Chrzan jako dodatek do świątecznych potraw
Chrzan to produkt, który zdecydowanie kojarzy się ze Świętem Wielkiej Nocy. Jest to jeden z elementów, który wkłada się do koszyka wielkanocnego w celu poświęcenia. Jego charakterystyczny ostry smak nadaje wielu daniom niepowtarzalny aromat.
SPIS TREŚCI:
1. Właściwości chrzanu
2. Wykorzystanie chrzanu w świątecznych potrawach
Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.
1. Właściwości chrzanu
Chrzan pospolity to bylina należąca do rodziny kapustowatych, występuje przede wszystkim w strefie umiarkowanej Azji oraz Europy. Najczęściej wykorzystywaną częścią rośliny jest korzeń – przygotowywana z niego miazga cieszy się dużą popularnością jako dodatek do wielu potraw. Charakteryzuje się pikantnym smakiem, dzięki któremu nadaje daniom ciekawy aromat.
Warto jednak zainteresować się chrzanem nie tylko ze względu na smak. Produkt ten ma także szereg prozdrowotnych właściwości – przede wszystkim wpływa pozytywnie na funkcje trawienne organizmu poprzez pobudzanie wydzielania soków trawiennych. Jego dodatek do ciężkich, tłustych potraw sprawi zatem, że będą szybciej i łatwiej trawione. Chrzan posiada także silne właściwości bakteriobójcze, co było wykorzystywane już w medycynie ludowej Europy. Miał pomóc w leczeniu przeziębienia, a szczególnie kataru i kaszlu. Ponadto był nakładany na skórę w celu zmniejszenia nerwobóli oraz problemów z mięśniami i stawami (J. Krajewska 2014).
2. Wykorzystanie chrzanu w świątecznych potrawach
Chrzan to produkt, którego zdecydowanie nie może zabraknąć zarówno w świątecznych potrawach, jak i na wielkanocnym stole. Można go użyć w wielu posiłkach – świetnie komponuje się z mięsem, jajami, a także z sałatkami. Jego mały dodatek nada daniom niezapomniany smak. Poniżej przedstawiono kilka propozycji na wykorzystanie chrzanu.
Jajka faszerowane burakami i chrzanem
Czas przygotowania: 70 minut
Składniki (na 6 sztuk):
– jajka – 3 sztuki (150 g),
– burak – sztuka (140 g),
– chrzan tarty – 2 łyżeczki (20 g),
– koperek – 2 łyżeczki (10 g),
– sól – szczypta (0,2 g),
– pieprz – szczypta (0,2 g).
Sposób przygotowania
1. Burak dokładnie umyć, włożyć do garnka, zalać wodą i gotować ok. 45 minut.
2. W tym czasie ugotować jajka na twardo (ok. 8 minut).
3. Ugotowane jajka obrać i przekroić na pół. Z każdej połówki wyciągnąć żółtko i przełożyć do miseczki.
4. Do żółtek dodać tarty chrzan oraz przyprawy, dokładnie wymieszać.
5. Gotowy burak lekko ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać do miski.
6. Powstałym farszem napełnić wcześniej wydrążone jajka.
7. Całość posypać koperkiem.
Wartość odżywcza (1 sztuka):
– energia: 50 kcal,
– białko: 3,6 g,
– tłuszcze: 2,5 g,
– węglowodany: 3,0 g.
Pieczony kurczak z sosem chrzanowym
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki (na 1 porcję):
– filet z kurczaka – porcja (150 g),
– jogurt grecki – 4 łyżki (100 g),
– cebula – plaster (20 g),
– chrzan tarty – łyżeczka (10 g),
– sok z cytryny – łyżka (6 g),
– oliwa z oliwek – 2 łyżeczki (10 g),
– sól – 2 szczypty (0,4 g),
– pieprz – 2 szczypty (0,4 g),
– oregano – ½ łyżeczki (2 g),
– koperek – 2 łyżeczki (10 g).
Sposób przygotowania
1. Piekarnik rozgrzać do 180°C.
2. Filet z kurczaka umyć, osuszyć i przełożyć do miski.
3. Dodać łyżeczkę oliwy z oliwek, oregano, szczyptę soli oraz pieprzu. Wymieszać.
4. Filet przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, piec ok. 25 minut.
5. W tym czasie na patelni rozgrzać łyżeczkę oliwy z oliwek.
6. Zeszklić posiekaną drobno cebulę. Patelnię zdjąć z palnika, dodać jogurt grecki, sok z cytryny, chrzan oraz po szczypcie soli i pieprzu. Dokładnie wymieszać.
7. Ponownie postawić na palniku i lekko podgrzać, nie doprowadzając do zagotowania.
8. Filet z kurczaka wyciągnąć z piekarnika. Polać przygotowanym sosem.
9. Całość posypać posiekanym koperkiem.
Wartość odżywcza (1 porcja):
– energia: 350 kcal,
– białko: 36,3 g,
– tłuszcze: 19,7 g,
– węglowodany: 7,1 g.
Wielkanocna sałatka z jajkiem i kukurydzą
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki (na 1 porcję):
– jajko – sztuka (50 g),
– sałata lodowa – 4 liście (20 g),
– rzodkiewka – 4 sztuki (60 g),
– ogórek – sztuka (100 g),
– kukurydza konserwowa – 5 łyżek (75 g),
– jogurt naturalny – 4 łyżki (100 g),
– chrzan tarty – łyżeczka (10 g),
– sok z cytryny – łyżka (6 g),
– sól – 2 szczypty (0,4 g),
– pieprz – 2 szczypty (0,4 g),
– koperek – 2 łyżeczki (10 g).
Sposób przygotowania
1. Jajko ugotować na twardo (ok. 8 minut).
2. Sałatę umyć, porwać na mniejsze kawałki i umieścić w misce.
3. Ogórek oraz rzodkiewki pokroić w talarki, dodać do sałaty.
4. Kukurydzę odsączyć z zalewy, wrzucić do miski.
5. Ugotowane jajko obrać, odstawić do wystygnięcia.
6. Jogurt naturalny wymieszać z chrzanem, sokiem z cytryny, przyprawami oraz posiekanym koperkiem. Dokładnie wymieszać.
7. Ostudzone jajko pokroić w grubszą kostkę, dodać do sałatki.
8. Całość polać przygotowanym sosem chrzanowym.
Wartość odżywcza (1 porcja):
– energia: 234 kcal,
– białko: 14,0 g,
– tłuszcze: 8,1 g,
– węglowodany: 28,9 g.
Jajka w szynce z chrzanem
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki (na 6 sztuk):
– jajko – 2 sztuki (100 g),
– szynka drobiowa – 6 sztuk (90 g),
– jogurt naturalny – 4 łyżki (100 g),
– ogórek konserwowy – 2 sztuki (20 g),
– chrzan tarty – łyżeczka (10 g),
– szczypiorek – 2 łyżeczki (10 g),
– sok z cytryny – łyżka (6 g),
– sól – 2 szczypty (0,4 g),
– pieprz – 2 szczypty (0,4 g).
Sposób przygotowania
1. Jajka ugotować na twardo (ok. 8 minut).
2. Ogórek pokroić w drobną kostkę i wymieszać z jogurtem naturalnym, chrzanem, sokiem z cytryny oraz przyprawami.
3. Ugotowane jajko obrać i pokroić w kostkę.
4. Dodać do wcześniej przygotowanego farszu wraz z posiekanym szczypiorkiem.
5. Szynkę rozłożyć na płasko, na środek nałożyć farsz i zawinąć w rulon.
Wartość odżywcza (1 sztuka):
– energia: 50 kcal,
– białko: 5,9 g,
– tłuszcze: 2,2 g,
– węglowodany: 1,6 g.
Bibliografia
Krajewska J., Antybakteryjne działanie wyciągów z ziela nasturcji i korzenia chrzanu, „Farmakoterapia” 2014, 24(9), 38–42.