Przepisy na rozgrzewające zupy krem idealne na jesień
Jesienne chłodne dni zbliżają się wielkimi krokami. W tym czasie warto szczególnie skupić się na prawidłowym odżywianiu, aby uniknąć spadku odporności, a tym samym infekcji. Do jadłospisu warto włączyć m.in. zupy krem. Przygotowane poniżej propozycje nie tylko działają rozgrzewająco, ale dodatkowo są smaczne i zdrowe!
SPIS TREŚCI:
1. Jakich składników użyć do zupy krem
2. Przepisy na rozgrzewające zupy krem
Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.
1. Jakich składników użyć do zupy krem
Zupy krem są szybkie w przygotowaniu, a do ich przyrządzenia wystarczy zaledwie kilka składników. Podstawą powinny być warzywa, np. pomidory, dynia, marchew, burak czy kalafior. Ze względu na wyższą wartość odżywczą warto wybierać produkty sezonowe, ponadto są one zdecydowanie tańsze. Jesienią i zimą warto sięgnąć po dynię, kabaczek, brukselkę, seler, buraki, szpinak czy jarmuż.
Kolejnym ważnym dodatkiem do zupy krem są przyprawy. Aby zintensyfikować działanie rozgrzewające, warto wybrać m.in. chili, cynamon, pieprz, imbir, curry czy goździki. Wiele przypraw nie tylko wzbogaca smak, ale również wykazuje działanie prozdrowotne. Mogą wpływać pozytywnie na pracę układu pokarmowego oraz zwiększać odporność organizmu.
2. Przepisy na rozgrzewające zupy krem
Zupa krem z brukselki i chili
Czas przygotowania: 45 minut
Składniki (na 1 porcję):
– brukselka, świeża – porcja (100 g),
– ziemniak – sztuka (100 g),
– cebula – plaster (20 g),
– czosnek – ząbek (5 g),
– papryka chili – porcja (2 g),
– bulion – ½ szklanki (120 g),
– oliwa z oliwek – łyżeczka (5 g),
– pestki dyni – 2 łyżeczki (10 g),
– sól – szczypta (0,2 g),
– pieprz – szczypta (0,2 g).
Sposób przygotowania
1. W garnku rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć drobno posiekane czosnek i cebulę.
2. Dodać posiekaną papryczkę chili i smażyć jeszcze minutę.
3. Ziemniaka obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
4. Do garnka dodać ziemniaki i brukselkę, zalać bulionem, a następnie gotować do miękkości.
5. Po tym czasie całość zblendować do uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawić do smaku.
6. Zupę przelać do miski i posypać pestkami dyni.
Wartość odżywcza (1 porcja):
– energia: 252 kcal,
– białko: 10,5 g,
– tłuszcze: 10,1 g,
– węglowodany: 32,9 g.
Zupa krem z marchewki z cynamonem
Czas przygotowania: 45 minut
Składniki (na 1 porcję):
– marchew – 2 sztuki (90 g),
– ziemniak – sztuka (100 g),
– cebula – plaster (20 g),
– czosnek – ząbek (5 g),
– bulion – ½ szklanki (120 g),
– chleb żytni – kromka (30 g),
– cynamon – ½ łyżeczki (2 g),
– oliwa z oliwek – łyżeczka (5 g),
– sól – szczypta (0,2 g),
– pieprz – szczypta (0,2 g).
Sposób przygotowania
1. W garnku rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć drobno posiekane czosnek i cebulę.
2. Marchewki i ziemniaka obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
3. Pokrojone warzywa dodać do garnka, zalać bulionem i gotować ok. 30 minut.
4. Po tym czasie całość zblendować do uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawić do smaku.
5. Kromkę chleba pokroić na małe kawałki i podpiec na suchej patelni.
6. Zupę przelać do miski i podawać z grzankami.
Wartość odżywcza (1 porcja):
– energia: 247 kcal,
– białko: 5,2 g,
– tłuszcze: 5,9 g,
– węglowodany: 47,0 g.
Zupa krem z dyni
Czas przygotowania: 45 minut
Składniki (na 1 porcję):
– dynia – porcja (150 g),
– marchew – sztuka (45 g),
– cebula – plaster (20 g),
– bulion – ½ szklanki (120 g),
– oliwa z oliwek – łyżeczka (5 g),
– chleb żytni – kromka (30 g),
– curry – ½ łyżeczki (2 g),
– kurkuma – ½ łyżeczki (2 g),
– sól – szczypta (0,2 g),
– pieprz – szczypta (0,2 g).
Sposób przygotowania
1. Warzywa obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
2. W garnku rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć drobno posiekaną cebulę.
3. Dodać przyprawy i smażyć jeszcze minutę.
4. Do garnka dodać pokrojone warzywa, zalać bulionem i gotować do miękkości.
5. Po tym czasie całość zblendować do uzyskania gładkiej konsystencji.
6. Kromkę chleba pokroić na małe kawałki i podpiec na suchej patelni.
7. Zupę przelać do miski i podawać z grzankami.
Wartość odżywcza (1 porcja):
– energia: 190 kcal,
– białko: 4,6 g,
– tłuszcze: 6,1 g,
– węglowodany: 33,2 g.
Zielona zupa krem ze szpinaku
Czas przygotowania: 45 minut
Składniki (na 1 porcję):
– szpinak, liście – 3 garści (75 g),
– ziemniak – sztuka (100 g),
– cebula – plaster (20 g),
– bulion – ½ szklanki (120 g),
– jogurt grecki – łyżka (20 g),
– pestki dyni – 2 łyżeczki (10 g),
– oliwa z oliwek – łyżeczka (5 g),
– czosnek granulowany – ½ łyżeczki (2 g),
– sól – szczypta (0,2 g),
– pieprz – szczypta (0,2 g).
Sposób przygotowania
1. Ziemniaka obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
2. W garnku rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć drobno posiekaną cebulę.
3. Następnie dodać szpinak, przyprawy i dusić ok. 5–7 minut.
4. Gdy szpinak lekko „zwiędnie”, dodać ziemniaki, zalać bulionem i gotować ok. 20–25 minut.
5. Po tym czasie całość zblendować do uzyskania gładkiej konsystencji..
6. Zupę przelać do miski i podawać z jogurtem i pestkami dyni.
Wartość odżywcza (1 porcja):
– energia: 238kcal,
– białko: 7,3 g,
– tłuszcze: 11,6 g,
– węglowodany: 27,4 g.