Być może nazwa łopian nic wam nie mówi, ale każdy z nas zna powszechnie występujące na polach i łąkach „dziady” bądź „rzepy”. Roślina ta zwykle jest traktowana w naszym kraju obojętnie, a to poważny błąd, gdyż w składzie łopianu odnajdziemy szereg prozdrowotnych korzyści. W niniejszym artykule przedstawiamy, dlaczego i kiedy należy stosować kurację bazującą na łopianie.


SPIS TREŚCI:

1. Informacje wstępne

2. Łopian i jego właściwości

3. Zastosowanie łopianu

Za rok będziesz żałował, że nie zacząłeś dzisiaj!
Zobacz metamorfozy naszych użytkowników:

Zobacz więcej!



1. Informacje wstępne

Łopian to jeden z przedstawicieli dużej rodziny roślin określanych mianem astrowatych. Bardzo często można ją spotkać pod inną nazwą. Najczęściej mowa tu o takich określeniach jak dziad, głowacz, kostropień, łopuch bądź topień. Pochodzenie tej rośliny przypisuje się przede wszystkim obszarom Azji i Europy, choć obecnie jest spotykana na całej kuli ziemskiej.

W zależności od miejsca uprawy, łopian jest wykorzystywany do różnych celów – począwszy od kuchni i sztuki kulinarnej, przez medycynę,

a skończywszy na kosmetyce.

Nie masz czasu? Nasi eksperci ułożą dla Ciebie plan. Kliknij tutaj!
Plany dietetyczne i treningowe
Plany dietetyczne i treningowe


2. Łopian i jego właściwości

Jak zostało wspomniane, wykorzystanie głowacza jest poniekąd uwarunkowane miejscem występowania, gdyż większość krajów wykorzystuje go do innych celów. Niemniej właściwości rośliny pozostają niezmienne bez względu na teren jej uprawy czy rozwoju. Topień to przede wszystkim duże skupisko antyoksydantów w postaci flawonoidów, garbników i lotnych olejków. To również determinuje jedną z jego cech. Łopian stanowi bardzo dobry sposób na oczyszczenie organizmu oraz środek na intensyfikację wydalania zbędnych i niepotrzebnych produktów przemiany materii. Dzięki temu możemy śmiało stwierdzić, że reprezentant astrowatych jest naturalnym detoksykatorem naszego ustroju oraz sprzymierzeńcem w kuracjach odtruwających.


Oprócz wspomnianych polifenoli i związków detoksykacyjnych, łopuch stanowi też źródło inuliny. Związek ten zalicza się do grona polisacharydów, który występuje również w bananach, cebuli, cykorii, czosnku, karczochu, mniszku lekarskim bądź bulwiastej odmianie słonecznika. Jego podstawową zaletą jest przede wszystkim niska kaloryczność. W 100 g inuliny znajduje się ponad 150 kcal mniej aniżeli w popularnym cukrze stołowym. Co więcej, łopianowy słodzik wykazuje właściwości żelujące, w związku z czym może być stosowany jako zamiennik tłuszczy. Udowodniono, że 1 g inuliny stanowi przeszło 4 g tłuszczu! Warto też dodać, że inulina stymuluje proces wydzielania insuliny przez trzustkę, normalizuje poziom cholesterolu we krwi oraz pobudza pracę przewodu pokarmowego.


Topień jest także skupiskiem innych składników odżywczych, które pozwalają na dodatkowe wsparcie dla całego metabolizmu. Przykładem mogą być chociażby witaminy A, C, E będące podstawą naszej suplementacji. Z kolei niewielka zawartość kwasów tłuszczowych pozwoli na dodatkowe podbicie profilu lipidowego w naszym ustroju.


3. Zastosowanie łopianu

Różnorodny i prozdrowotny skład łopianu pozwala stwierdzić, że roślina ta może być z powodzeniem wykorzystywana jako suplement diety. Silne działanie oczyszczające znalazło swoje zastosowanie przede wszystkim

w medycynie. Łopuch bardzo często jest stosowany jako środek antybakteryjny i przeciwzapalny. Pozwala to na jego użycie w przypadku trudno gojących się ran, infekcji o różnych podłożach (np. grzybica, odra, ospa, świnka) oraz stanach szeroko pojętego przeziębienia organizmu i ich objawów jak bóle gardła, gorączka, kaszel czy stany zapalne w obrębie elementów układu oddechowego. Detoksykacyjny charakter rośliny jest również wykorzystywany w obrębie układu moczowego. Łopian jest skutecznym środkiem moczopędnym i nasilającym potliwość. To warunkuje jego kolejne zastosowanie w procesie oczyszczania ustroju ze szkodliwych metabolitów wtórnych.


Głowacz, dzięki dużej zawartości antyoksydantów, może być także stosowany w przypadku dolegliwości ze strony systemu pokarmowego. Systematyczna suplementacja łopianem skutecznie powoduje wzrost wydzielania soku żołądkowego oraz innych enzymów trawiennych w obrębie trzustki i jelit. W połączeniu z intensyfikacją produkcji żółci przez wątrobę można wywnioskować, że topień jest bardzo dobrym środkiem do walki

w przypadku stanów nieżytu przewodu pokarmowego oraz upośledzonej przemiany materii.


Obecność opisywanej już inuliny pozwala na użycie łopianu w leczeniu cukrzycy typu II. Niska kaloryczność przyczynia się do wyraźnego obniżenia poziomu cukru we krwi. Co więcej, łopuch może zostać wykorzystany jako preparat niwelujący nadmierną insulinooporność diabetyków. Ta właściwość jest podyktowana obecnym w składzie kwasem arktygenowym, który przyczynia się do przytoczonego już mechanizmu wzrostu wydzielania insuliny przez trzustkę.


Oprócz szeroko pojętej medycyny, topień jest powszechnie stosowanym suplementem w dermatologii i kosmetyce. Dzięki wielkiej ilości związków

o charakterze detoksykacyjnym, a także witaminy A i E, łopian efektywnie łagodzi i niweluje problemy skórne powstające na drodze infekcji bądź stanów zapalnych. Najczęściej wskazywanymi problemami są czyraki, łuszczyca, ropień, świąd skórny, trądzik oraz wypryski o podłożu bakteryjnym lub grzybiczym. Głowacz to także owocny środek na wypadanie włosów, powstające na drodze zmian łojowych bądź nadmiernego łupieżu. Regularne stosowanie kostropienia przyczynia się do ogólnej poprawy kondycji i wyglądu skóry oraz jej wytworów.

REKLAMA
Rewolucja w spalaniu tłuszczu! Zobacz najskuteczniejsze spalacze
9,4
Trizer
137
Zobacz więcej Dieta GRATIS!
TRIZER To przede wszystkim zestaw! Producent zapewnia 30 dniową dietę oraz pełną opiekę dietetyków do każdego zakupionego Trizera!