Obecnie wzrasta popularność organicznych suplementów diety, do których należy gojnik – górska roślina, której dobroczynne właściwości są coraz częściej wykorzystywane w leczeniu i profilaktyce wielu chorób. Czym jest gojnik i jak go stosować, by maksymalnie wykorzystać jego działanie?

 

SPIS TREŚCI:
1. Czym jest gojnik?
2. Właściwości i zastosowanie szałwii libańskiej
3. Sposób przygotowania

 


1. Czym jest gojnik?
Gojnik należy do rodziny jasnotowatych. W systematyce wyróżnia się ponad 100 różnych gatunków. Inaczej nazywany jest szałwią libańską, myramiah lub górską herbatą. Choć roślina dopiero od niedawna stała się popularnym suplementem diety, na Bałkanach i Bliskim Wschodzie jej prozdrowotne właściwości są znane od dawna.

 

2. Właściwości i zastosowanie szałwii libańskiej

Napary z gojnika mają właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, ale z czasem zaczęto dostrzegać inne zastosowania tej rośliny w medycynie. Przeciwinfekcyjne właściwości szałwii libańskiej sprawdzają się w przypadku dolegliwości ze strony układu oddechowego. Herbata górska pomaga podczas przeziębienia, grypy oraz bardziej poważnych schorzeń, jak stany zapalne oskrzeli, płuc lub zatok. W przypadku tych ostatnich gojnik jest wykorzystywany jako uzupełnienie terapii, dodatkowo zwiększa odporność immunologiczną organizmu, co ogranicza dalszy rozwój choroby. Warto dodać, że gojnik ma silne właściwości przeciwkaszlowe.

 

Napary z górskiej herbaty pomagają również w przypadku nieprawidłowości ze strony układu pokarmowego. Osoby borykające się ze schorzeniami nerek, jak kamica czy infekcyjne stany zapalne dróg moczowych, mogą wykorzystywać gojnik ze względu na jego bardzo dobre działanie oczyszczające. Górska herbata znalazła też zastosowanie w kuracjach przeciwgrzybiczych oraz ukierunkowanych na poprawę funkcjonowania wątroby. Fabryka Siły Sklep

 

Gojnik jest świetnym środkiem dla pacjentów kardiologicznych, jego regularna suplementacja pozwala na normalizację ciśnienia tętniczego krwi oraz przeciwdziała rozwojowi niedokrwistości. Detoksykacyjne działanie libańska szałwia zawdzięcza obecności licznych olejków eterycznych i taniny, substancji należącej do polifenoli.

 

Naukowcy dowiedli, że systematyczne picie naparu z gojnika pozwala na regulację produkcji dwóch ważnych neuroprzekaźników – dopaminy i serotoniny. Substancje te często określa się jako hormony szczęścia lub związki poprawiające humor. Niedostateczna ilość tych neurotransmiterów skutkuje znacznym obniżeniem nastroju, rozdrażnieniem i wzrostem nerwowości. Część badaczy zajmujących się analizą terapeutycznych właściwości libańskiej szałwii wskazuje na jej dobroczynny wpływ na sprawność seksualną. Jednak liczba badań w tym kierunku jest jeszcze zbyt mała, by to potwierdzić.

 

3. Sposób przygotowania
Szałwia libańska jest zazwyczaj sprzedawana w postaci suszu roślinnego. Łyżka stołowa suszu powinna zostać zalana wrzącą wodą, a następnie zaparzana pod przykryciem od 5 do 10 minut. W celu poprawy walorów smakowych napoju można dodać cytryny, imbiru, melisy, mięty czy niewielkiej ilości miodu. Osoby stosujące napary z gojnika w celu poprawy odporności powinny wypijać maksymalnie 1 filiżankę dziennie. W przypadku ostrych stanów chorobowych należy stosować maksymalnie 3 porcje napoju dziennie. Należy pamiętać, że kobiety w ciąży nie powinny stosować szałwii libańskiej, ponieważ nie ma jeszcze badań sprawdzających wpływ górskiej herbaty na płód.