina to aminokwas egzogenny. Oznacza to, że jest substancją nieprodukowaną przez ludzki organizm. To składnik, który musi być dostarczany razem z pożywieniem. Do naturalnych źródeł zawierających metioninę można zaliczyć m.in. produkty mleczne, jaja, mięso, ryby i niektóre nasiona – w tym lnu, dyni, słonecznika.

 

SPIS TREŚCI:
1. L-metionina – działanie
2. L-metionina – objawy niedoborów i nadmiaru
3. L-metionina – skutki uboczne
4. L-metionina – naturalne źródła

 


1. L-metionina – działanie
L-metionina wykazuje szereg właściwości usprawniających organizm. Do najważniejszych można zaliczyć m.in.:
– odtruwanie organizmu. L-metionina jest stosowana m.in. przy zatruciach lekami hepatotoksycznymi, amoniakiem lub alkoholem;
– udział w syntezie glutationu – związku, który ma ogromne znaczenie przy ochranianiu organizmu przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i toksyn;
– wspieranie naturalnych procesów regeneracyjnych tkanki łącznej, włosów, skóry i paznokci. L-metionina to doskonały środek na problemy z cerą;
– stymulację wydzielania estrogenów;
– udział w syntezie adrenaliny, kreatyny i choliny;
– osłonę komórek wątrobowych;
– regulację stężenia lipidów we krwi i w tkankach (działanie przeciwmiażdżycowe);
– hamowanie wydzielania łoju,
– przyspieszenie wzrostu włosów i paznokci;
– usuwanie szkodliwych nadtlenków i metali ciężkich z ustroju;
– działanie przeciwdepresyjne;
– L-metionina jest także donorem grup metylowych.


2. L-metionina – objawy niedoborów i nadmiaru

Objawy niedoboru L-metioniny:
– podwyższony poziom cholesterolu we krwi;
– osłabienie paznokci, włosów i skóry;
– utlenianie lipidów (zwiększenie ryzyka wystąpienia miażdżycy);
– obniżenie nastroju;
– zaburzenia psychiczne;
– niealkoholowe stłuszczenie wątroby;
– osłabienie odporności.

 

Objawy nadmiaru L-metioniny:
– zaparcia;
– senność;
– nudności;
– obniżenie poziomu kwasu foliowego;
– bóle głowy;
– zakwaszenie organizmu;
– senność. Fabryka Siły Sklep


3. L-metionina – skutki uboczne
L-metionina nie wywołuje skutków ubocznych, chyba że jest stosowana w dawkach wyższych niż zalecane.

 

Nadmiar L-metioniny wywołuje bowiem niekorzystne skutki uboczne opisane powyżej. L-metioniny nie powinny przyjmować kobiety ciężarne oraz matki karmiące. Rozwagę przy stosowaniu suplementów z L-metioniną powinny zachowywać osoby zmagające się z następującymi chorobami:

– schizofrenia – zbyt duże dawki L-metioniny mogą wywoływać swoistą dezorientację, bezsenność lub nadmierne pobudzenie;
– kwasica metaboliczna i kanalikowo-nerkowa, kamica moczanowa, ciężka niewydolność wątroby;
– wirusowe zapalenie wątroby – istnieją badania, które dowodzą, że L-metionina jest w stanie zwiększać syntezę składników białkowych i nukleinowych wirusów.

 

4. L-metionina – naturalne źródła
L-metioninę można znaleźć w takich produktach spożywczych jak jaja, mięso, parmezan, ryby, sery, nasiona słonecznika, lnu, dyni, orzechy brazylijskie, drożdże, nasiona sezamu, mleko, nasiona roślin strączkowych.