Ciemny chleb to wysokiej jakości pieczywo wypiekane z mąki żytniej, która nadaje mu ciemną barwę. Chleb ten jest wypiekany z gruboziarnistej mąki żytniej razowej (typ 2000). W związku z tym charakteryzuje się nie tylko kwaśnym smakiem, ale także szczególnymi walorami odżywczymi. Dlaczego warto wprowadzić ciemny chleb do diety?

 

SPIS TREŚCI:
1. Energia na dobry początek dnia
2. Źródło witamin z grupy B
3. Źródło składników mineralnych
4. Źródło błonnika
5. Wsparcie odchudzania
6. Żyto – właściwości prozdrowotne

Indywidualne plany
dietetyczne i treningowe
-23 kg -23 kg -7 kg -25 kg -7 kg +13 kg -15 kg -23 kg -6 kg -18 kg -10 kg -11 kg już od 39,99 zł za miesiąc

 

 

1. Energia na dobry początek dnia
Chleb żytni razowy jest chlebem wysokokalorycznym. Porcja tego pieczywa waży 35 g i dostarcza ok. 80 kcal. W jego składzie znajduje się duża ilość cukru, większą część stanowią węglowodany złożone. Z tego powodu energia uwalniana jest powoli i stopniowo. Poniższa tabela przedstawia wartość odżywczą ciemnego chleba.


Wartość odżywcza ciemnego chleba (porcja 35 g)

Wartość energetyczna [kcal]79,5
Białko [g]2,1
Tłuszcz [g]0,6
Węglowodany ogółem [g]17,9
w tym cukry [g]0,6
Błonnik pokarmowy [g]2,9

Źródło: Kunachowicz H. et al., Tabele składu i wartości odżywczej żywności, Warszawa 2005.

 

2. Źródło witamin z grupy B
Chleb żytni jest bogatym źródłem witamin z grupy B. Kromka chleba żytniego (35 g) dostarcza:
– 0,1 mg tiaminy (B1) i ryboflawiny (B2),
– 0,9 mg niacyny (B3),
– 0,2 mg pirydoksyny (B6).


Witaminy z grupy B warunkują odpowiednie funkcjonowanie układu nerwowego i biorą udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów.

 

3. Źródło składników mineralnych
Chleb żytni razowy obfituje także w składniki mineralne. W kromce chleba znajdują się:
– 2,7 mg manganu,
– 457 mg sodu,
– 2,7 µg jodu,
– 204 mg fosforu,
– 64 mg magnezu,
– 279 mg potasu,
– 25 mg wapnia,
– 2,3 mg żelaza,
– 2,5 mg cynku,
– 0,2 mg miedzi. Fabryka Siły Sklep

 

4. Źródło błonnika
Chleb żytni razowy odznacza się wysoką zawartością błonnika pokarmowego. Składnik ten jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Zwiększa ruchy perystaltyczne jelit, odżywia mikroflorę jelitową, zwiększa objętość kału i wzmaga jego wydalanie. Ponadto usuwa z organizmu toksyny oraz nadmiar cholesterolu i kwasów tłuszczowych nasyconych.

 

5. Wsparcie odchudzania
Pełnoziarnisty chleb żytni sprzyja utracie masy ciała i ułatwia utrzymanie jej na stałym poziomie. Jest to związane z dużą zawartością błonnika, który wpływa na szybkie odczucie sytości. Ponadto chleb żytni charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym (IG = 48).

 

6. Żyto – właściwości prozdrowotne
Żyto, zaraz po pszenicy, jest zbożem najczęściej wykorzystywanym do produkcji pieczywa. Charakteryzuje się naturalną goryczą i sprawia, że przygotowane z niego pieczywo wykazuje korzystne właściwości i pozytywnie wpływa na organizm człowieka, mianowicie:
– wspiera pracę wątroby, trzustki i pęcherzyka żółciowego,
– zwiększa siłę i odporność organizmu,
– wspomaga procesy budowania tkanki mięśniowej,
– oczyszcza naczynia krwionośne,
– wzmacnia włosy, skórę i paznokcie,
– wzmacnia szkliwo zębów.

 

 

1 / 4
A jaki Ty masz cel? Nie trać czasu i zacznij już dziś! Skorzystaj z profesjonalnej opieki.
Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.

Bibliografia
Bushuk W., Rye production and uses worldwide, „Cereal Food World” 2001, 46(2), 70–73.
Fabijańska M., Fronczyk A., Historia i tradycja wypieku chleba oraz jego miejsce w diecie, „Zeszyty Naukowe. Turystyka i Rekreacja” 2015, 1(15), 93–104.
Kunachowicz H. et al., Tabele składu i wartości odżywczej żywności, Warszawa 2005.
Mielcarz M., Wartość odżywcza pieczywa i jego przeznaczenie dla konsumentów wymagających określonych diet (cz. II), „Przegląd Piekarski i Cukierniczy” 2004, 12, 12–14.
Pitchford P., Odżywianie dla zdrowia, Łódź 2010, 542–565.
Serra-Majem L., Bautista-Castano I., Relationship between bread and obesity, „British Journal of Nutrition” 2015, 113, 29–35.