Kasze są produktami z ziarna zbożowego pozbawionego łuski częściowo

lub całkowicie, mogą być także rozdrobnione. W zależności od kształtu

i wielkości, kasze można podzielić na drobnoziarniste i gruboziarniste.

W poniższym artykule przedstawiamy rodzaje drobnych kasz

oraz ich wartości odżywcze i wpływ na organizm.


SPIS TREŚCI:

1. Kasza kuskus

2. Kasza manna

3. Kasza kukurydziana

4. Kasza owsiana

Za rok będziesz żałował, że nie zacząłeś dzisiaj!
Zobacz metamorfozy naszych użytkowników:

Zobacz więcej!



1. Kasza kuskus

Jest drobną kaszką o jasnożółtych ziarnach. Powstaje z pszenicy durum, która po oczyszczeniu i ugotowaniu na parze podlega polerowaniu. Kiedyś była odpadem przy przemiale pszenicy. Później zaczęto ją wykorzystywać. Odsiewano ją z mąki, zamaczano w wodzie i oprószano mąką. Obecnie otrzymuje się ją poprzez granulację mąki, dlatego bliżej jej do makaronu niż kaszy. Jest najlepszym źródłem białka i węglowodanów spośród wszystkich kasz. Ma natomiast mało błonnika.


Kasza kuskus jest lekkostrawna, dlatego może być spożywana przez osoby cierpiące na schorzenia przewodu pokarmowego. Nie mogą jej jeść osoby

z nietolerancją glutenu oraz dzieci do 9 miesiąca życia.


Jest to kasza bardzo łatwa w przygotowaniu. Jedną porcję kaszy należy zalać posolonym wrzątkiem w ilości trochę ponad jedną porcję. Przykryć

i zostawić na około 5 minut. Można ją także ugotować na parze oraz przysmażyć na patelni z dodatkiem niewielkiej ilości masła oraz wody w ilości odpowiadającej ilości kaszy.

Nie masz czasu? Nasi eksperci ułożą dla Ciebie plan. Kliknij tutaj!
Plany dietetyczne i treningowe
Plany dietetyczne i treningowe


2. Kasza manna

Powstaje podczas przemiału pszenicy na mąkę, jest biała i bardzo drobna. Poza zwykłą kaszą manną, dostępna jest także kasza manna błyskawiczna, która wymaga krótszego gotowania. W sklepach znajdziemy także mannę razową, zawierającą więcej błonnika i składników mineralnych.


Powszechnie stosowana kasza manna nie zawiera błonnika, jest lekkostrawna, dlatego może być spożywana przez osoby cierpiące na schorzenia przewodu pokarmowego. Zawiera gluten i w związku z tym jest pierwszą glutenową kaszą wprowadzaną do menu maluszków.


W związku z tym, że jest bardzo rozdrobniona i nie zawiera błonnika, nie powinna być spożywana przez osoby odchudzające się. Z racji zawartości glutenu, nie powinny jej spożywać także osoby z celiakią oraz skarżące się na zaparcia i hemoroidy.


Kaszę mannę gotuje się w proporcji 1:4, wrzucając do zimnej wody lub mleka, gotując około 4 minuty, cały czas mieszając.


3. Kasza kukurydziana

Otrzymuje się ją z obłuszczonego i połamanego ziarna kukurydzy. Ma żółty kolor i jest drobna. W zależności od regionu świata jest wykorzystywana do przygotowywania regionalnych potraw. W Polsce głównie wykorzystuje się ją do przygotowania kleików dla niemowląt oraz dla osób chorych na celiakię, ponieważ nie zawiera glutenu.


Piecze się z niej chleb, bułki, ciasta i placki. Kasza kukurydziana jest także źródłem luteiny, która neutralizuje wolne rodniki, odpowiadające za pogarszanie się wzroku. Ay ugotować kaszę kukurydzianą, należy zalać

1 porcję kaszy mlekiem lub wodą w ilości 2,5 porcji, następnie gotować

15-20 minut, od czasu do czasu mieszając. Nie zaleca się spożywania kaszy kukurydzianej osobom odchudzającym się i cukrzykom.


4. Kasza owsiana

Kasza owsiana jest produkowana z ziaren owsa. W Polsce częściej spożywamy je w postaci płatków, ale to kasza jest bogatsza w błonnik

i składniki mineralne w związku z mniejszą obróbką technologiczną.


Kasza owsiana jest doskonałym źródłem beta glukanów, rozpuszczalnej frakcji błonnika. Beta glukany dają uczucie sytości po posiłku, mają ochronne działanie na przewód pokarmowy, przyczyniają się do obniżenia stężenia cholesterolu we krwi. Ponadto są pożywką dla korzystnej mikroflory przewodu pokarmowego. Dodatkowo zwiększają wchłanianie wapnia, magnezu, żelaza, miedzi i cynku.


Kasza owsiana zawiera dużo białka o wysokiej wartości odżywczej. Jest też źródłem żelaza, cynku, wapnia, magnezu, witaminy B1, B2 i kwasu foliowego. Kaszę owsianą gotuje się w proporcji 1:4. Przed gotowaniem należy ją wypłukać, następnie wsypać do gotującej się wody lub mleka. Gotować 20-30 minut, po tym czasie odcedzić.

REKLAMA
Rewolucja w spalaniu tłuszczu! Zobacz najskuteczniejsze spalacze
9,4
Trizer
137
Zobacz więcej Dieta GRATIS!
TRIZER To przede wszystkim zestaw! Producent zapewnia 30 dniową dietę oraz pełną opiekę dietetyków do każdego zakupionego Trizera!