Czy to mały kaszelek, czy grzmoty wydzierające się z naszej krtani – faktem jest, że nikt nie lubi być chory. Nie tylko przeszkadza to w wykonywaniu codziennych obowiązków, ale często przytwierdza nas do łóżka, kompletnie uniemożliwiając wykonanie jakiegokolwiek zadania oprócz przełączania pilota lub kartkowania książki.


Za rozbrajanie szalejących wirusów bierzemy się przeważnie już po zachorowaniu, wtedy kupujemy w aptece zestaw leków mających postawić nas na nogi. Jednak zawartość apteki to nie jedyna broń w walce z chorobami. Na półkach sklepowych znajdziemy wiele naturalnych produktów, które dzięki swoim składnikom będą pomagały nie tylko zwalczać powszechne przeziębienia i inne udręki, ale także im zapobiegać.


SPIS TREŚCI:

1. Jedz kolorowo!

2. Zielona herbata

3. Żurawina

4. Owoce cytrusowe

5. Czerwona papryka

6. Marchewki

7. Imbir

8. Ryby

9. Czosnek


Wielki FINAŁ! "180 dni od Krzycha do Ronaldo" za nami!

Mistrz Świata w Freestyle-u vs Plany treningowe Fabryka Siły



1. Jedz kolorowo!

Wszystkie warzywa i owoce są unikalne, nie tylko pod względem smaku, ale też koloru. Tak szeroka gama artystyczna w naturze wynika z obecności flawonoidów w wielu produktach roślinnych. Każdy związek z grupy flawonoidów nadaje roślinie inny kolor. Przykładowo antocyjany znajdujące się w jeżynach, żurawinie i czarnej porzeczce determinują ich kolor w zależności od pH. Herbata zawdzięcza swoją barwę teaflawinie. Zarówno przykładów, jak i samych flawonoidów jest wiele, ale co ważniejsze, różne flawonoidy mogą w różny sposób wspomagać system odpornościowy. Dlatego warto zadbać o to, aby na talerzu znajdywała się szeroka paleta kolorów. Oczywiście produkty przetworzone, szczególnie kolorowe cukierki, nie mają takich samych właściwości przeciwchorobowych.

Nie masz czasu? Nasi eksperci ułożą dla Ciebie plan. Kliknij tutaj!
Plany dietetyczne i treningowe
Plany dietetyczne i treningowe


2. Zielona herbata

Ta odmiana herbaty oraz jej ekstrakty są bogate w dwa bardzo korzystne składniki. Pierwszym jest epigalokatechina, która pomaga w odchudzaniu, przyśpieszając spalanie tłuszczu. Drugim jest teanina poprawiająca koncentrację oraz czas reakcji.


Jednak korzyści spożycia zielonej herbaty sięgają znacznie dalej. Dzięki zawartym w niej składnikom pomaga ona chronić przed chorobami, wzmacniając komórki T układu odpornościowego. Pokazała to dr Cheryl Rowe w swoim badaniu z 2007: uczestnicy, którzy 2 razy dziennie pili zieloną herbatę, chorowali o 22,9% rzadziej i sumarycznie posiadali 35,6% mniej dni chorobowych.


3. Żurawina

Ten produkt spożywczy jest bogaty szczególnie w dużą ilość antocyjanów z rodziny flawonoidów – to im zawdzięczają też swój czerwony kolor.


4. Owoce cytrusowe

Pomarańcze, cytryny, grejpfruty i inne owoce cytrusowe są bogate w witaminę C, która ma sprawdzone działanie przeciwchorobowe. Witamina ta ma głównie wpływ na skrócenie chorób, niekoniecznie musi ograniczać ryzyko złapania złośliwego wirusa, ale według ogólnych zaleceń witamina C jest dobrym sposobem na wzmocnienie układu odpornościowego.


Naturalne soki wyciskane z tych owoców także mogą świetnie się pod tym względem sprawdzić – chociaż warto się upewnić, że nie kupujemy słodzonego napoju, który z prawdziwym sokiem ma wspólny jedynie kolor.


5. Czerwona papryka

Czerwona papryka jest kolejnym produktem o bogatej zawartości witaminy C. W 100 gramach czerwonej papryki znajdziemy około 130 miligramów tego składnika odżywczego. Zjedzenie jednej dojrzałej papryki dostarczy około 300 miligramów witaminy C.


6. Marchewka

Znana jest z dużej zawartości beta-karotenu, który przez organizm jest wykorzystywany jako prekursor cennej witaminy A. Jednak to nie dlatego znalazła się ona na tej liście. Marchewka zawiera dużo arabinogalaktanu – kolejnego flawonoidu wykorzystywanego do umocnienia układu odpornościowego.


7. Czosnek

Zanim jeszcze nauka odkryła prozdrowotne właściwości jego ząbków, to mieszanki czosnkowe były wykorzystywane przez nasze babcie w celu zapobiegania chorobom i skracania ich czasu. To warzywo rzeczywiście posiada wiele silnych składników, do których zaliczymy kwercetynę oraz allicynę.


8. Imbir

Badania pokazują że jest on skuteczny w obniżaniu markerów stanów zapalnych, które są przeważnie podwyższone w okresie choroby. Anegdotyczne historie wspominają o tym, że dobrze radzi sobie z uśmierzaniem bólów brzucha.

Imbir można dodać do potraw w postaci startego proszku, zmieniając przy okazji paletę ich barw.


9. Ryby

Nie każda ryba się tutaj sprawdzi, zależy nam szczególnie na tłustych rybach morskich takich jak łosoś. Tłuszcze w nich zawarte mają unikatowe właściwości, ponieważ działają przeciwzapalnie i przeciwmiażdżycowo, ale nie mogą być produkowane w ludzkim organizmie. Poprzez obniżenie stanów zapalnych umożliwiają sprawne funkcjonowanie układu odpornościowego.

Kwas eikozapentaenowy i kwas dokozaheksaenowy, bo o nich mowa, należą do rodziny kwasów omega-3 i tłuste ryby morskie są niemal ich wyłącznym źródłem.

Plany dietetyczne i treningowe