Wolne rodniki są substancjami nasilającymi reakcje oksydacyjne – zwane potocznie procesami utleniania. Reakcje te są niezwykle szkodliwe dla ludzkiego ustroju ze względu na toksyczny charakter oraz pogorszenie sprawności funkcjonowania metabolizmu. W celu zmniejszenia ich liczby bądź całkowitego wyeliminowania z naszego organizmu należy dostarczać związki antyoksydacyjne. Jednym z rodzajów takowych przeciwutleniaczy są antocyjany, o których dowiecie się więcej z poniższego tekstu.


SPIS TREŚCI:

1. Czym właściwie są antocyjany?

2. Antocyjany oraz ich właściwości

3. Występowanie i skutki niedoboru

Indywidualne plany
dietetyczne i treningowe
-23 kg -23 kg -7 kg -25 kg -7 kg +13 kg -15 kg -23 kg -6 kg -18 kg -10 kg -11 kg już od 39,99 zł za miesiąc



1. Czym właściwie są antocyjany?

Mianem antocyjanów określa się przede wszystkim charakterystyczną grupę związków chemicznych, które zalicza się do grona antocyjanidynów. Stanowią one unikalne grono flawonoidów, której głównymi przedstawicielami są cyjanidyna, delfinidyna i pelargonidyna. Flawonoidy natomiast są antyoksydantami ludzkiego ustroju – związkami o charakterze przeciwutleniającym, czyli zapobiegającym toksycznej działalności szkodliwych wolnych rodników.


2. Antocyjany oraz ich właściwości

Antocyjany, jak zostało już wspomniane, pełnią głównie funkcję detoksykacyjną poprzez skuteczne pozbywanie się związków nasilających procesy oksydacyjne (utleniające). Ich działanie proodpornościowe jest kilkaset razy większe niż popularnych witamin C i E. Przytoczona już cyjanidyna w bardzo silny sposób redukuje i niszczy reaktywne formy tlenu jak hydroksylowe rodniki tlenowe czy nadtlenek wodoru. Co więcej, wykazuje bardzo silne działanie terapeutyczne w terapii leczenia cukrzycy

i otyłości oraz bardzo dobrze ochrania naczynia krwionośne czy zapobiega rozwojom stanów zapalnych. Dodatkowo warto dodać, że cyjanidyna ma silne właściwości antynowotworowe.


Oprócz tego antocyjany posiadają też inne właściwości. Ich najbardziej rozpoznawalną cecha jest fakt, że to właśnie one odpowiadają za barwę dużej ilości owoców i warzyw. Występowanie w soku komórkowym organizmów roślinnych w postaci barwnika warunkuje nadawanie koloru większości gatunków, które codziennie widzimy w sklepach. Właściwość ta została również wykorzystana w przemyśle spożywczym, gdyż antocyjany bardzo często są używane jako substancje barwiące. Przykładami produktów mogą być dżemy, jogurty, lody, słodycze czy witaminy w formie musujących tabletek.


3. Występowanie i skutki niedoboru

Antocyjany występują w naturalnym środowisku, o czym świadczy wcześniejszy akapit, gdzie wspomniano o ich obecności w soku komórkowym roślin. Mowa tu głównie o roślinach, które charakteryzują się ciemnym zabarwieniem owoców. Antocyjany można znaleźć przede wszystkim w aronii, bakłażanach, czarnym bzie i porzeczce, jeżynach, głogu, malinach, czerwonej kapuście czy winogronach. Liście oraz skórka tych dwóch ostatnich stanowią najpopularniejszy produkt do pozyskiwania antocyjanów do celów spożywczych.


Niedobór antocyjanów będzie w dużej mierze objawiał się tak jak

w przypadku większości związków należących do grona polifenoli. Stopniowy spadek zawartości antocyjanidynów będzie powoli prowadził do pogorszenia kondycji oraz wyglądu naszej skóry, spadku odporności oraz zwiększenia zachorowalności, większą podatnością na alergie i zatrucia oraz wyraźnym zwiększeniem ilości oksydacyjnych w naszym ustroju. Krótko mówiąc, niedobór antocyjanów stanowi idealne warunki do szybszego postępowania procesu starzenia się organizmu oraz zaburzenia naturalnej homeostazy naszego ustroju.