Jagody acai są owocami występującymi w Ameryce Południowej. Lasy amazońskie to miejsce, gdzie spotyka się je najczęściej. Z wyglądu przypominają jagody i winogrono, ponieważ rosną w kiściach. W Brazylii są dość popularnym składnikiem menu, w Stanach opinie o nich są bardzo dobre, w Polsce zyskują coraz większą popularność wśród osób prowadzących zdrowy tryb życia.

 

SPIS TREŚCI:

1. Jagody acai – właściwości i skład

2. Dobrodziejstwo jagód acai

3. Skutki uboczne

Indywidualne plany
dietetyczne i treningowe
-23 kg -23 kg -7 kg -25 kg -7 kg +13 kg -15 kg -23 kg -6 kg -18 kg -11 kg już od 39,99 zł za miesiąc

 

 

1. Jagody acai – właściwości i skład

Właściwości lecznicze, energetyczne i odżywcze to najważniejsze właściwości jagód acai. Ze względu właśnie na wysoką wartość odżywczą jagody te niejednokrotnie są określane jako superfoods. Badania wykazują, że jagody acai są źródłem cennych witamin B1, B2, C, E, beta-karotenu i soli mineralnych, takich jak wapń, fosfor, potas, żelazo. Są także źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-9, które regulują poziom cholesterolu we krwi, odpowiadają za pracę mózgu i odporność organizmu.


Acai są cennym źródłem polifenoli, z których najważniejsze to flawonoidy

i antocyjany. Związki te wspomagają pracę układu krążenia, zapobiegają powstawaniu miażdżycy czy zatoru w naczyniach krwionośnych. Kolejne związki obficie występujące w jagodach acai to antyoksydanty, które wykazują zdolność neutralizowania wolnych rodników odpowiedzialnych za przyspieszenie starzenia komórek i stymulowanie powstawania różnych chorób. Stwierdza się, że całkowita zawartość przeciwutleniaczy w jagodach acai jest 33-krotnie większa niż w czerwonych winogronach czy czerwonym winie.


Jagody acai to także doskonałe źródło błonnika pokarmowego i fitosteroli, które wraz z kwasami tłuszczowymi kontrolują poziom cholesterolu oraz dbają o dobrą kondycję układów trawiennego i sercowo-naczyniowego. Kolejnym plusem jagód acai jest fakt, że zawierają małą ilość cukru. Te ciemnofioletowe jagody wyróżniają się także zawartością białka o wysokiej wartości biologicznej, który zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne.


2. Dobrodziejstwo jagód acai

Zawartość tych wszystkich składników sprawia, że spożywanie jagód acai powoduje zwiększenie energii witalnej, poprawę kondycji umysłowej, zwiększenie wydajności organizmu i redukcję zmęczenia. Jagody acai pomagają także w oczyszczaniu organizmu, usprawniają procesy trawienne  (zapobiegają chorobie wrzodowej czy refluksowi) i związane z wypróżnianiem.


Związki zawarte w jagodach acai pomagają regulować poziom hormonów odpowiedzialnych za sytuacje stresowe, spowalniają procesy starzenia komórek, wzmacniają system odpornościowy i krwionośny, regulują poziom cukru (zapobiegają powstawaniu cukrzycy) i tłuszczu (stabilizują właściwy poziom cholesterolu), wzmacniają wzrok oraz przeciwdziałają infekcjom bakteryjnym. Choć jagody acai zyskały popularność dzięki opinii, że wspomagają odchudzanie, działanie to nie musi być zgodne z prawdą.


O ile prawdą jest, że zawierają one dużą ilość błonnika, bo aż 16,9 g na 100 g, który, jak wiadomo, przyspiesza przemianę materii i procesy trawienia oraz zapewnia uczucie sytości – o tyle opinia, że są doskonałym środkiem na odchudzanie, może zostać podana w wątpliwość, choćby dlatego, że w przeciwieństwie do innych owoców jagody acai są dość kaloryczne. Można z tego wyciągnąć wniosek, że jedzenie ich w umiarkowanych ilościach może jedynie wspomóc odchudzanie i jest elementem zdrowej diety. Fabryka Siły Sklep

 

3. Skutki uboczne
Sięgając po jagody acai, należy pamiętać, że owoce te mogą powodować reakcję alergiczną, która może objawiać się wysypką lub trudnościami w oddychaniu. Dlatego szczególną ostrożność należy zachować, kiedy podajemy je dzieciom.

 

Świeże owoce acai ze względu na wysoką aktywność endogennych enzymów komórkowych bardzo szybko tracą swoje właściwości lecznicze, dlatego nie nadają się do transportu. W Polsce można je kupić jedynie w postaci tabletek lub soku. Apteka to miejsce, gdzie najczęściej można dostać tabletki z jagód acai. Sok z jagód acai jest także stosowany jako suplement diety. Preparaty te wspomagają organizm, ale ich właściwości odchudzające nie są udowodnione naukowo. Ich cena zależy od wielkości opakowania i rodzaju tabletek.

 

 

1 / 4
A jaki Ty masz cel? Nie trać czasu i zacznij już dziś! Skorzystaj z profesjonalnej opieki.
Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.

Bibliografia

Cieślik E., Topolska K., Skład chemiczny i właściwości funkcjonalne jagody acai (Euterpe oleracea Mart.), „Postępy Fitoterapii” 2012, 3, 188–191.

Ekiert K., Dochniak M., Superfoods – idealne uzupełnienie diety czy zbędny dodatek?, „Pielęgniarstwo i Zdrowie Publiczne” 2015, 5(4), 401–408.

Cieślik E., Gębusia A., Charakterystyka właściwości prozdrowotnych owoców roślin egzotycznych, „Postępy Fitoterapii” 2012, 2, 93–100.