Nieświeży oddech jest bardzo nieprzyjemną dolegliwością – może zniechęcać do spotkań towarzyskich, onieśmielać oraz prowadzić do zaniżenia samooceny. Znajdź źródło choroby i dowiedz się, jak skutecznie z nią walczyć.

 

SPIS TREŚCI:

1. Nieświeży oddech – przyczyny
2. Leczenie przyprawami
3. Potrawy z kardamonem
4. Kawa i herbata z kardamonem

Indywidualne plany
dietetyczne i treningowe
-23 kg -23 kg -7 kg -25 kg -7 kg +13 kg -15 kg -23 kg -6 kg -18 kg -10 kg -11 kg już od 39,99 zł za miesiąc

 

 

1. Nieświeży oddech – przyczyny
Nieświeży oddech może być spowodowany paleniem tytoniu, piciem alkoholu, zjedzeniem czosnku, cebuli lub innego produktu zawierającego aromatyczne związki zapachowe. Jeśli jesteśmy świadomi przyczyny nieprzyjemnego zapachu z ust – wszystko w porządku, istnieje na to wiele skutecznych metod. Gorzej, gdy nie mamy pojęcia, dlaczego występuje u nas ta dolegliwość.

 

Dziwna woń dochodząca z jamy ustnej może być pierwszym sygnałem choroby zębów, przełyku, nerek bądź żołądka. Zdarza się przy refluksie, anginie, zapaleniu zatok, dziąseł, niewydolności narządów wewnętrznych,

a także podczas prowadzenia niezdrowej diety. Kluczem do wygrania z nie-świeżym oddechem jest więc ustalenie przyczyny i wykluczenie poważnych zagrożeń.


2. Leczenie przyprawami
Przyprawy na nieświeży oddech to m.in. imbir, kardamon, bazylia, estragon i goździki. Dodane do potrawy, pozostawiają orzeźwiającą nutę w przełyku na wiele godzin, nawet po umyciu zębów i popiciu dania napojem. Zapach będzie pochodził nie z jamy ustnej, lecz żołądka, do którego trafiły lecznicze zioła.

 

Warto zwrócić szczególnie uwagę na kardamon, który jest niedoceniany w polskiej kuchni, tymczasem świat okrzyknął go królem przypraw. Nie ma wątpliwości, że aromat tej przyprawy należy do przyjemnych – w staro-żytności była podstawowym składnikiem perfum.

  Fabryka Siły Sklep

Występuje naturalnie w Azji, zalicza się do grupy przypraw korzennych.

W smaku jest słodki, jednak można w nim wyczuć lekką ostrość. Co ciekawe, może działać nie tylko na objawy, ale samo podłoże choroby.

 

Brzydki zapach ust jest często winą nagromadzenia się toksyn w organizmie i niewydolności trawiennej. Tymczasem kardamon skutecznie przyspiesza pracę układu pokarmowego, działa bakteriobójczo i w dodatku sprzyja usuwaniu zbędnych produktów przemiany materii. Co ciekawe, kardamon może pomóc w… flircie. Nie dość, że usuwa onieśmielającą woń z ust, to jest znanym od lat afrodyzjakiem.


3. Potrawy z kardamonem
Kardamon zyska większą aromatyczność, jeśli rozkruszymy ziarna w moź-dzierzu tuż przed użyciem w kuchni. Przyprawa znajduje szerokie zastosowanie w większości oryginalnych potraw kuchni indyjskiej typu curry, biryani, nihari, kofty. Z powodzeniem może jednak zostać użyta w innych daniach.

 

Kardamon warto dodać do pieczonego kurczaka, baraniny, jagnięciny, wołowiny, kaczki i gęsi. Świetnie komponuje się szczególnie z warzywami. Podkreśla smak szpinaku, buraków, dyni, fasoli, ciecierzycy, soczewicy

i marchwi. Dobrym pomysłem jest wsypanie szczypty tej przyprawy do jarzyn smażonych na patelni. Nada też apetyczną, złocistą barwę naleśnikom oraz plackom ziemniaczanym.

 

Specyficzny słodko-ostry smak sprawia, że azjatycka roślina może być wykorzystywana zarówno do dań głównych, jak i deserów. Sprawdzi się

w wyrobie ciasteczek korzennych, pierników, babki piaskowej.

 

Alternatywą dla ciężkostrawnych deserów mogą być owoce pieczone. Drogę tę powinny obrać osoby na diecie. Gruszkę, jabłko i banana (wszystkie bez skórki) wystarczy przyprawić kardamonem i piec w piekarniku w temperaturze 180°C do momentu, aż wierzch się zarumieni.

 

Dodatek egzotycznej przyprawy przyspieszy proces trawienia. Efekt fit jest więc podwójny, nie dość, że zamieniamy tort z kremem na owoc, to mamy pewność, że praca układu trawiennego została wsparta naturalnym składnikiem.


4. Kawa i herbata z kardamonem
Kawa z cynamonem jest popularna, rzadziej spotyka się w przepisach kardamon. Tymczasem jest on również przyprawą korzenną, która harmonizuje z gorącymi napojami. Przy codziennym spożywaniu kawy warto połączyć przyjemne z pożytecznym i przygotować napar z dodatkiem kardamonu. Dzięki temu zapobiegniemy brzydkiemu zapachowi z ust na kilkanaście godzin.

 

Przepis jest prosty, trzeba zgnieść trzy ziarna kardamonu w moździerzu lub nożem na desce i dosypać je do kawy mielonej przed dolaniem wrzątku do kubka. Ze względu na słodkość przyprawy samej w sobie to dobry sposób, by przestać sypać cukier do napojów.

 

Rozgrzewający drink można przyrządzić również na bazie herbaty. Do filiżanki należy włożyć szczyptę cynamonu, dwa ziarenka kardamonu, łyżkę czarnej herbaty (lub torebkę ekspresową) i odrobinę miodu. Taki trunek zapewni nie tylko przyjemny oddech, ale jest również skuteczną metodą na walkę z przeziębieniem ze względu na właściwości rozgrzewające i bak-teriobójcze.