Jak wykorzystać śliwki w kuchni? Przepisy
Śliwki to jeden z najpopularniejszych owoców rosnących na drzewach. Charakteryzują się wysoką wartością odżywczą m.in. ze względu na zawartość witamin czy polifenoli. Ich zastosowanie w kuchni może być niezwykle szerokie. Jak wykorzystać je w kuchni? Oto kilka pysznych pomysłów!
SPIS TREŚCI:
1. Śliwki – dlaczego warto je jeść
2. Jak wykorzystać śliwki w kuchni – przepisy
dietetyczne i treningowe już od 42 zł / mies.
1. Śliwki – dlaczego warto je jeść
Śliwa domowa, inaczej nazywana europejską, jest najpowszechniej uprawianym gatunkiem śliwki. Uważa się, że jest ona skrzyżowaniem dwóch dzikich gatunków śliw – tarniny i ałyczy. Jeśli chodzi o miejsce jej pochodzenia, to jest to Azja Mniejsza lub Kaukaz. W Polsce śliwka cieszy się dużą popularnością, nie tylko w sezonie. To owoc, z którego przygotowuje się różnego rodzaju przetwory. Śliwka zajmuje 3 miejsce, tuż obok jabłek i wiśni, wśród owoców wykorzystywanych do przetwórstwa (A. Michalska, G. Łysiak 2014).
Śliwki warto włączyć do jadłospisu nie tylko ze względu na ich smak. To owoce o silnym działaniu przeciwutleniającym, m.in. ze względu na zawartość flawonoidów. Można im także przypisać właściwości przeciwzapalne. Co ciekawe, spożywanie śliwek wiąże się z poprawą pamięci (E.O. Igwe, K.E. Charlton 2016).
Śliwki zawierają ok. 40 kcal w 100 g produktu. Głównie są to węglowodany (11,4 g), białka oraz tłuszcze stanowią niewielką ilość. Śliwki to także źródło błonnika pokarmowego (1,4 g w 100 g produktu). Włókno pokarmowe wpływa na poprawę pracy jelit, ale także zwiększa uczucie sytości po posiłku. Poniżej przedstawiono dokładną wartość odżywczą tego owocu.
Wartość odżywcza | Zawartość w 100 g produktu |
Energia | 46 kcal |
Białko | 0,7 g |
Tłuszcze | 0,3 g |
Węglowodany | 11,4 g |
Błonnik pokarmowy | 1,4 g |
Wapń | 6,0 mg |
Magnez | 7,0 mg |
Żelazo | 0,2 mg |
Cholina | 1,9 mg |
Witamina E | 0,3 mg |
Witamina K | 6,4 µg |
Źródło: USDA – Food Data Central, fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169949/nutrients (9.08.2023).
2. Jak wykorzystać śliwki w kuchni
Śliwki to świetny dodatek do wielu słodkości. Nadają ciastom i deserom niepowtarzalny smak.
Czekośliwka
Czas przygotowania: 45 minut
Składniki (na 1 porcję):
– śliwka – 3 sztuki (180 g),
– woda – ¼ szklanki (60 g),
– daktyle, suszone – 3 sztuki (10 g),
– kakao – 2 łyżeczki (10 g),
– erytrytol – łyżka (10 g).
Sposób przygotowania
1. Śliwki dokładnie umyć, usunąć pestki, przełożyć do garnka i zalać wodą. Gotować 30 minut, od czasu do czasu przemieszać.
2. Pod koniec gotowania dodać daktyle.
3. Zdjąć z ognia, dodać kakao oraz erytrytol i dokładnie wymieszać.
Wartość odżywcza (1 porcja):
– energia: 179 kcal,
– białko: 3,2 g,
– tłuszcze: 2,8 g,
– węglowodany: 37,2 g.
Śliwkowe smoothie
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki (na 1 porcję):
– śliwka – 2 sztuki (120 g),
– banan – sztuka (120 g),
– masło orzechowe – łyżeczka (10 g),
– mleko – szklanka (240 g).
Sposób przygotowania
1. Śliwki dokładnie umyć, usunąć pestki, przełożyć do naczynia.
2. Banana obrać i dodać do śliwek.
3. Owoce zalać mlekiem, dodać masło orzechowe i całość zblendować.
Wartość odżywcza (1 porcja):
– energia: 348 kcal,
– białko: 12,8 g,
– tłuszcze: 8,9 g,
– węglowodany: 54,9 g.
Czekoladowe babeczki ze śliwkami
Czas przygotowania: 35 minut
Składniki (na 12 sztuk):
– śliwka – 5 sztuk (300 g),
– mąka orkiszowa – szklanka (160 g),
– jajko – 2 sztuki (100 g),
– olej rzepakowy – 5 łyżek (50 g),
– jogurt naturalny – porcja (200 g),
– erytrytol – porcja (80 g),
– kakao – 2 łyżeczki (10 g),
– proszek do pieczenia – łyżeczka (5 g).
Sposób przygotowania
1. Do miski wbić jajka, dodać jogurt i olej, dokładnie wymieszać.
2. Do drugiej miski wsypać suche składniki – mąkę, erytrytol, kakao oraz proszek do pieczenia.
3. Połączyć mokre i suche składniki, dokładnie wymieszać.
4. Śliwki umyć, usunąć pestki i pokroić w drobną kostkę. Dodać do ciasta.
5. Gotową masę przełożyć do papilotek.
6. Piec przez 20–25 minut w temperaturze 180°C.
Wartość odżywcza (1 porcja):
– energia: 119 kcal,
– białko: 3,9 g,
– tłuszcze: 5,8 g,
– węglowodany: 12,4 g.
Omlet ze śliwkami
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki (na 1 porcję):
– śliwka – 2 sztuki (120 g),
– mąka orkiszowa – 2 łyżki (30 g),
– mleko – 5 łyżek (50 ml),
– jajko – 2 sztuki (100 g),
– olej rzepakowy – łyżeczka (5 g),
– kakao – łyżeczka (5 g),
– proszek do pieczenia – ½ łyżeczki (2 g),
– sól – szczypta (0,2 g).
Sposób przygotowania
1. Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
2. Mąkę wsypać do miski. Dodać żółtka, mleko, kakao i proszek do pieczenia.
3. Ubite białka dodać do miski, delikatnie mieszając.
4. Śliwki umyć, usunąć pestki i pokroić w drobną kostkę. Dodać do masy.
5. Masę wylać na rozgrzany na patelni olej i smażyć z obu stron ok. 4–5 minut.
Wartość odżywcza (1 porcja):
– energia: 320 kcal,
– białko: 13,8 g,
– tłuszcze: 12,6 g,
– węglowodany: 37,6 g.
Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.
Bibliografia
Igwe E.O., Charlton K.E., A Systematic Review on the Health Effects of Plums (Prunus domestica and Prunus salicina), „Phytotherapy Research” 2016, 30(5), 701–731.
Michalska K., Łysiak G., Przydatność do suszenia owoców śliw uprawianych w Polsce w aspekcie przemian związków bioaktywnych i tworzących się produktów reakcji Maillarda, „Żywność. Nauka. Technologia. Jakość” 2014, 6(97), 29–38.
Food Data Central, fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169949/nutrients (9.08.2023).