Pomidory to najpopularniejsze warzywa w Polsce. Wykorzystuje się je do produkcji ketchupów, koncentratów, sosów, przecierów, passat czy soków. Są skarbnicą witamin oraz zawierają cenny likopen. Pomidory polecane są osobom będącym na diecie redukcyjnej czy chorującym na choroby układu krążenia.

 

SPIS TREŚCI:

1. Wartość odżywcza

2. Likopen

3. Świeże czy przetworzone?

4. Pomidor i ogórek – łączyć czy nie?

5. Uwaga na histaminę

6. Trochę praktyki

Indywidualne plany
dietetyczne i treningowe
-23 kg -23 kg -7 kg -25 kg -7 kg +13 kg -15 kg -23 kg -6 kg -18 kg -10 kg -11 kg już od 39,99 zł za miesiąc

 

 

1. Wartość odżywcza
Pomidory zawierają zaledwie 19 kcal w 100 g, przez co stanowią świetną bazę dla niskokalorycznych posiłków. W warzywach tych znajduje się duża dawka witamin A, E i C. Dodatkowo są źródłem składników mineralnych takich jak potas, fosfor czy wapń. Pomidory w ok. 95% składają się z wody, dzięki czemu pomagają nawadniać organizm. Warto spożywać je w połączeniu z tłuszczami, aby takie witaminy jak A czy E miały szansę się wchłonąć.

 

Wartość odżywcza w 100 g produktu:
– kaloryczność: 19 kcal,
– białko: 0,9 g,
– tłuszcze: 0,2 g,
– węglowodany: 4,1 g,
– błonnik: 1,2 g.

 

Makro- i mikroelementy:
– sód: 8 mg,
– potas: 282 mg,
– wapń: 9 mg,
– fosfor: 21 mg,
– magnez: 8 mg,
– żelazo: 0,5 mg,
– cynk: 0,26 mg,
– miedź: 0,06 mg,
– mangan: 0,06 mg,
– jod: 1,1 µg.

 

Witaminy:
– witamina A: 107 µg,
– witamina E: 1,22 mg,
– tiamina: 0,064 mg,
– ryboflawina: 0,042 mg,
– niacyna: 1,0 mg,
– witamina B6: 0,15 mg,
– foliany: 39 µg,
– witamina C: 23 mg.

 

2. Likopen
Pomidory zawierają związki bioaktywne karotenoidy (likopen i beta-karoten), które są znane ze swoich prozdrowotnych właściwości. Metaanaliza z 2017 roku wykazała, że spożywanie likopenu może wiązać się z obniżeniem ryzyka zachorowań na choroby sercowo-naczyniowe (m.in. udar, choroba niedokrwienna serca). Dodatkowo ten karotenoidowy przeciwutleniacz może blokować przeciążenie serca wywołane nadciśnieniem.

 

Według innego badania spożywanie likopenu czy sproszkowanych pomidorów może przyczynić się do hamowania otyłości wywołanej wysokim spożyciem tłuszczów, działać przeciwzapalnie oraz zatrzymywać inne zaburzenia metaboliczne.

  Fabryka Siły Sklep

3. Świeże czy przetworzone?
Świeże pomidory obfitują w witaminy z grupy B, beta-karoten, witaminę C oraz błonnik pokarmowy. W związku z tym, że składają się głównie z wody, świetnie nadają się do spożycia w upalne dni. Pomidory polecane są osobom dbającym o sylwetkę. Z kolei przetwory takie jak koncentrat, passata czy keczup są istną skarbnicą likopenu. Związek ten jest raczej oporny na obróbkę termiczną, a takie procesy jak gotowanie czy marynowanie sprawiają, że jest lepiej wchłaniany przez ludzki organizm. Dodatkowo przetwory z pomidorów stanowią skoncentrowane źródło witamin i składników mineralnych. Podsumowując, pomidory warto spożywać w każdej dostępnej na rynku postaci.

 

4. Pomidor i ogórek – łączyć czy nie?
Istnieje teoria, która mówi, że nie powinno się spożywać pomidorów wraz z ogórkami. Jak już wcześniej wspomniano, pomidor jest dobrym źródłem witaminy C, która pełni funkcję przeciwutleniacza (hamuje działanie wolnych rodników). W ogórkach znajduje się enzym askorbinaza dezaktywujący witaminę C. Należy jednak pamiętać, że dzieje się to w środowisku zasadowym (pH = 5,6). Aby zminimalizować niekorzystne działanie askorbinazy, wystarczy obniżyć pH, np. poprzez dodanie czegoś kwaśnego – sos na bazie soku z cytrusów czy octu balsamicznego.

 

Należy także podkreślić, że niedobór witaminy C nie jest powszechnym zjawiskiem i zjedzenie raz na jakiś czas sałatki greckiej na pewno nie wpłynie negatywnie na organizm. Dodatkowo w Polsce spożycie warzyw jest zatrważająco rzadkie, dlatego nie ma podstaw, aby przyczyniać się do eliminacji kolejnych jarzyn z diety. Korzyści płynące z przyjęcia dodatkowej porcji tych produktów przewyższają negatywne skutki wywołane zmniejszeniem ilości witaminy C w diecie.

 

5. Uwaga na histaminę
Ważną informacją dla alergików oraz osób wrażliwych na histaminę jest fakt, że pomidory oraz ich przetwory zawierają spore ilości tego związku chemicznego. Spożycie może wywołać objawy takie jak świąd, zaczerwienienie skóry, obrzęk, kichanie, łzawienie, problemy z oddychaniem, a nawet wstrząs anafilaktyczny. Pomidory są produktem stanowczo odradzanym w diecie antyhistaminowej.

 

6. Trochę praktyki
Pomidor oraz jego przetwory są świetnym dodatkiem do wielu dań. Trudno sobie wyobrazić pizzę bez sosu pomidorowego, frytki bez ketchupu czy sałatkę caprese bez świeżych plastrów pomidorów. Każda z form tego produktu jest źródłem witamin i prozdrowotnych związków, dlatego warto zadbać o odpowiednią ilość w diecie. Jeśli wybieramy przetworzone pomidory, trzeba pamiętać, aby skład był najbardziej naturalny i bez dodatków w postaci cukru czy konserwantów.

 

1 średni pomidor (170 g) = 26 kcal
1 plaster pomidora (20 g) = 3 kcal
1 szklanka soku pomidorowego (230 g) = 32 kcal
1 łyżka ketchupu (20 g) = 27 kcal
1 łyżka koncentratu pomidorowego (25 g) = 24 kcal

 

 

1 / 4
A jaki Ty masz cel? Nie trać czasu i zacznij już dziś! Skorzystaj z profesjonalnej opieki.
Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.

Bibliografia
Fenni S. et al., Lycopene and tomato powder supplementation similarly inhibit high-fat diet induced obesity, inflammatory response, and associated metabolic disorders, „Molecular Nutrition & Food Research” 2017, 61(9).
Song B. et al., Lycopene and risk of cardiovascular diseases: A meta-analysis of observational studies, „Molecular Nutrition & Food Research” 2017, 61(9).
Zeng J. et al., Lycopene protects against pressure overload-induced cardiac hypertrophy by attenuating oxidative stress, „The Journal of Nutritional Biochemistry” 2019, 66, 70–78.
Jabłonowska-Lietz B., Czy można łączyć pomidora z ogórkiem?, ncez.pl/abc-zywienia-/fakty-i-mity/czy-mozna-laczyc-pomidora-z-ogorkiem- (23.04.2019).
Normy żywienia dla populacji Polski, pod red. Jarosza M., Warszawa 2017.