Oscypek jest produktem regionalnym wytwarzanym przede wszystkim na Podhalu. Ser ten robiony jest z mleka owczego. Charakteryzuje się słonym smakiem i dlatego dla równowagi podawany jest z konfiturami żurawinową lub borówkową. Oscypek jest skarbnicą wapnia, fosforu oraz cynku.

 

SPIS TREŚCI:
1. Wartość odżywcza
2. Bomba sodowa
3. Źródło wapnia i fosforu
4. Skarbnica cynku
5. Zastosowanie

 

1 / 4
A jaki Ty masz cel? Nie trać czasu i zacznij już dziś! Skorzystaj z profesjonalnej opieki.
Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.

 


1. Wartość odżywcza
W 100 g oscypka znajdują się 372 kcal, na które w większości składają się tłuszcz oraz białko. Ser ten w porównaniu z innymi produktami wyróżnia się pod względem zawartości sodu. Spożycie 100 g oscypka pokrywa dzienne zapotrzebowanie na ten składnik odżywczy.

 

Oscypek jest doskonałym źródłem wapnia (90% zapotrzebowania na dobę dla kobiet i mężczyzn), fosforu oraz cynku. Charakteryzuje się niską ilością węglowodanów, nie zawiera błonnika, a witaminy występują w śladowych ilościach.

 

Wartość odżywcza w 100 g produktu:
– kaloryczność: 372 kcal,
– białko: 30,1 g,
– tłuszcz: 26,9 g,
– węglowodany: 2,3 g,
– błonnik: 0 g.

 

Makro- i mikroelementy:
– sód: 1442 mg,
– potas: 82 mg,
– wapń: 891 mg,
– fosfor: 635 mg,
– magnez: 54 mg,
– żelazo: 0,9 mg,
– cynk: 3,69 mg,
– miedź: 0,4 mg,
– mangan: 0,07 mg.

 

Witaminy:
– tiamina: 0,042 µg,
– niacyna: 0,15 µg.

 

2. Bomba sodowa
Nadciśnienie, otyłość, rak żołądka – to tylko kilka przykładów skutków spożywania nadmiernej ilości sodu. Liczne badania wskazują, że pierwiastek ten negatywnie oddziałuje na pracę organizmu, co może być przyczyną wystąpienia kamieni nerkowych czy pogarszać pracę płuc u osób z astmą. Oscypek ze względu na dużą zawartość sodu powinien być tylko niewielkim dodatkiem w jadłospisie. Osobom z chorobami układu sercowo-naczyniowego w ogóle odradza się jego spożywania.

 

3. Źródło wapnia i fosforu
Dzienne zapotrzebowanie na wapń wynosi ok. 1000 mg. Oscypek zawiera niemalże 90% tej wartości, dlatego można go uznać za jedno z najlepszych źródeł wapnia. Pierwiastek ten potrzebny jest do prawidłowego funkcjonowanie układu kostnego. Buduje zęby i kości, zapobiega rozwojowi osteopenii i osteoporozy. Dodatkowo wapń bierze udział w krzepnięciu krwi, sprzyja prawidłowej pracy serca i całego układu naczyniowego. Wpływa na przewodzenie bodźców nerwowych oraz regulację gospodarki hormonalnej. Obecny w oscypku fosfor podobnie jak wapń uczestniczy w prawidłowej mineralizacji zębów i kości. Ponadto buduje kwasy nukleinowe i bierze udział w przewodzeniu impulsów nerwowych.

  Fabryka Siły Sklep

4. Skarbnica cynku
W oscypku znajdują się ogromne ilości cynku, który bierze udział w syntezie białka oraz hormonów. Wpływa na prawidłowe rozpoznawanie smaków i zapachów oraz poprawia odporność. Zalecany jest osobom uczącym się, ponieważ sprzyja lepszemu i szybszemu zapamiętywaniu. Niedobory cynku mogą przyczynić się do opóźnienia dojrzewania, pogorszenia odporności, wtórnej niedoczynności tarczycy, a nawet być przyczyną autyzmu.

 

5. Zastosowanie
Oscypek może być podawany zarówno na zimno, jak i na ciepło. Zazwyczaj jest on grillowany i serwowany z dodatkiem sosu lub konfitury żurawinowej. W kuchni może być wykorzystywany jako składnik sałatek, pizzy, zapiekanek albo stanowić farsz do pierogów lub naleśników. Oscypek pojawia się również w postaci wstążek lub nici.

 

1 mały oscypek (30 g) = 112 kcal
1 mały oscypek z konfiturą żurawinową (45 g) = 163 kcal
1 duży oscypek (270 g) = 1004 kcal

 

 

1 / 4
A jaki Ty masz cel? Nie trać czasu i zacznij już dziś! Skorzystaj z profesjonalnej opieki.
Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.

Bibliografia
Gapys B., Raszeja-Specht A., Bielarczyk H., Rola cynku w procesach fizjologicznych i patologicznych organizmu, „Diagnostyka Laboratoryjna” 2014, 50(1), 45–52.
Lowe N.M. et al., EURRECA – Estimating zinc requirements for deriving dietary reference values, „Critical Reviews in Food Science and Nutrition” 2013, 53, 1110–1123.
Normy żywienia dla populacji Polski, pod red. Jarosza M., Warszawa 2017.
Present Knowledge in Nutrition, pod red. Erdmana J.W., Macdonalda I.A., Zeisela S.H., Hoboken 2012.
Scientific Opinion on Dietary Reference Values for calcium, „EFSA Journal” 2015, 13(5), 4101.
Scientific Opinion on Dietary Reference Values for phosphorus, „EFSA Journal” 2015, 13(7), 4185.
Scientific Opinion on Dietary Reference Values for zinc, „EFSA Journal” 2014, 12(10), 3844.