Ryby na stole wciąż pojawiają się zbyt rzadko. Jednak wiedza na temat ich prozdrowotnych właściwości stale się zwiększa. Ludzie są świadomi, jak ważna jest ich obecność w diecie, ponadto zaczynają doceniać ich walory smakowe. Tuńczyk jest niekwestionowanym liderem pod względem częstotliwości wyboru. Pojawia się w sałatkach, na kanapkach, a także jako zdrowa przekąska pomiędzy posiłkami. Jakich składników odżywczych dostarcza?

 

SPIS TREŚCI:

1. Tuńczyk – podstawowe informacje

2. Co siedzi w tuńczyku, czyli o składnikach odżywczych

3. Tuńczyk i jego wpływ na zdrowie

4. Porady

 

 

1. Tuńczyk – podstawowe informacje

Tuńczyk należy do ryb morskich drapieżnych. Jest jednym z najszybszych pływaków, a dla zdobycia pożywienia może odbywać dalekie wędrówki.

 

Wyróżnia się kilkanaście gatunków tej ryby. Najbardziej znany (a także najdroższy) jest tuńczyk błękitnopłetwy – gatunek osiągający największe rozmiary i wagę (nawet ponad 700 kg). Istotne pod względem gospodarczym i poławiane na dużą skalę są także tuńczyk bonito (zwany pasiastym) i tuńczyk albakora (biały i żółtopłetwy). Tuńczyk ma delikatny

smak i świetnie sprawdzi się jako dodatek do wielu dań.


2. Co siedzi w tuńczyku, czyli o składnikach odżywczych

Walory smakowe tuńczyka są niezaprzeczalną zaletą, ale to nie jedyna cecha, dzięki której zdobył popularność. W czasach rosnącej świadomości żywieniowej został również doceniony za swoje właściwości odżywcze.

 

Do najcenniejszych składników zawartych w tej rybie należą: Fabryka Siły Sklep

– pełnowartościowe białko – jest świetnie przyswajalne, w 100 g ryby znajduje się około 22 g białka, dzięki temu tuńczyk stał się bardzo popularny w diecie sportowców;

 

– kwasy tłuszczowe omega-3 – wykazują właściwości prozdrowotne, organizm nie jest w stanie sam ich wyprodukować, dlatego tak ważne jest, by dostarczyć je z dietą;

 

– witaminy, w tym witaminy z grupy B (B2, B6, B12), witamina PP (niacyna) oraz witaminy A i D;

 

– składniki mineralne: wapń, żelazo, fosfor, a także potas przy jednoczesnym niskim poziomie sodu – taka zależność wpływa na kontrolę ciśnienia krwi.


3. Tuńczyk i jego wpływ na zdrowie

Dzięki składnikom odżywczym tuńczyk wykazuje prozdrowotne działanie na organizm:

– wpływa na serce i układ krążenia, a to za sprawą nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, odgrywają one istotną rolę w profilaktyce wielu schorzeń: udarów czy zawałów;

– obniża ciśnienie krwi dzięki stosunkowo wysokiej zawartości potasu i niskiej zawartości sodu;

– pomaga kontrolować wagę – jako ryba niskokaloryczna i niskotłuszczowa sprawdza się w diecie sportowców oraz u osób na dietach redukcyjnych;

– wpływa na układ kostny dzięki zawartości wapnia i fosforu;

– korzystnie oddziałuje na stan skóry dzięki witaminie PP.


4. Porady

Pomimo tylu korzyści wynikających ze spożywania tuńczyka warto zachować zdrowy rozsądek i umiar. Przydatne mogą okazać się poniższe rady:

– aby w pełni wykorzystać zalety tuńczyka, najlepiej kupować go w formie nieprzetworzonej i samodzielnie przygotowywać w domu;

 

– jeśli ktoś decyduje się na zakup tuńczyka w puszce, powinien wybierać ten w sosie własnym, a nie w oleju czy sosach, które charakteryzują się znacznie wyższą zawartością kilokalorii, tłuszczu i innych niekorzystnych dla zdrowia składników;

 

– lepiej zrezygnować z tuńczyka w formie rozdrobnionej (pojawia się w gotowych sałatkach), choć może zachęcać korzystną ceną; niestety do tak rozdrobnionej formy wykorzystuje się znacznie gorsze jakościowo części ryby, pozbawione wartościowych składników odżywczych;

 

– często można natrafić na informacje o rtęci zawartej w mięsie tuńczyka, ale dotyczy to także wielu innych rodzajów ryb; aby nie miało to wpływu na zdrowie, należy spożywać rybę w racjonalnych ilościach, np. raz w tygodniu, co wzbogaci dietę, a przy tym nie wyrządzi szkody.

 

Tuńczyk niewątpliwie wpływa na zdrowie. Niestety w dzisiejszych czasach nawet wyjątkowo prozdrowotne produkty mają swoje wady. I choć spożywanie tuńczyka niesie za sobą liczne korzyści zdrowotne, nie można popadać w skrajność. Tuńczyk powinien być uzupełnieniem diety, a nie jej podstawą. Spożywanie go kilka razy w miesiącu uzupełni dietę o cenne składniki odżywcze. Najważniejsze to zachować umiar.