Makaron ryżowy to podstawowy produkt wykorzystywany do przygotowania dań azjatyckich. W Polsce cieszy się on sporą popularnością, szczególnie wśród osób stosujących dietę bezglutenową. Świetnie sprawdzi się do przygotowania wielu dań.

 

SPIS TREŚCI:
1. Makaron ryżowy – charakterystyka
2. Wartość odżywcza makaronu ryżowego
3. Przepisy z wykorzystaniem makaronu ryżowego

 


1. Makaron ryżowy – charakterystyka
Makaron ryżowy powstaje z mąki ryżowej oraz wody, a sam proces wytwarzania obejmuje serię długotrwałych etapów. Czasem na etykiecie można znaleźć także inne składniki, np. skrobię kukurydzianą. Taki dodatek ma na celu poprawę smaku czy tekstury. Na jakość produktu wpływają nie tylko gatunek ryżu oraz jego skład, ale także sam proces obróbki surowca czy późniejsze etapy przetwarzania (C. Li i wsp. 2021).

 

Makaron ryżowy ma neutralny smak oraz zapach. Zazwyczaj jest bezbarwny, choć dostępne są również wersje barwione kurkuminą, która sprawia, że produkt staje się żółty. Najczęściej nie wpływa to na smak – ma natomiast wizualnie zachęcić do kupna. Makaron może być też barwiony szpinakiem, papryką czy dynią.

 

Szybkie tempo życia spowodowało, że makarony ryżowe są coraz częściej wybierane przez konsumentów. Na sklepowych półkach można znaleźć produkty, które wystarczy jedynie zalać wrzątkiem i na chwilę odstawić. Makarony ryżowe cieszą się także dużą popularnością wśród osób stosujących dietę bezglutenową, gdyż wytwarzane są z mąki ryżowej, która nie zawiera glutenu. Mogą więc sięgać po niego pacjenci zmagający się z celiakią czy nietolerancją glutenu.

 

2. Wartość odżywcza makaronu ryżowego
Makaron ryżowy stanowi głównie źródło węglowodanów (w 100 g produktu znajduje się < 80 g cukrów). Jest lekkostrawny, dlatego świetnie sprawdzi się w menu osób z zaburzoną pracą przewodu pokarmowego. Obok węglowodanów obecne są w nim pewne ilości białka, natomiast zawartość tłuszczu jest bardzo niska. Należy mieć na uwadze, że produkt ten jest wysokokaloryczny – powinno mieć to szczególne znaczenie dla konsumentów na diecie redukcyjnej, którzy zmagają się z nadwagą lub otyłością.

 

Makaron ryżowy dostarcza niektórych witamin, szczególnie tych z grupy B. Jest także źródłem składników mineralnych, m.in. potasu, wapnia, magnezu czy fosforu.

  Fabryka Siły Sklep

Zawartość wybranych składników odżywczych w 100 g suchego makaronu ryżowego (USDA – Food Data Central):
– energia – 364 kcal,
– białko – 5,9 g,
– tłuszcze – 0,6 g,
– węglowodany – 80,2 g,
– błonnik pokarmowy – 1,6 g,
– witamina B3 – 0,2 mg,
– kwas foliowy – 3 µg,
– wapń – 18 mg,
– żelazo – 0,7 mg,
– magnez – 12 mg,
– fosfor – 153 mg,
– selen – 15,1 mg.

 

3. Przepisy z wykorzystaniem makaronu ryżowego
Tajska zupa z makaronem ryżowym
Czas przygotowania: 45 minut

 

Składniki (na 1 porcję):
– makaron ryżowy – porcja (40 g),
– mleczko kokosowe – ½ szklanki (120 ml),
– bulion warzywny – szklanka (240 ml),
– oliwa z oliwek – łyżeczka (5 g),
– pierś z kurczaka – porcja (80 g),
– cebula – plaster (15 g),
– papryka czerwona – ½ sztuki (120 g),
– marchew – sztuka (45 g),
– sos sojowy – 2 łyżki (20 ml),
– curry – ½ łyżeczki (2 g),
– kurkuma – szczypta (0,2 g),
– pieprz – szczypta (0,2 g),
– sól – szczypta (0,2 g).

 

Sposób przygotowania
1. Makaron ryżowy przygotować zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu.
2. Pierś z kurczaka oczyścić, umyć.
3. Obraną marchew pokroić w talarki, paprykę, kurczaka oraz cebulę – w kostkę.
4. Do garnka wlać oliwę z oliwek. Zeszklić cebulę.
5. Wrzucić mięso, smażyć ok. 10 minut.
6. Dodać warzywa, przyprawy oraz bulion, gotować 15 minut.
7. Pod koniec wlać sos sojowy oraz mleczko kokosowe.
8. Gotowy makaron przełożyć na talerz, wlać zupę.

 

Wartość odżywcza (1 porcja):
– energia: 582 kcal,
– białko: 25,5 g,
– tłuszcze: 29,7 g,
– węglowodany: 49,4 g.

 

Makaron z kurczakiem i szpinakiem
Czas przygotowania: 45 minut

 

Składniki (na 1 porcję):
– makaron ryżowy – porcja (50 g),
– pierś z kurczaka – porcja (100 g),
– cebula – plaster (15 g),
– czosnek – ząbek (5 g),
– oliwa z oliwek – łyżeczka (5 g),
– liście szpinaku – 2 garści (50 g),
– suszone pomidory – 3 sztuki (21 g),
– pestki dyni – łyżeczka (5 g),
– sól – szczypta (0,2 g),
– pieprz – szczypta (0,2 g).

 

Sposób przygotowania
1. Makaron przygotować zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu.
2. Czosnek przecisnąć przez praskę, cebulę pokroić w kostkę.
3. Pierś z kurczaka oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić w cienkie paski.
4. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, podsmażyć czosnek wraz z cebulą.
5. Dodać kurczaka, smażyć ok. 10 minut.
6. Wrzucić szpinak i smażyć ok. 5 minut (do momentu, aż zwiędnie).
7. Suszone pomidory pokroić w paski, umieścić na patelni. Danie doprawić do smaku.
8. Gotowy makaron przełożyć na talerz, dodać kurczaka wraz z warzywami. Całość posypać pestkami dyni.

 

Wartość odżywcza (1 porcja):
– energia: 443 kcal,
– białko: 30,0 g,
– tłuszcze: 13,5 g,
– węglowodany: 50,4 g.

 

Sałatka z makaronem ryżowym i tofu
Czas przygotowania: 45 minut

 

Składniki (na 1 porcję):
– makaron ryżowy – porcja (50 g),
– tofu – ½ kostki (90 g),
– oliwa z oliwek – łyżeczka (5 g),
– papryka czerwona – ½ sztuki (120 g),
– ananas – porcja (100 g),
– kukurydza konserwowa – 3 łyżki (45 g),
– sos sojowy – łyżka (10 ml),
– sól – szczypta (0,2 g),
– curry – szczypta (0,2 g),
– pieprz – szczypta (0,2 g).

 

Sposób przygotowania
1. Makaron przygotować zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu. Odstawić do wystudzenia.
2. Tofu pokroić w kostkę, zamarynować w oliwie, sosie sojowym, soli oraz curry. Włożyć do lodówki na 20 minut.
3. Ananasa obrać i pokroić na małe kawałki, kukurydzę odsączyć z zalewy. Paprykę umyć, wydrążyć, pokroić w kostkę.
4. Tofu podsmażyć na patelni na złoty kolor.
5. Makaron przełożyć do miski, dodać warzywa, gotowe tofu oraz pieprz.
6. Całość dokładnie wymieszać.

 

Wartość odżywcza (1 porcja):
– energia: 456 kcal,
– białko: 17,2 g,
– tłuszcze: 13,4 g,
– węglowodany: 67,7 g.

 

Makaron ryżowy na słodko
Czas przygotowania: 20 minut

 

Składniki (na 1 porcję):
– makaron ryżowy – porcja (40 g),
– jogurt naturalny – ½ sztuki (75 g),
– jabłko – sztuka (200 g),
– ser twarogowy – 2 plastry (60 g),
– miód – łyżeczka (12 g),
– orzechy włoskie – 3 sztuki (12 g),
– cynamon – ½ łyżeczki (2 g).

 

Sposób przygotowania
1. Makaron przygotować zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu.
2. Obrane jabłko zetrzeć na tarce o średnich oczkach.
3. Makaron wymieszać z jogurtem naturalnym, wrzucić owoc oraz pokruszony ser twarogowy.
4. Doprawić cynamonem, dodać miód oraz posiekane orzechy.

 

Wartość odżywcza (1 porcja):
– energia: 490 kcal,
– białko: 18,6 g,
– tłuszcze: 13,6 g,
– węglowodany: 79,9 g.

 


Bibliografia
Li C. et al., A systematic review of rice noodles: Raw material, processing method and quality improvement, „Trends in Food Science & Technology” 2021, 107, 389–400.
Rice noodles, dry, fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169742/nutrients (30.09.2022).