Dzisiejsza propozycja na obiad to kasza jaglana w wersji wytrawnej. Dodatkiem do kaszy jest przyprawa curry, która posiada kurkuminę, substancję o wielu właściwościach prozdrowotnych, miedzy innymi przeciwnowotworowych, antybakteryjnych i przeciwzapalnych.

 

SPIS TREŚCI:

1. Niezbędne składniki

2. Sposób przyrządzenia

3. Wartości odżywcze

 


1. Niezbędne składniki
– 5 łyżek kaszy jaglanej (65 g),

– filet z kurczaka (90 g),

– 4 suszone pomidory (40 g),

– 3 łyżki fasoli czerwonej (60 g),

– garść rukoli (20 g),

– ½ sztuki papryki czerwonej (80 g),

– łyżka oliwy z oliwek (10 g),

– curry, zioła prowansalskie, pieprz, sól.


2. Sposób przyrządzania

Zaczynamy od ugotowania kaszy jaglanej, uprzednio płuczemy ją na przemian zimną i gorącą wodą, aby straciła gorzki posmak. Następnie dodajemy do niej pół łyżeczki curry (ilość według uznania).

Kroimy kurczaka i pomidory suszone na mniejsze kawałki, a paprykę

w paski.

 

Kurczaka przyprawiamy i smażymy na łyżce oleju tylko do chwili, aż przestanie być surowy. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki, wykładamy na talerz i gotowe!

 

3. Wartości odżywcze

Białko: 34,6 g

Węglowodany: 69,1 g

Tłuszcze: 18,8 g

Błonnik: 9,6 g


Łączna wartość kaloryczna: 560 kcal.