5 pomysłów na słodkości sylwestrowe dla wegan
Wegańskie ciasta, ciastka oraz desery będą idealną propozycją na sylwestra. Warto wybrać te szybkie w przygotowaniu, które pozwolą zaoszczędzić czas i dłużej cieszyć się zabawą. Spożywanie przekąsek powinno być przede wszystkim wygodne dla gości i należy mieć to na uwadze, przygotowując słodkości.
SPIS TREŚCI:
1. Słodkie przekąski na sylwestra
2. Jakich produktów użyć do przygotowania wegańskich słodkości
3. Słodkości dla wegan – 5 pomysłów
Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.
1. Słodkie przekąski na sylwestra
Wśród sylwestrowych przekąsek nie może zabraknąć słodkości. Idealnie sprawdzą się ciasta, ciastka, muffinki czy desery. Ich spożywanie powinno być dla gości wygodne, dlatego warto zrezygnować z dużej ilości kremów oraz nietrwałych dodatków. Dobrym rozwiązaniem będzie podanie deserów w naczyniach, a ciast lub ciastek – na talerzykach.
2. Jakich produktów użyć do przygotowania wegańskich słodkości
Dieta wegańska nie ogranicza się wyłącznie do spożywania warzyw. Bazując na produktach pochodzenia roślinnego, można przyrządzić wiele pysznych deserów!
Podstawą mogą być produkty zbożowe, np. mąki, kasze lub płatki. Ponadto coraz częściej do przygotowania wypieków wykorzystuje się warzywa. Mogą to być marchewka, cukinia lub bataty. Nasiona roślin strączkowych, takie jak ciecierzyca czy fasola, także mogą być jednym ze składników wegańskich deserów. Do ciast nie należy dodawać żelatyny i masła, ponieważ są to produkty pochodzenia zwierzęcego. Obecnie na rynku dostępnych jest wiele wegańskich zamienników, m.in. napoje roślinne czy jogurty sojowe, których można użyć do przyrządzania słodkich przekąsek.
3. Słodkości dla wegan – 5 pomysłów
Wegański chlebek bananowy
Czas przygotowania: 1,5 h
Składniki (10 porcji):
– banan – 3 sztuki,
– napój owsiany – ¾ szklanki,
– oliwa z oliwek – 5 łyżek,
– mąka orkiszowa, jasna – 2½ szklanki,
– siemię lniane, mielone – 2 łyżki,
– proszek do pieczenia – łyżeczka,
– erytrytol – ½ szklanki,
– cynamon – łyżeczka,
– przyprawa do piernika – ½ łyżeczki.
Sposób przygotowania
1. Piekarnik rozgrzać do 180°C.
2. Banany obrać, pokroić w plasterki i rozgnieść widelcem.
3. Do bananów dodać napój owsiany, oliwę z oliwek i dokładnie wymieszać.
4. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę, siemię lniane, proszek do pieczenia, erytrytol oraz przyprawy.
5. Do suchych składników dodać mokre i połączyć je ze sobą.
6. Gotową masę przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
7. Piec ok. godziny (do suchego patyczka).
Wartość odżywcza (porcja):
– energia – 203 kcal,
– białko – 4,9 g,
– tłuszcze – 6,4 g,
– węglowodany – 31,6 g.
Orzechowe batoniki
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki (7 batonów):
– płatki owsiane – szklanka,
– daktyle suszone – szklanka,
– kakao proszek – łyżeczka,
– orzechy włoskie – 2 łyżki,
– migdały – 2 łyżki,
– masło orzechowe – 3 łyżki.
Sposób przygotowania
1. Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na 15 minut.
2. Piekarnik rozgrzać do 180°C.
3. Płatki, kakao, orzechy włoskie oraz migdały umieścić w blenderze i zmiksować.
4. Odlać wodę z daktyli i zblendować je wraz z masłem orzechowym.
5. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Masę przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
6. Całość piec 15 minut.
7. Po wyciągnięciu z piekarnika pokroić na kształt batonów.
Wartość odżywcza (sztuka):
– energia – 196 kcal,
– białko – 4,7 g,
– tłuszcze – 7,6 g,
– węglowodany – 27,4 g.
Muffinki marchewkowe
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki (8 sztuk):
– marchew – 3 sztuki,
– mąka orkiszowa, jasna – szklanka,
– oliwa z oliwek – 5 łyżek,
– erytrytol – ½ szklanki,
– soda oczyszczona – łyżeczka,
– cynamon – łyżeczka,
– przyprawa do piernika – ½ łyżeczki.
Sposób przygotowania
1. Piekarnik rozgrzać do 180°C.
2. Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
3. W misce wymieszać mąkę, erytrytol, sodę oczyszczoną oraz przyprawy.
4. Do suchych składników dodać startą marchewkę oraz oliwę i połączyć.
5. Gotową masę przełożyć do foremek i piec 20–25 minut.
Wartość odżywcza (sztuka):
– energia – 125 kcal,
– białko – 2,1 g,
– tłuszcze – 7,4 g,
– węglowodany – 12,5 g.
Czekoladowe kulki mocy
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki (12 sztuk):
– ciecierzyca z puszki – opakowanie,
– kakao – łyżeczka,
– erytrytol – 4 łyżki,
– oliwa z oliwek – 2 łyżki,
– masło orzechowe – łyżka.
Sposób przygotowania
1. Ciecierzycę odsączyć z zalewy, umieścić w misce i zblendować na gładką masę.
2. Do masy dodać resztę składników i dokładnie je połączyć.
3. Z przygotowanej masy uformować ok. 12 średniej wielkości kulek.
4. Kulki włożyć do lodówki na ok. 20 minut.
Wartość odżywcza (sztuka):
– energia – 76 kcal,
– białko – 2,9 g,
– tłuszcze – 3,5 g,
– węglowodany – 8,1 g.
Tiramisu
Czas przygotowania: 25 minut
Składniki (sztuka):
– biszkopty – 9 sztuk,
– kawa espresso – filiżanka,
– jogurt sojowy – szklanka,
– erytrytol – łyżeczka,
– kakao – łyżeczka.
Sposób przygotowania
1. 3 biszkopty ułożyć na dnie naczynia i polać je 2 łyżkami kawy.
2. Jogurt sojowy wymieszać z erytrytolem.
3. Na nasączone kawą biszkopty położyć jedną warstwę jogurtu, posypać niewielką ilością kakao i przykryć kolejną porcją biszkoptów (3 sztuki).
4. Biszkopty polać 2 łyżkami kawy, przykryć jogurtem i posypać kakao.
5. Na górę wyłożyć ostatnią warstwę biszkoptów i posypać pozostałym kakao.
Wartość odżywcza:
– energia – 448 kcal,
– białko – 14,5 g,
– tłuszcze – 11,3 g,
– węglowodany – 72,1 g.