5 przepisów na zimowe koktajle
Okres zimowy to czas, w którym szczególnie należy zadbać o układ odpornościowy. Dieta powinna być wówczas bogata w owoce oraz warzywa. Przygotowanie z nich szybkich koktajli to świetne rozwiązanie, gdyż mogą one stanowić pełnowartościowy posiłek – warto zatem włączyć je do zimowej diety.
SPIS TREŚCI:
1. Jakie produkty wykorzystać do przygotowania zimowych koktajli?
2. 5 przepisów na zimowe koktajle
dietetyczne i treningowe już od 42 zł / mies.
1. Jakie produkty wykorzystać do przygotowania zimowych koktajli?
Koktajl przygotowany z sezonowych produktów zapewni dużą dawkę witamin oraz składników mineralnych. Jest to ważne zwłaszcza zimą, kiedy układ odpornościowy narażony jest na działanie wirusów oraz bakterii. Sezonowe artykuły spożywcze mają szczególnie korzystny wpływ na zdrowie, gdyż cechują się wyższą zawartością składników odżywczych. Przyczynia się do tego m.in. krótszy czas transportu produktu do klienta. Ponadto sezonowe warzywa i owoce wyróżniają się smakiem oraz świeżością.
Do przygotowania zimowych koktajli warto wykorzystać takie owoce jak jabłka, gruszki, pomarańcze, pomelo, kaki, mandarynki, grejpfruty czy kiwi. Jeśli chodzi o warzywa, to dobrym pomysłem będzie sięgnięcie po buraki, dynię, roszponkę, jarmuż czy marchew.
Po wyborze bazy przychodzi czas na pozostałe składniki. Dobrze zbilansowany koktajl może stanowić pełnowartościowy posiłek, jednak żeby tak się stało, należy do owoców i warzyw – czyli węglowodanów – dodać źródła białka oraz tłuszczu. Produkty mleczne zawierają pierwszy ze wspomnianych makroskładników, dlatego w koktajlu warto uwzględnić mleko, kefir, maślankę, jogurt czy ser twarogowy. Jako źródło tłuszczu można wykorzystać orzechy, nasiona, pestki czy masło orzechowe.
Podczas przygotowywania zimowych koktajli nie należy zapominać o przyprawach. Cynamon, goździki czy przyprawa do piernika zdecydowanie kojarzone są z zimą i okresem świątecznym – ich dodatek nada napojom oryginalny smak.
2. 5 przepisów na zimowe koktajle
Koktajl o smaku szarlotki
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki (na 1 porcję):
– jabłko – sztuka (170 g),
– mleko – ½ szklanki (120 ml),
– jogurt skyr waniliowy – sztuka (150 g),
– cynamon – ½ łyżeczki (2 g),
– masło orzechowe – łyżeczka (10 g).
Sposób przygotowania
1. Jabłko pokroić na mniejsze kawałki.
2. Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i blendować do uzyskania gładkiej konsystencji.
Wartość odżywcza (1 porcja):
– energia: 316 kcal,
– białko: 23,8 g,
– tłuszcze: 9,7 g,
– węglowodany: 37,4 g.
Dyniowy koktajl z goździkami
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki (na 1 porcję):
– dynia – porcja (100 g),
– pomarańcza – sztuka (200 g),
– mleko – szklanka (240 ml),
– kurkuma – ½ łyżeczki (2 g),
– cynamon – ½ łyżeczki (2 g),
– kakao – łyżeczka (5 g),
– masło orzechowe – łyżeczka (10 g).
Sposób przygotowania
1. Dynię obrać, pokroić na nieduże kawałki. Przełożyć do garnka, podlać niewielką ilością wody, gotować ok. 10 minut.
2. Po tym czasie dynię odstawić do wystygnięcia.
3. Pomarańczę obrać, podzielić na cząstki i umieścić w naczyniu. Dodać dynię, mleko, masło orzechowe, kakao oraz przyprawy.
4. Całość blendować do uzyskania gładkiej konsystencji.
Wartość odżywcza (1 porcja):
– energia: 317 kcal,
– białko: 14,0 g,
– tłuszcze: 10,2 g,
– węglowodany: 47,3 g.
Korzenny koktajl z pomarańczą
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki (na 1 porcję):
– pomarańcza – sztuka (200 g),
– kefir – szklanka (240 ml),
– suszone daktyle – 2 sztuki (10 g),
– orzechy włoskie – 3 sztuki (12 g),
– cynamon – ½ łyżeczki (2 g),
– przyprawa do piernika – ½ łyżeczki (2 g).
Sposób przygotowania
1. Daktyle zalać wrzątkiem, odstawić na ok. 10 minut.
2. Pomarańczę obrać ze skórki, rozdzielić na cząstki. Umieścić w naczyniu.
3. Dodać odsączone daktyle oraz pozostałe składniki, dokładnie zblendować.
Wartość odżywcza (1 porcja):
– energia: 323 kcal,
– białko: 12,1 g,
– tłuszcze: 12,9 g,
– węglowodany: 43,9 g.
Zielony koktajl z cynamonem
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki (na 1 porcję):
– gruszka – sztuka (150 g),
– kiwi – sztuka (75 g),
– jarmuż – garść (20 g),
– mleko – szklanka (240 ml),
– pestki słonecznika – łyżeczka (5 g),
– imbir – porcja (10 g),
– cynamon – ½ łyżeczki (2 g),
– przyprawa do piernika – ½ łyżeczki (2 g).
Sposób przygotowania
1. Owoce pokroić na mniejsze części, umieścić w naczyniu (nie trzeba obierać ze skórki).
2. Zalać mlekiem, dodać jarmuż, imbir, pestki słonecznika oraz przyprawy i zblendować na gładką masę.
Wartość odżywcza (1 porcja):
– energia: 298 kcal,
– białko: 11,4 g,
– tłuszcze: 8,2 g,
– węglowodany: 49,9 g.
Koktajl z burakiem
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki (na 1 porcję):
– jabłko – sztuka (170 g),
– burak – sztuka (140 g),
– marchew – sztuka (45 g),
– jogurt naturalny – porcja (150 g),
– woda – porcja (50 ml),
– cynamon – ½ łyżeczki (2 g),
– kurkuma – ½ łyżeczki (2 g).
Sposób przygotowania
1. Burak oraz marchew dokładnie oczyścić, obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
2. Jabłko także pokroić na mniejsze części.
3. Wszystkie składniki wymieszać, zblendować na gładką masę.
Wartość odżywcza (1 porcja):
– energia: 259 kcal,
– białko: 8,3 g,
– tłuszcze: 5,5 g,
– węglowodany: 48,2 g.