Makaron z kurczakiem jest bardzo pożywnym daniem. Aby wyglądało apetycznie i było przy tym zdrowsze, koniecznie dodaj do niego kolorowe warzywa. Nasza propozycja to szpinak, który za sprawą potasu obniża ciśnienie krwi, a zawarte w nim kwas foliowy i magnez chronią przed chorobami układu krążenia.


SPIS TREŚCI

1. Niezbędne składniki

2. Sposób przyrządzania

3. Wartości odżywcze



1. Niezbędne składniki

– filet z kurczaka (90 g)

– szklanka makaronu pełnoziarnistego penne (70 g)

– dwie garście świeżego szpinaku (50 g)

– ser typu feta 12 % tłuszczu (30 g)

– łyżka nasion słonecznika (10 g)

– mała cebula czerwona (30 g)

– 2 ząbki czosnku (6 g)

– pół łyżeczki tłuszczu kokosowego (8 g)



2. Sposób przyrządzenia

Zaczynamy od ugotowania makaronu al dente, następnie odlewamy szklankę wody pozostałą po gotowaniu. Kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy przyprawami. Cebulę siekamy w piórka, czosnek w drobne płatki. Całość smażymy na tłuszczu kokosowym, do lekkiego zrumienienia. Dodajemy kurczaka, chwilę dusimy razem. Na patelnię wlewamy wodę

z makaronu, aby zawarta w niej skrobia lekko skleiła wszystkie składniki. Dodajemy szpinak, ser typu feta i nasiona słonecznika, wszystko starannie mieszamy i gotowe!


3. Wartości odżywcze

Białko: 38,4 g

Węglowodany : 57,6 g

Tłuszcze: 18,4 g

Błonnik: 6,8 g


Łączna wartość kaloryczna: 541 kcal.