Energia stanowi jedną z najpowszechniejszych wielkości fizycznych, która definiuje zdolność danego ciała do możliwości wykonywania pracy. W przełożeniu na ludzki organizm określa zapotrzebowanie kaloryczne, które jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania metabolizmu i całego ustroju. W poniższym artykule prezentujemy 25 najbardziej energetycznych artykułów spożywczych, które oprócz wysokiej kaloryczności posiadają wiele korzystnych właściwości!

 

SPIS TREŚCI:
1. Awokado

2. Chilli

3. Cieciorka

4. Gałka muszkatołowa

5. Gorzka czekolada

6. Kasza gryczana

7. Komosa ryżowa

8. Kozi ser

9. Macadamia

10. Mak

11. Makaron ryżowy

12. Masło orzechowe

13. Migdały
14. Mozzarella

15. Nasiona chia

16. Olej lniany

17. Orzechy brazylijskie

18. Pestki dyni

19. Płatki jaglane

20. Sezam

21. Soczewica czerwona

22. Tran

23. Wiórki kokosowe

24. Zarodki pszenne
25. Żółtko jaj

Indywidualne plany
dietetyczne i treningowe
-23 kg -23 kg -7 kg -25 kg -7 kg +13 kg -15 kg -23 kg -6 kg -18 kg -10 kg -11 kg już od 39,99 zł za miesiąc

 


1. Awokado
Ten zielony owoc charakteryzuje się przede wszystkim bogatą zawartością tłuszczu. Kwas oleinowy jest związkiem przyczyniającym się do niwelowania nadmiernego poziomu cholesterolu. Oprócz tej substancji w składzie awokado występują między innymi potas, liczne witaminy (A, B, C, E) oraz takie związki jak likopen, luteina czy też zeaksantyna. Produkt ten z powodzeniem może zastąpić tłuszcz stosowany do pieczywa. Warto wspomnieć, iż awokado posiada najwięcej kalorii spośród wszystkich owoców.

Wartość odżywcza: 107,26 kcal/100 g

2. Chilli

Papryka chilli to zbiorowa nazwa dla wielkiej rodziny odmiany papryki Capsicum. Jej charakterystyczną cechą jest ostry i wyrazisty smak uwarunkowany obecnością kapsaicyny – substancji oddziałującej na receptory adrenalinowe i dopaminowe w organizmie. Receptory te odpowiadają za mobilizację naszego metabolizmu do pracy przez wzrost temperatury ciała oraz hamowanie apetytu, co stymuluje pracę układu pokarmowego. Dzięki temu bardzo często jest traktowana jako produkt odpowiedzialny za redukcję tkanki tłuszczowej.

Wartość odżywcza: 420,1 kcal/100 g


3. Cieciorka
Bardzo często znana jako ciecierzyca lub groch włoski, zalicza się do grona roślin strączkowych. Ten artykuł spożywczy jest bardzo często wykorzystywany w kuchni arabskiej do przyrządzania m.in. humusu czy past kanapkowych. Jednak oprócz bogatych walorów smakowych posiada dużą zawartość białka (8,86 g), błonnika (7,6 g) oraz potasu (291 mg). W związku z tym może być z powodzeniem stosowana w przypadku problemów gastrycznych czy nadmiernego ciśnienia. Warto również wspomnieć o niskim indeksie glikemicznym oraz bogatej zawartości kwasu foliowego.


Wartość odżywcza: 342 kcal/100 g Fabryka Siły Sklep


4. Gałka muszkatołowa
Powyższa nazwa to potoczne określenie nasion muszkatołowca korzennego – rośliny pochodzącej z Wyspy Banda. Roślina ta jest znana jako przyprawa kuchenna, która z powodzeniem może stanowić dodatek do mięs, puree, ryb, serów, sosów, a nawet warzyw. Bardzo często jest również spotykana w mieszankach przypraw do ciast czy zaprawkach alkoholowych. Jednak biorąc pod uwagę jej prozdrowotne właściwości, należy wyróżnić stymulację apetytu, hamowanie problemów pokarmowych (biegunki, nudności, zaparcia), a także stymulację sprawności seksualnej. Stosowana w zbyt dużej ilości ze względu na zawartą w niej mirystycynę może doprowadzić do poważnych zatruć pokarmowych oraz wywołać niepożądane objawy ze strony układu nerwowego.

Wartość odżywcza: 435,49 kcal/100 g


5. Gorzka czekolada
Czekolada należy do najpopularniejszych słodyczy, jest produkowana na bazie kakao. Jak powszechnie wiadomo, największe korzyści dla naszego zdrowia przynosi ta z największą zawartością ziaren kakaowca (od 70 do 99%). Czekolada dobrej jakości powinna być błyszcząca i posiadać kuszący zapach kakao, a nie kawy! Zawarta w niej pirazyna odpowiada za pobudzenie mózgu do intensywniejszej pracy (skraca czas reakcji, nasila logiczne myślenie oraz koncentrację). Posiada również dużą ilość cennych składników mineralnych jak magnez, potas czy żelazo, które stymulują nasz organizm w przypadku intensywniejszego wysiłku.

Co więcej, posiada znaczną liczbę polifenoli, czyli antyutleniaczy, które chronią pracę serca oraz obniżają ciśnienie krwi. Oprócz tego normalizuje poziom cholesterolu, co stanowi element profilaktyki chorób układu krążenia, ułatwia filtrację nerek oraz łagodzi przeziębienia.


Wartość odżywcza: 553,6 kcal/100 g


6. Kasza gryczana

Omawiana kasza stanowi bardzo popularny dodatek do potraw, jednak oprócz wyrazistego smaku posiada szereg innych cennych właściwości.  Mowa tu między innymi o dużej zawartości białka, które jest o wiele lepiej przyswajalne niż to pochodzenia zbożowego. Ponadto jego wartość odżywcza jest równie wysoka jak w roślinach strączkowych, a co więcej, posiada takie składniki jak lizyna czy tryptofan. Ten ostatni stanowi również substrat do syntezy takich związków jak serotonina czy tryptamina oraz jest jednym z aminokwasów tworzących nasz kod genetyczny.


Istotną sprawą jest również fakt, iż kasza gryczana, w przeciwieństwie do innych odmian kaszy, nie powoduje zakwaszania organizmu. Oprócz tego stanowi bardzo dobre źródło błonnika (5,9 g) oraz jest całkowicie pozbawiona glutenu, dlatego może być z powodzeniem stosowana przez osoby w trakcie odchudzania.


Wartość odżywcza: 336 kcal/100 g


7. Komosa ryżowa

Komosa, czyli inaczej quinoa lub peruwiański ryż, jest rośliną uprawianą głównie na terenach Ameryki Południowej. Co świadczy o prozdrowotnym charakterze tego artykułu spożywczego? Przede wszystkim stanowi dobre źródło pełnowartościowego białka oraz licznych kwasów tłuszczowych. Ryż peruwiański posiada również saponiny – związki chemiczne wykazujące działanie antyalergiczne, przeciwgrzybiczne, przeciwzapalne i stymulujące układ odpornościowy. Ponadto zawiera znaczną ilość polifenoli, a dokładniej kwercetyny i kampferolu, które wykazują silne właściwości destrukcyjne przeciw wolnym rodnikom.


Wartość odżywcza: 380,8 kcal/100 g


8. Kozi ser
Sery pochodzące z koziego mleka są coraz częstszym gościem na polskich stołach. Pomimo znacząco wyższej ceny warto sięgnąć po ten produkt ze względu na dużą zawartość białka, witaminy A i związków z grupy B, cynku oraz kwasu foliowego. Oprócz nich posiada inne, równie korzystne składniki jak fosfor, magnez, potas czy wapń, które są niezbędne w naszym organizmie – mowa tu o układzie kostnym, nerwowym czy sercowo-naczyniowym


Wartość odżywcza: 447,54 kcal/100 g


9. Macadamia
Orzechy macadamia są produktami występującymi głównie w Australii, Nowej Kaledonii oraz Sualwesii. Niejednokrotnie stanowią dodatek do różnego rodzaju ciast czy deserów, dlatego znajdują zastosowanie w branży cukierniczej i gastronomicznej. Posiadają bardzo dużą ilość selenu i kwasu solnego. Związki te stanowią nieodzowny element profilaktyki chorób nowotworowych.

Wartość odżywcza: 718 kcal/100 g


10. Mak
Nasiona maku kojarzą się przede wszystkim z podstawowym składnikiem klasycznego deseru, czyli makowca. Pomimo dużej liczby odmian tej rośliny skupimy się przede wszystkim na odmianie niebieskiej. Należy zwrócić uwagę przede wszystkim na jego dużą zawartość wapnia – porcja 1266 mg (w 100 g) pokrywa prawie 150% dobowej dawki tego pierwiastka. Oprócz tego mak posiada liczne witaminy (A, C, D, E) oraz dużą ilość pierwiastków takich jak cynk, fosfor, magnez czy żelazo. Jeżeli nadal nie jesteście przekonani co do jego prozdrowotnego charakteru, dodam, iż stanowi bardzo dobre źródło kwasów tłuszczowych z grupy omega-6, które, jak powszechnie wiadomo, odpowiadają za normalizację gospodarki lipidowej.

Wartość odżywcza: 478,1 kcal/100 g


11. Makaron ryżowy
Ten popularny dodatek, a niekiedy nawet podstawa dań kuchni azjatyckiej składa się przede wszystkim z mąki ryżowej, wody oraz niewielkiej ilości tapioki albo mąki kukurydzianej. Cena tej pasty jest o wiele wyższa od klasycznych makaronów jajecznych, jednak jest to podyktowane jego właściwościami. Oprócz tego, że nie zawiera glutenu oraz licznych konserwantów i chemicznych dodatków, jest bardzo lekkostrawnym produktem. Inną ważną kwestią jest duża zawartość polisacharydów, które dzięki dłuższemu trawieniu dostarczają energii przez dłuższy czas. Co więcej, makaron ryżowy to doskonałe źródło witamin B oraz takich pierwiastków jak magnez, mangan czy selen.


Wartość odżywcza: 345 kcal/100 g


12. Masło orzechowe
Tłuszcz pochodzący z orzechów arachidowych stanowi nie tylko bardzo dobrą alternatywę dla deseru czy słonych przekąsek, ale także cenne źródło licznych składników mineralnych. Masło orzechowe zawiera bardzo dużą ilość witamin (A, B i E), a także takich składników jak niacyna czy wspominany już kwas foliowy. Oprócz tego systematycznie spożywane masła orzechowego znacząco obniża poziom cholesterolu i odpowiada za uelastycznienie naczyń krwionośnych. Produkt ten posiada również dużą ilość białka, dlatego bardzo często jest polecany wegetarianom.

Wartość odżywcza: 585 kcal/100 g


13. Migdały
Orzechy migdałowca znane są przede wszystkim z zawartości witaminy E (25,63 mg), która jest głównym antyoksydantem naszego organizmu. Związek ten przyczynia się nie tylko do poprawy wyglądu skóry, ale i profilaktyki chorób układu krążenia. Co więcej, migdały posiadają najwięcej błonnika ze wszystkich orzechów – ilość ta wynosi 12,5 g! Oprócz tego w orzechach migdałowych występuje aż 1,14 mg witaminy B2, co nie tylko nasila działanie witaminy A, ale dodatkowo przyczynia się do regulacji oddychania komórkowego oraz produkcji erytrocytów.


Wartość odżywcza: 571,97 kcal/100 g

14. Mozzarella
Tym mianem określa się sery podpuszczkowe i niedojrzewające. Warto być świadomym, iż prawdziwa mozzarella produkowana jest z mleka bawolego. To znacząca różnica, którą możemy zauważyć w tabeli odżywczej tego produktu. Mozzarella di bufala campana charakteryzuje się większą zawartością białka (24 g) i mniejszą ilością tłuszczu (16 g).


Wartość odżywcza: 250,6 kcal/100 g


15. Nasiona chia
Czyli szałwia hiszpańska, posiada znaczną ilość niejednokrotnie już wspominanych kwasów omega-3. Ich zawartość w tej roślinie jest znacznie wyższa niż w łososiu atlantyckim. Niejednokrotnie wspomina się też o ich udziale w poprawie procesów pamięciowych, łatwiejszym uczeniu się czy też wspomaganiu funkcji narządu wzroku. Co więcej, duża ilość błonnika ułatwia pracę układu pokarmowego i zapobiega problemom natury gastrycznej.


Wartość odżywcza: 493,84 kcal/100 g

16. Olej lniany
Tłuszcz pochodzący z procesu zimnego tłoczenia nasion lnu. Metoda ta pozwala na zachowanie bardzo dużej ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które są jednym z kluczowych punktów zdrowej diety. Związki te stanowią nie tylko bogate źródło energii, ale dodatkowo przyczyniają się do wielu dobroczynnych procesów w naszym organizmie. Normalizują poziom cholesterolu, aktywizują metabolizm, wykazują pomocniczy charakter w walce z bezpłodnością, utrzymują równowagę hormonalną. Systematyczne stosowanie oleju lnianego prowadzi do zmniejszenia zachorowania na choroby układu sercowo-naczyniowego

o prawie 30%.

Wartość odżywcza: 884,57 kcal/100 g

17. Orzechy brazylijskie
Brazylijska odmiana orzechów cechuje się nie tylko bogatą zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych, ale również pokaźną ilością białka.

W 100 g tego produktu zawiera go aż 14 g. Co więcej, orzechy latynoskie dostarczają naszemu organizmowi aż 376 mg magnezu, co jest równe jego dobowemu zapotrzebowaniu. Ważna jest również obecność witamin z grupy B oraz witaminy E.

Wartość odżywcza: 695,39 kcal/100 g


18. Pestki dyni

Dynia kojarzy się przede wszystkim z ciastami lub zupą typu krem, którą serwuje się z dodatkiem świeżego imbiru. Warto jednak zwrócić uwagę na jej pestki. Te niewielkie nasiona stanowią bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, które oprócz normalizacji naszego cholesterolu biorą też udział w produkcji witaminy D. Tworzą również ochronną ścianę komórkową. Ponadto posiadają liczne witaminy i minerały. Warto też wspomnieć

o substancji zwanej kukurbitacyną, która odpowiada za „czyszczenie" organizmu z licznych drobnoustrojów, mikroorganizmów czy tez pasożytów.


Wartość odżywcza: 411,55 kcal/100 g

19. Płatki jaglane
Produkt ten wytwarzany jest z ziaren prosa, które ulegają zgnieceniu. Pomimo braku wyraźnego smaku posiadają chrupką strukturę, dlatego z powodzeniem można stosować je jako zamiennik kalorycznych przekąsek. Stanowią one bardzo dobry dodatek do owoców czy jogurtu. Wśród ogromu licznych składników odżywczych na główną uwagę zasługują witaminy z grupy B, witamina E, a także minerały jak cynk, fosfor, magnez, potas czy żelazo. Oprócz tego posiadają lecytynę, która, jak powszechnie wiadomo, wspomaga pracę naszego mózgu.

Wartość odżywcza: 359,17 kcal/100 g


20. Sezam
Sezam jest egzotyczną rośliną, która występuje przede wszystkim na terenach Chin i Indii. Bardzo często jego uprawy znajdują się na obszarach Gwatemali, Meksyku czy Sudanu. Inne nazwy tego produktu to kunżut lub łogowa wschodnia. To, co decyduje o prozdrowotnej wartości sezamu, to przede wszystkim aż 1160 mg wapnia w porcji wynoszącej 100 g. Oprócz tego kunżut posiada sezaminę – związek o charakterze antyoksydacyjnym

i przeciwzapalnym. Do innych właściwości prozdrowotnych należy zaliczyć utrzymywanie równowagi cholesterolu oraz wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3.


Wartość odżywcza: 632 kcal/100 g


21. Soczewica czerwona

Ta najbardziej popularna odmiana soczewicy posiada wiele odżywczych

i zdrowotnych wartości. Oprócz dużej zawartości składników takich jak błonnik, potas czy kwas foliowy posiada także taniny. Są to związki, które coraz częściej znajdują zastosowanie w profilaktyce chorób onkologicznych, między innymi dzięki spowalnianiu procesu podziału komórek nowotworowych. Co więcej, znaczna ilość żelaza może być z powodzeniem wykorzystana w problemach z krwią jak anemia.


Wartość odżywcza: 327,19 kcal/100 g


22. Tran

Określa się tak koncentrat bądź wyciąg ze świeżej wątroby ryb, do których najczęściej zalicza się dorsza atlantyckiego, halibuta bądź rekina. Bardzo często jest odrzucany przez dzieci ze względu na gorzki smak, ale nie jest to wystarczający powód, aby rezygnować z jego stosowania! Tłuszcz rybny to bogate źródło wielu dobroczynnych składników odżywczych – przede wszystkim mowa tu o nienasyconych kwasach tłuszczowych z grupy omega-3 i omega-6. Co więcej, wysoka zawartość witaminy A i D stanowi dobry argument za włączeniem tego produktu na stałe do swojej diety.

Wartość odżywcza: 902 kcal/100 g


23. Wiórki kokosowe
Wiórki kokosowe to bardzo popularny dodatek do deserów i bardzo często są postrzegane jako swoiste zło oraz bogactwo niezdrowych kwasów tłuszczowych. Jest to prawda, jednak z drugiej strony nikt nie każe się nimi objadać pełnymi garściami. Ten produkt możemy wykorzystać jako urozmaicenie naszego dotychczasowego jadłospisu, a co więcej – posiadają one znaczną ilość dobrego błonnika. Przy zakupie należy zwrócić uwagę, aby były nierafinowane czyli pozbawione szkodliwych siarczanów. Ten rodzaj wiórek poznamy po nieco ciemniejszym kolorze niż zwykle. Bardzo często możemy też trafić na wiórki kokosowe pozbawione cukru.

Wartość odżywcza: 605 kcal/100 g


24. Zarodki pszenne

Zarodki pszenne są produktem, które uzyskuje się w trakcie przemiału ziaren pszenicy. Ich charakterystyczną cechą jest wysoka zawartość białka, duża ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz licznych witamin – głównie mowa tu o witaminach z grupy B oraz E. Wśród licznych korzyści, jakie może przynieść ich stosowanie, na pierwszy plan wysuwają się przede wszystkim: regulacja przemiany materii, obniżenie ciśnienia, rozszerzenie dróg oddechowych, normalizacją pracy serca oraz działanie oczyszczające.


Wartość odżywcza: 322,84 kcal/ 100 g


25. Żółtko jaj
Żółtka charakteryzują się bogatą zawartością tłuszczu, który jest łatwostrawny. Oprócz tego posiada lecytynę w postaci fosfolipidemu. Związek ten jest obecny w każdej komórce naszego ciała – lecytyna jest podstawowym składnikiem błon komórkowych. Ponadto jest obecna w obrębie osłonek mielinowych neuronów, dlatego warunkuje poprawność przekazywania sygnału nerwowego. Największa zawartość lecytyny występuje w jajkach gotowanych na miękko.

Ponadto żółtka stanowią bogate źródło licznych witamin. Oprócz dużego stężenia związków rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K), posiadają witaminy z grupy B oraz duże stężenie fosforu, siarki i żelaza.


Wartość odżywcza: 666 kcal/100 g