Każdego dnia jesteśmy atakowani przez setki różnych czynników zewnętrznych, wpływających negatywnie na kondycję naszych organizmów. Jeśli funkcjonują one prawidłowo, wtedy cieszymy się zdrowiem i dobrym samopoczuciem. Bywają jednak okresy, w których częściej się przeziębiamy, łapią nas przeróżne infekcje, alergie oraz stany zapalne. To znak, że zaburzona została homeostaza organizmu i trwa walka o przywrócenie go do stanu równowagi. Zanim sięgniemy po antybiotyki czy inne leki dostępne w aptekach bez recepty, skorzystajmy z dobrodziejstw, którymi obdarowała nas natura. W tym artykule dowiesz się, jak przy pomocy 3 produktów wspomóc organizm w walce z infekcjami.

 

SPIS TREŚCI:
1. Czosnek
2. Miód
3. Propolis (kit pszczeli)

Za rok będziesz żałował, że nie zacząłeś dzisiaj!
Zobacz metamorfozy naszych użytkowników:

Zobacz więcej!

 


1. Czosnek
Tak popularna w Polsce roślina stosowana głównie do poprawiania walorów smakowych potraw jest jednym z najsilniejszych naturalnych antybiotyków. Swoje działanie antybiotyczne zawdzięcza głównie allicynie – substancji, która nadaje czosnkowi charakterystyczny zapach niezbyt mile widziany podczas spotkań towarzyskich. Związek ten jest w stanie zniszczyć liczne drobnoustroje z grupy gronkowców, paciorkowców oraz bakterii E. coli.

 

Bardzo często zdarzają się sytuacje, w których czosnek radzi sobie lepiej

z pokonaniem niektórych szczepów gronkowca złocistego niż silne antybiotyki dostępne w aptekach. Aby w pełni korzystać z dobrodziejstw, jakie oferuje nam allicyna, czosnek powinien być spożywany na surowo. Allicyna nie jest jednak substancją aktywnie występującą w czosnku. Powstaje ona dopiero na skutek połączenia dwóch innych związków zawartych w czosnku (alliny i allinazy). Dlatego aby w pełni wykorzystać zdrowotne działanie czosnku, należy zmiażdżyć lub posiekać go bezpośrednio przed spożyciem.

 

Oprócz działania antybiotycznego czosnek poprawia krążenie krwi, obniża ciśnienie tętnicze oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi. Ponadto zaleca się częstsze jego spożywanie przy bólach gardła, grypie, przeziębieniu oraz zapaleniu zatok. Udowodniono naukowo, że czosnek w niektórych przypadkach lepiej radzi sobie przy zaburzeniach jelitowych niż podczas stosowania sztucznych antybiotyków.

 

Jak pozbyć się znienawidzonego zapachu czosnku z ust? Najskuteczniejszą metodą jest żucie świeżych liści natki pietruszki bądź liści mięty. Natomiast aby pozbyć się zapachu czosnku z rąk, wystarczy wymoczyć ręce w wodzie z cytryną.

Nie masz czasu? Nasi eksperci ułożą dla Ciebie plan. Kliknij tutaj!
Plany dietetyczne i treningowe
Plany dietetyczne i treningowe


2. Miód
W dzisiejszych czasach coraz większym problemem staje się odporność bakterii i wirusów na dostępne w aptekach antybiotyki. Dlatego warto jest sięgać po naturalne produkty, z którymi drobnoustroje do dziś nie dają sobie rady. Przykładem takiego leku jest miód. Jednak aby miód spełniał swoje właściwości zdrowotne, musi on być pochodzenia naturalnego, najlepiej z okolicznych pasiek.

 

Działanie prozdrowotne i bakteriobójcze miodu wynika z kilku czynników. Jednym z nich jest obecność glukozy i fruktozy, które wywierają działanie osmotyczne, wyciągając na zewnątrz wodę z komórek skażonych przez bakterie oraz powodując powolne ich obumieranie. Kolejnym atrybutem miodu w walce z infekcjami jest hamowanie tworzenia się biofilmu

w komórkach bakteryjnych. Biofilm jest zewnętrzną strukturą bakterii, która posiada wysoką odporność na czynniki bakteriobójcze.

 

Według najnowszych badań miód zawiera szereg różnych antyoksydantów, które w przeciwieństwie do antybiotyków syntetycznych nie uodparniają drobnoustrojów na ich działanie. Ponadto dzięki wysokiemu ciśnieniu osmotycznemu w połączeniu z kwaśnym odczynem spowodowanym wysoką obecnością kwasów organicznych rozwój bakterii w organizmie człowieka zostaje w znacznym stopniu zahamowany.


3. Propolis (kit pszczeli)

Propolis jest mieszanką tworzoną przez pszczoły z żywicy, olejków eterycznych, wosku, pyłów kwiatowych oraz wielu innych substancji. Pszczoły wykorzystują go do dezynfekowania oraz uszczelniania ula. Od setek lat propolis stosowany jest w leczeniu różnych chorób i infekcji,

a niedawno jego pozytywne działanie na ludzki organizm potwierdzone zostało przez liczne badania naukowe. Jego wpływ na wzmacnianie odporności wynika z symbiozy pewnych czynników. Propolis posiada bardzo silne antyoksydanty, które oczyszczają organizm z wolnych rodników, a tym samym opóźniają procesy starzenia i skracają okres rekonwalescencji organizmu. Ponadto antyoksydanty pobudzają mechanizmy obronne organizmu, a wysoka zawartość kumaryny powoduje silne działanie przeciwzapalne na poziomie komórkowym i międzykomórkowym.

 

Kit pszczeli można stosować zarówno zewnętrznie do zwalczania infekcji jamy ustnej, nosowej, gardła, zatok i ucha wewnętrznego, jak i wewnętrznie – do leczenia przeziębień, grypy, chorób układu pokarmowego czy grzybicy.

REKLAMA
Rewolucja w spalaniu tłuszczu! Zobacz najskuteczniejsze spalacze
9,4
Trizer
137
Zobacz więcej Dieta GRATIS!
TRIZER To przede wszystkim zestaw! Producent zapewnia 30 dniową dietę oraz pełną opiekę dietetyków do każdego zakupionego Trizera!
Komentarze(2)
    • ~Skorupa
      20 kwiecień 2017

      Jeżeli chodzi o propolis, to w jaki sposób dawkowac i w jakiej formie spożywać, aby poczuć pozytywne działanie.

      • ekspertFs
        24 kwiecień 2017

        Najrozsądniej jest zakupić propolis w kroplach, który dostępny jest w aptece. Natomiast dawkowanie w zależności od producenta to ok 20 kropli przed posiłkami 3 razy dziennie. Jednak najlepiej zastosować się do informacji zawartych w ulotce.