Anseryna to obok karnozyny jeden z najpopularniejszych dipeptydów imidazolowych – związków zawierających w swoim składzie aminokwas białkowy zwany histydyną. Właściwości dipeptydów imidazolowych, w tym także anseryny, rozpatrywane są głównie w kontekście osób ćwiczących i wysiłku fizycznego. Jakie są źródła anseryny w codziennej diecie i na czym polega jej działanie?

 

SPIS TREŚCI:

1. Źródła anseryny w diecie

2. Anseryna – wpływ na aktywność fizyczną

3. Wpływ anseryny na sprawność poznawczą

4. Anseryna – właściwości

 

1 / 4
A jaki Ty masz cel? Nie trać czasu i zacznij już dziś! Skorzystaj z profesjonalnej opieki.
Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.

 

 

1. Źródła anseryny w diecie
Anseryna to związek pochodzenia zwierzęcego, który w głównej mierze jest zgromadzony w tkance mięśniowej (mięśniach szkieletowych) ssaków, ptaków i niektórych gatunków ryb (np. łosoś, pstrąg, tuńczyk). Poza tkanką mięśniową anseryna może też występować w innych narządach, np. mięśniu sercowym czy mózgu.

 

W jednym z najnowszych badań wykazano, że największa ilość anseryny występowała w mięsie z kurczaka (190 nmol/mg białka) i mięsie wołowym (31 nmol/mg białka). Dla porównania – mięso wieprzowe i wielorybie zawierało mniej niż 6 nmol/mg białka (S. Komae i wsp. 2022). Badania z poprzednich lat również potwierdziły, że mięso z kurczaka należy traktować jako funkcjonalne źródło anseryny (C.I. Le Roy i wsp. 2016; U.K. Sundekilde i wsp. 2017; S. Charoensin i wsp. 2021).

 

Tego związku nie można znaleźć w produktach roślinnych, dlatego też braki anseryny w diecie wegańskiej nie będą niczym zaskakującym. Obecnie na rynku nie występują suplementy diety z anseryną, dlatego też weganie powinni skoncentrować się na suplementacji beta-alaniny, która jest prekursorem karnozyny – dipeptydu o podobnych właściwościach co anseryna.

 

2. Anseryna – wpływ na aktywność fizyczną
Karnozyna i anseryna są dipeptydami imidazolowymi, które zawierają histydynę – to właśnie tłumaczy ich podobieństwo w zakresie właściwości. Oba związki pełnią funkcję bufora komórkowego, co oznacza, że mają za zadanie utrzymać prawidłowe pH. Rola ta jest szczególnie istotna w kontekście aktywności fizycznej, gdyż intensywna praca mięśni jest związana z obniżeniem pH, z kolei niskie pH środowiska włókien mięśniowych oznacza ich zakwaszanie i tym samym potęguje ryzyko np. występowania opóźnionej bolesności mięśni (DOMS) czy też pogorszenia zdolności wysiłkowych.

 

Połączenie anseryny i karnozyny ma korzystne zastosowanie w kontekście aktywności fizycznej, czego dowodem są wyniki niektórych badań. W jednym z nich sprawdzono wpływ doraźnej suplementacji anseryny i karnozyny (po 20 mg/kg masy ciała) w grupie 11 wytrenowanych mężczyzn. Po 35 minutach od zastosowania suplementacji uczestnicy przystąpili do 6-minutowego testu w formie jazdy na rowerze (Wingate). Suplementacja spowodowała wzrost mocy w ciągu pierwszych 5 sekund w porównaniu z grupą placebo.

  Fabryka Siły Sklep

W drugim eksperymencie sprawdzono wpływ tej samej suplementacji w grupie 12 wytrenowanych mężczyzn w przerywanym teście Wingate (3 sesje po 6 minut oddzielone 4-minutowymi przerwami). Podobnie jak wcześniej, tak samo i w tej próbie wykazano korzystne oddziaływanie mieszanki anseryny i karnozyny na wzrost mocy (L. Blancquaert i wsp. 2021).

 

Liczba badań sprawdzających suplementację samej anseryny jest niewielka. Jedno z nich polegało na ocenie wpływu doraźnej dawki 2 g ekstraktu z tuńczyka (400 mg anseryny) w grupie 10 zdrowych mężczyzn. Po przyjęciu preparatu uczestnicy zostali poddani krótkiej sesji treningowej, która składała się z 4 ćwiczeń wykonywanych w 3 seriach. Interwencja anseryną wydłużyła czas do pojawienia się uczucia zmęczenia i obniżyła poziom kortyzolu i fosfokinazy kreatynowej, która jest wskaźnikiem m.in. uszkodzenia mięśni i stanu zapalnego spowodowanego aktywnością fizyczną (Y. Takahashi 2015).

 

W innym badaniu sprawdzono wpływ dawki 120 mg anseryny, pozyskanej z ryb, u 9 zdrowych mężczyzn. Tym razem uczestnicy stosowali anserynę przez tydzień i zostali poddani 3 testom biegowym na dystansie 1500 m. Interwencja spowodowała obniżenie poziomu fosfokinazy kreatynowej, a także pozwoliła ukończyć bieg z lepszym rezultatem czasowym niż w przypadku uczestników z grupy kontrolnej (N. Terasawa i wsp. 2014).

 

W grupie 10 zdrowych mężczyzn sprawdzono doraźną suplementację anseryną z bulionu drobiowego, co odpowiadało dawce 15–30 mg na kilogram masy ciała. Uczestnicy wykonywali bieg na bieżni do momentu wyczerpania, a autorzy badania dokonali pomiaru czasu. Grupa kontrolna i badawcza osiągnęły identyczne rezultaty, co oznacza, że anseryna nie wpłynęła na opóźnienie uczucia zmęczenia. Niemniej jednak zaobserwowano, że zastosowanie ekstraktu z kurczaka spowodowało zmiany w stężeniach markerów stresu oksydacyjnego (np. wzrost dysmutazy ponadtlenkowej – SOD) i tym samym poprawiło aktywność antyoksydacyjną. Równocześnie interwencja anseryną spowodowała wzrost poziomu biomarkerów uszkodzenia komórek uwarunkowanych wysiłkiem fizycznym (A. Alkhatib i wsp. 2020).

 

3. Wpływ anseryny na sprawność poznawczą
Mieszanka anseryny i karnozyny ma również zastosowanie w kontekście pamięci i funkcji kognitywnych. W grupie 56 seniorów sprawdzono efekt długofalowej, bo trwającej 13 tygodni, suplementacji ekstraktem z mięsa kurczaka. Podawany uczestnikom ekstrakt był standaryzowany na 40% zawartości anseryny i karnozyny. Osoby starsze, które przyjmowały esencję z mięsa drobiowego, osiągnęły znacznie lepsze rezultaty w teście oceniającym sprawność mentalną. Szczególnie korzystne wyniki odnotowano w zakresie myślenia abstrakcyjnego, przypominania oraz umiejętnościach konstrukcji i kopiowania informacji (D. Szcześniak i wsp. 2014).

 

Inne badanie miało na celu analizę wpływu mieszanki anseryny i karnozyny na zachowanie pamięci werbalnej u osób starszych. Do badania zrekrutowano 60 seniorów, połowa z nich przez 3 miesiące przyjmowała 1 g anseryny i karnozyny w proporcji 3:1. Pamięć werbalna uczestników, zwłaszcza w wieku 70 lat, została znacząco zachowana. Wynikało to z tłumienia ekspresji prozapalnej chemokiny (Y. Katakura i wsp. 2017).

Połączenie anseryny i karnozyny znajduje też zastosowanie u osób z zaburzeniami poznawczymi, czego dowodzą rezultaty badania przeprowadzonego w grupie 54 osób borykających się z takim problemem. Uczestnikom przez 12 tygodni podawano anserynę i karnozynę w dawce 1 g dziennie, co spowodowało ogólną poprawę stanu pacjentów i korzystniejszy obraz otępienia klinicznego (N. Masuoka i wsp. 2019).

 

4. Anseryna – właściwości
– Wzrost zdolności antyoksydacyjnych organizmu.
– Wpływ na ograniczenie zmęczenia uwarunkowanego aktywnością fizyczną.
– W połączeniu z karnozyną ma korzystny wpływ na zdolności poznawcze, np. pamięć.
– Zachowanie optymalnego pH włókien mięśniowych – utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej.

 

Anseryna, w przeciwieństwie do karnozyny, jest nadal niedokładnie poznanym dipeptydem imidazolowym. Choć kombinacja tych dwóch związków niesie wyraźne korzyści w kontekście sprawności psychofizycznej, to jednak zbyt mała liczba badań nie pozwala wysnuć podobnych wniosków o samodzielnej suplementacji anseryną. Niemniej jednak widać drzemiący w niej potencjał, co być może w przyszłości stanie się obiektem zainteresowania większej liczby naukowców i pozwoli lepiej poznać jej właściwości.

 

 

1 / 4
A jaki Ty masz cel? Nie trać czasu i zacznij już dziś! Skorzystaj z profesjonalnej opieki.
Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.

Bibliografia
Alkhatib A. et al., Anserine reverses exercise-induced oxidative stress and preserves cellular homeostasis in healthy men, „Nutrients” 2020, 12(4), 1146.
Blancquaert L. et al., Acute preexercise supplementation of combined carnosine and anserine enhances initial maximal power of Wingate tests in humans, „Journal of Applied Physiology” 2021, 130(6), 1868–1878.
Charoensin S. et al., Thai native chicken as a potential functional meat source rich in anserine, anserine/carnosine and antioxidant substances, „Animals” 2021, 11, 902.
Komae S. et al., Quantitative determinantion of 2-Oxo-Imidazole-Containing dipeptides by high-performance liquid chromatography/tandem mass spectrometry, „Antioxidants” 2022, 11, 2401.
Le Roy K. et al., NMR-based metabolic characterization of chicken tissues and biofluids: a model of avian research, „Metabolomics” 2016, 12, 1–14.
Katakura Y. et al., Anserine/czarnosine supplementation supresses the expression of the inflammatory chemokine CCL24 in peripheral blood mononuclear cells from elderly people, „Nutrients” 2017, 9(11), 1199.
Masuoka N. et al., Effects of anserine/czarnosine supplementation on mild cognitive impairment with APOE4, „Nutrients” 2019, 11(7), 1626.
Sundekilde U.K. et al., High resolution magic angle spinning NMR spectroscopy reveals that pectoralis muscle dystrophy in chicken is associated with reduced muscle content of anserine and carnosine, „Food Chemistry” 2017, 217, 151–154.
Szcześniak D. et al., Anserine and czarnosine supplementation in the elderly: effects on cognitive functioning and physical capacity, „Archives of Gerontology and Geriatrics 2014, 59(2), 485–490.
Takahashi Y., Anserine as a suppresor of fatigue., Imidazole dipeptides: chemistry, analysis, function and effects, pod red. Preedy V.R., London 2015, 313–324.
Terasawa N. et al., Effect of a salmon extract containing anserine on exercise performance and anti lassitude of student athletes, „Nippon Suisan Gakkaishi” 2014, 80(4), 601–609.