Ile kalorii ma ciemny chleb? Czy warto wprowadzić go do diety
Ciemny chleb to wysokiej jakości pieczywo wypiekane z mąki żytniej, która nadaje mu ciemną barwę. Chleb ten jest wypiekany z gruboziarnistej mąki żytniej razowej (typ 2000). W związku z tym charakteryzuje się nie tylko kwaśnym smakiem, ale także szczególnymi walorami odżywczymi. Dlaczego warto wprowadzić ciemny chleb do diety?
SPIS TREŚCI:
1. Energia na dobry początek dnia
2. Źródło witamin z grupy B
3. Źródło składników mineralnych
4. Źródło błonnika
5. Wsparcie odchudzania
6. Żyto – właściwości prozdrowotne
Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.
1. Energia na dobry początek dnia
Chleb żytni razowy jest chlebem wysokokalorycznym. Porcja tego pieczywa waży 35 g i dostarcza ok. 80 kcal. W jego składzie znajduje się duża ilość cukru, większą część stanowią węglowodany złożone. Z tego powodu energia uwalniana jest powoli i stopniowo. Poniższa tabela przedstawia wartość odżywczą ciemnego chleba.
Wartość odżywcza ciemnego chleba (porcja 35 g)
Wartość energetyczna [kcal] | 79,5 |
Białko [g] | 2,1 |
Tłuszcz [g] | 0,6 |
Węglowodany ogółem [g] | 17,9 |
w tym cukry [g] | 0,6 |
Błonnik pokarmowy [g] | 2,9 |
Źródło: Kunachowicz H. et al., Tabele składu i wartości odżywczej żywności, Warszawa 2005.
2. Źródło witamin z grupy B
Chleb żytni jest bogatym źródłem witamin z grupy B. Kromka chleba żytniego (35 g) dostarcza:
– 0,1 mg tiaminy (B1) i ryboflawiny (B2),
– 0,9 mg niacyny (B3),
– 0,2 mg pirydoksyny (B6).
Witaminy z grupy B warunkują odpowiednie funkcjonowanie układu nerwowego i biorą udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów.
3. Źródło składników mineralnych
Chleb żytni razowy obfituje także w składniki mineralne. W kromce chleba znajdują się:
– 2,7 mg manganu,
– 457 mg sodu,
– 2,7 µg jodu,
– 204 mg fosforu,
– 64 mg magnezu,
– 279 mg potasu,
– 25 mg wapnia,
– 2,3 mg żelaza,
– 2,5 mg cynku,
– 0,2 mg miedzi.
4. Źródło błonnika
Chleb żytni razowy odznacza się wysoką zawartością błonnika pokarmowego. Składnik ten jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Zwiększa ruchy perystaltyczne jelit, odżywia mikroflorę jelitową, zwiększa objętość kału i wzmaga jego wydalanie. Ponadto usuwa z organizmu toksyny oraz nadmiar cholesterolu i kwasów tłuszczowych nasyconych.
5. Wsparcie odchudzania
Pełnoziarnisty chleb żytni sprzyja utracie masy ciała i ułatwia utrzymanie jej na stałym poziomie. Jest to związane z dużą zawartością błonnika, który wpływa na szybkie odczucie sytości. Ponadto chleb żytni charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym (IG = 48).
6. Żyto – właściwości prozdrowotne
Żyto, zaraz po pszenicy, jest zbożem najczęściej wykorzystywanym do produkcji pieczywa. Charakteryzuje się naturalną goryczą i sprawia, że przygotowane z niego pieczywo wykazuje korzystne właściwości i pozytywnie wpływa na organizm człowieka, mianowicie:
– wspiera pracę wątroby, trzustki i pęcherzyka żółciowego,
– zwiększa siłę i odporność organizmu,
– wspomaga procesy budowania tkanki mięśniowej,
– oczyszcza naczynia krwionośne,
– wzmacnia włosy, skórę i paznokcie,
– wzmacnia szkliwo zębów.
Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.
Bibliografia
Bushuk W., Rye production and uses worldwide, „Cereal Food World” 2001, 46(2), 70–73.
Fabijańska M., Fronczyk A., Historia i tradycja wypieku chleba oraz jego miejsce w diecie, „Zeszyty Naukowe. Turystyka i Rekreacja” 2015, 1(15), 93–104.
Kunachowicz H. et al., Tabele składu i wartości odżywczej żywności, Warszawa 2005.
Mielcarz M., Wartość odżywcza pieczywa i jego przeznaczenie dla konsumentów wymagających określonych diet (cz. II), „Przegląd Piekarski i Cukierniczy” 2004, 12, 12–14.
Pitchford P., Odżywianie dla zdrowia, Łódź 2010, 542–565.
Serra-Majem L., Bautista-Castano I., Relationship between bread and obesity, „British Journal of Nutrition” 2015, 113, 29–35.