Właściwości czerwonej herbaty jest wiele, wśród nich można wymienić wspomaganie odchudzania, obniżanie stężenia cholesterolu czy ochronę przed próchnicą. Aby w pełni wykorzystać jej właściwości, trzeba wiedzieć, jak ją parzyć i na jakie gatunki warto zwracać uwagę.

 

SPIS TREŚCI:

1. Pu-erh, oolong, puszong – gatunki czerwonej herbaty

2. Czerwona herbata na odchudzanie

3. Herbata czerwona – podsumowanie

Indywidualne plany
dietetyczne i treningowe
-23 kg -23 kg -7 kg -25 kg -7 kg +13 kg -15 kg -23 kg -6 kg -18 kg -10 kg -11 kg już od 39,99 zł za miesiąc

 

 

1. Pu-erh, oolong, puszong – gatunki czerwonej herbaty

Obecnie dostępne rodzaje czerwonej herbaty to pu-erh, oolong, puszong. W PRL-u powszechnie dostępna była czerwona herbata oolong, która nazywana była ulung. Lepsza w smaku jest jednak herbata pu-erh. Mało kto wtedy wiedział, że ten powszechnie spożywany napój jest pomocny w przypadku wielu dolegliwości.

 

Najlepsza czerwona herbata produkowana jest głównie w południowo-wschodnich Chinach i na Tajwanie. Wszystkie odmiany herbaty czerwonej to herbaty półfermentowane. W niektórych odmianach proces fermentacji jest bardzo krótki, inne muszą dojrzewać po zakończeniu tego procesu. Najdroższe i jednocześnie najlepsze herbaty leżakują nawet 50 lat.


2. Czerwona herbata na odchudzanie

Czerwona herbata z racji tego, że procesy fermentacyjne zachodzą w niej krócej niż w czarnej, zawiera więcej enzymów i polifenoli, dzięki czemu jej działanie jest lepsze. Polifenole to związki, które ułatwiają trawienie i regulują wydzielanie żółci, przyspieszają spalanie tłuszczu, a także obniżają poziom cholesterolu. Zoptymalizowane wydzielanie żółci sprawia, że dostarczone z pokarmem tłuszcze są sprawniej wchłaniane i trawione.
 
Ile herbat trzeba wypić, by wspomóc odchudzanie? Aby czerwona herbata mogła wspomóc odchudzanie, należy pić od 3 do 6 filiżanek naparu dziennie, najlepiej po posiłku. Dobroczynnych działań czerwonej herbaty, prócz tych wspomagających odchudzanie, jest wiele. Czerwona herbata poprawia pamięć, ma właściwości moczopędne, normalizuje ciśnienie krwi, a dzięki zawartości fluoru może chronić zęby przed próchnicą.

 

Ostatnie badania dowodzą jej wpływu na zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób nowotworowych. Dobra czerwona herbata jest źródłem składników mineralnych, manganu, wapnia, olejków eterycznych i fluoru. Czerwoną herbatę można z powodzeniem zastąpić kawą, ponieważ działa pobudzająco, łagodnie i długotrwale. Takie działanie ma także herbata zielona. Fabryka Siły Sklep

 

Jedna filiżanka czerwonej herbaty zawiera 12 mg kofeiny (kawa 60–120 mg). Kofeina z czerwonej herbaty dzięki obecności garbników przyswajana jest znacznie wolniej niż ta z kawy, dlatego jej działanie utrzymuje się dłużej. Wprawdzie czerwona herbata i odchudzanie to pojęcia, które mogą iść ze sobą w parze, nie oznacza to jednak, że samo jej picie spowoduje pozbycie się zbędnych kilogramów.

 

3. Herbata czerwona – podsumowanie
Spożywanie 5–6 filiżanek czerwonej herbaty wspomoże proces odchudzania, usprawni usuwanie toksyn i zbędnych produktów przemiany materii z organizmu. Procesy odpowiedzialne za spalanie tłuszczu będą przyspieszone, a efekty odchudzania będą widoczne szybciej. Czerwona herbata spożywana pół godziny po każdym posiłku wykazuje najlepsze działanie. Należy jednak pamiętać, że kluczowymi elementami gwarantującymi oczekiwane efekty odchudzania są zdrowa, odpowiednio zbilansowana dieta i regularna aktywność fizyczna.