3 najcięższe grzechy w odżywianiu
Prawidłowe odżywianie to sposób na zachowanie zdrowia i zgrabnej sylwetki. Zdrowa dieta powinna stać się elementem stylu życia. Zdrowe nawyki stają się wówczas codziennością. Nie każdy jednak posiada odpowiednią wiedzę żywieniową i nie zawsze zdaje sobie sprawę z błędów, jakie popełnia na co dzień.
SPIS TREŚCI:
1. Brak śniadań, zbyt mała lub zbyt duża liczba posiłków
2. Zbyt mało warzyw i owoców oraz płynów w diecie
3. Podjadanie (słodycze, fast foody, żywność przetworzona)

Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.
1. Brak śniadań, zbyt mała lub zbyt duża liczba posiłków
Pierwszym bardzo często popełnianym błędem jest przekonanie, że niezjedzenie śniadania nie wpływa na kondycję psychiczną i fizyczną. Wiele osób zaraz po przebudzeniu i porannej toalecie wychodzi z domu z pustym żołądkiem. Czasem wypija jedynie kawę. Brak śniadania przekłada się na brak źródła energii dla mózgu i mięśni. Jak pracować, uczyć się bez odpowiedniej dawki paliwa?
Zjedzenie śniadania w pracy czy w szkole może uratować sytuację. Na pewno nie będzie lepiej, gdy pierwszym posiłkiem będzie obiad. Liczba zjadanych w ciągu dnia posiłków również ma znaczenie. 2–3 posiłki dziennie to za mało, ale też nie powinno się jeść zbyt często.
Optymalna liczba to 4–5 posiłków zjadanych co 3–4 godziny. Układ pokarmowy pracuje wtedy prawidłowo, nie dochodzi również do gwałtownych skoków insuliny, samopoczucie się poprawia. Należy pamiętać, że jedzenie zbyt późno również nie wpływa korzystnie na zdrowie. Posiłek spożyty o zbyt późnej porze może skutkować dolegliwościami ze strony przewodu pokarmowego i problemami z zasypianiem. Lekką kolację najlepiej zjeść 2–3 godziny przed snem.
2. Zbyt mało warzyw i owoców oraz płynów w diecie
Kolejny błąd popełniany przez Polaków to uwzględnianie zbyt małych porcji owoców i warzyw w diecie. Dieta w Polsce często bazuje na tłustych, ciężkostrawnych potrawach. Spożycie warzyw i owoców jest wciąż zbyt niskie.
Jest to duży błąd ze względu na to, że oprócz witamin i soli mineralnych dostarczają one błonnika, który jest bardzo ważny dla prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego. Często pojawia się także problem z ilością wypijanych płynów, która w dziennej diecie powinna wynosić ok. 2–2,5 l, nie wliczając w to czarnej herbaty i kawy. Należy pamiętać również o tym, aby nawadniać się stopniowo przez cały dzień.
3. Podjadanie (słodycze, fast foody, żywność przetworzona)
Słodycze, żywność przetworzona, fast food to plaga naszych czasów. W diecie przeciętnego Polaka pojawiają się one zdecydowanie zbyt często. Ich częste spożywanie niesie za sobą wiele negatywnych skutków dla organizmu, przyczynia się m.in. do rozwoju chorób cywilizacyjnych, np. otyłości, cukrzycy typu 2.
Wykluczenie słodyczy może wydawać się najtrudniejszym zadaniem. W takiej sytuacji warto zacząć od ograniczenia ilości cukru i zamiany słodyczy kupowanych w sklepach na samodzielnie przygotowane wypieki z naturalnych składników.
Aby prawidłowo się odżywiać, należy zwiększać wiedzę żywieniową, aby nie popełniać błędów i cierpliwie wypracowywać zdrowe nawyki, a wtedy nic już nie będzie stać na drodze do zdrowia.

Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.
Bibliografia
Lewko K. Leczenie dobrą dietą, Warszawa 2015, 91,92.
Medycyna stylu życia, pod red. Śliża D., Mamcarza A., Warszawa 2018, 106–107.