Wiele mówi się o tym, że należy uważać na obecność owoców w diecie, gdyż większość z nich jest źródłem ogromnej ilości cukrów prostych. Na całe szczęście do tej grupy nie zaliczają się cytrusy, które wzbogacają dietę przede wszystkim o niezbędne witaminy.


SPIS TREŚCI:
1. Dlaczego warto jeść cytrusy?
2. Właściwości wybranych cytrusów
3. Zawartość witaminy C i kalorii

Indywidualne plany
dietetyczne i treningowe
-23 kg -23 kg -7 kg -25 kg -7 kg +13 kg -15 kg -23 kg -6 kg -18 kg -10 kg -11 kg już od 39,99 zł za miesiąc



1. Dlaczego warto jeść cytrusy?

Cytrusy są świetnym źródłem witamin. Najwięcej znajduje się w nich witaminy C, która jest niezbędna do zachowania zdrowia na wysokim poziomie. Z kolei zawarta w nich witamina A przeciwdziała powstawaniu nowotworów i pomaga uniknąć odkładania się złego cholesterolu na ściankach naczyń krwionośnych.


Owoce cytrusowe działają oczyszczająco na organizm. Dzięki dużej ilości błonnika, regulują oraz poprawiają pracę układu trawiennego. Stąd pojawiają się w wielu dietach oczyszczających, jak też odchudzających.


Dodatkowo cytrusy, pomimo zawartości fruktozy, są polecane w codziennym menu. Jednak również w ich przyjmowaniu należy kierować się przede wszystkim zdrowym rozsądkiem, bowiem co za dużo, to niezdrowo.


2. Właściwości wybranych cytrusów

- Cytryna

Jedna cytryna wprawdzie nie jest tak bogata w witaminę C jak pomarańcza czy grejpfrut. Spowodowane jest to oczywiście jej mniejszym rozmiarem, aczkolwiek ilość znajdującej się w niej witaminy C jest już w stanie korzystnie wpłynąć na zdrowie.


Dzięki obecności rutyny jest to bardzo pożywny owoc. Rutyna pomaga zatrzymać w organizmie witaminę C oraz dodatkowo uszczelnia naczynia krwionośne.


Zawiera ona w sobie także duże ilości beta-karotenu, witamin B i E, magnezu, potasu, sodu oraz żelaza. Spożywanie tego cytrusa wspomaga wydzielanie się śliny, a co za tym idzie, działa on regulująco na układ trawienny.


- Grejpfrut

Jeden duży grejpfrut jest w stanie zaspokoić całodobowe zapotrzebowanie na witaminę C, a także dostarczyć 1/3 zapotrzebowania na prowitaminę A. Dodatkowo zawiera duże ilości witamin z grupy B oraz potasu.


Spożywanie tego owocu przyczynia się do poprawienia odporności immunologicznej organizmu i pracy serca. Korzystnie wpływa na zachowanie zdrowszego układu krwionośnego poprzez obniżenie poziomu złego cholesterolu i ciśnienia tętniczego.


Dodatkowo dzięki obecności silnych przeciwutleniaczy (likopen i karotenoidy), grejpfruty zapobiegają miażdżycy, nowotworom oraz przedłużają młodość.


- Mandarynka

Mandarynki zawierają duże ilości witaminy C. Jest jednak coś, co wyróżnia je na tle pozostałych cytrusów. Jest to obecność nobiletyny - flawonoidu, który wspomaga walkę z otyłością, zapobiega cukrzycy typu II oraz chroni przed miażdżycą.


Witamina A wraz z witaminą C chronią przed starzeniem się, zapobiegają nowotworom, a także poprawiają kondycję skóry i zapobiegają chorobom oczu.


- Limonka

Limonka kojarzy się przede wszystkim jako smaczny dodatek do potraw oraz drinków. Limonka w Polsce jest wciąż mniej popularna od cytryny, aczkolwiek jako ciekawostkę należy podać fakt, iż zawiera więcej witaminy C niż jej słynniejsza kuzynka. Dodatkowo dostarcza witaminy z grupy A i B, a także potas, wapń oraz fosfor.


Naukowo zostało udowodnione, iż spożywanie soku tego owocu wpływa na pracę wątroby, a także reguluje poziom glukozy we krwi, zapobiegając wahaniom cukru. Dzięki zawartości flawonoidów, chroni też przed starością.


- Pomarańcza

Podobnie jak grejpfrut, pomarańcza bogata jest w witaminę C, beta-karoten oraz witaminy z grupy B. Z minerałów na uwagę zasługuje potas. Owoc pomarańczy zawiera ponadto bardzo dużo wody, dzięki czemu jest nieoceniony w diecie oczyszczającej, gdyż woda wypłukuje z organizmu toksyny.


Pomarańcza wpływa korzystnie na jakość skóry, pomaga pozbyć się cellulitu, koi zszargane nerwy, a także działa antybakteryjnie i zapobiega nowotworom. Owoc ten warto jeść z białymi skórkami oraz błonkami, które rozdzielają cząstki cytrusa. W nich znajdują się flawonoidy wzmacniające działanie witaminy C.


3. Zawartość witaminy C i kalorii

Poniższa tabela obrazuje ilości witaminy C oraz kaloryczność wyżej przedstawionych cytrusów. Z jej pomocą można szybko zorientować się, że owoce nie są wcale takie złe, jak można przeczytać na wielu innych stronach. Zwłaszcza cytrusy z pewnością nie zaliczają się do tej grupy.


Owoc

Ilość witaminy C w 100g

Ilość kcal w 100 gramach

Cytryna

53 mg

29 kcal

Grejpfrut

38 mg

30 kcal

Mandarynka

27 mg

50 kcal

Limonka

29 mg

48 kcal

Pomarańcza

50 mg

45 kcal