Picie kawy cieszy się złą sławą. Większość mediów straszy, że jest to zgubny nałóg i najlepiej z niego zrezygnować. Tymczasem filiżanka kofeinowego naparu może chronić przed groźną cukrzycą typu drugiego. Poznaj nieznane właściwości kawy!

 

SPIS TREŚCI:

1. Kawa w profilaktyce cukrzycy typu II
2. Picie kawy przez cukrzyków
3. Kiedy kawa szkodzi?

Indywidualne plany
dietetyczne i treningowe
-23 kg -23 kg -7 kg -25 kg -7 kg +13 kg -15 kg -23 kg -6 kg -18 kg -10 kg -11 kg już od 39,99 zł za miesiąc

 


1. Kawa w profilaktyce cukrzycy typu II
Kawa zapobiega zachorowaniu na cukrzycę typu II. Prawidłowość tę odkryli naukowcy z Fińskiego Narodowego Instytutu Zdrowia w Helsinkach. Badanie trwało aż dwanaście lat. Wzięło w nim udział 6 974 mężczyzn i 7 655 kobiet. Wszyscy uczestnicy eksperymentu byli zdrowi – u nikogo nie wykryto cukrzycy. Naukowcy obserwowali badanych pod wieloma względami, analizując wszelkie dostępne dane. W trakcie długich obserwacji cukrzyca typu II dotknęła 381 osób. Okazało się, że uczestnicy, którzy pili codziennie kawę, mieli aż 55–79% mniejsze ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II.

 

Jak dużo napoju należy pić, żeby uzyskać podobne działanie? Zdania specjalistów są podzielone. Na to pytanie rozsądnie odpowiadają naukowcy z Harvard School of Public Health. W eksperymencie badaczy najlepsze wyniki uzyskały osoby, które spożywały około trzech filiżanek kawy dziennie. Badacze uzasadniają, że kluczowe znaczenie ma wpływ kofeinowego napoju na metabolizm cukrów.


2. Picie kawy przez cukrzyków
Osoby chore na cukrzycę muszą zwracać dużą uwagę na jadłospis. Wykluczone powinny zostać potrawy tłuste, słodkie i alkohol. Często odradza się picie kawy, lecz tylko w niektórych przypadkach zakaz jest uzasadniony. Kofeinę z pewnością powinni wymazać z menu pacjenci z chorym sercem, wątrobą, trzustką lub stale podwyższonym ciśnieniem. Spożycie kawy byłoby w ich przypadku dopełnieniem wybuchowej mieszanki. Nierozsądny krok mógłby skończyć się omdleniem, a nawet zapadnięciem w śpiączkę czy zawałem serca. Jednak pozostałych diabetyków nie należy straszyć kawą. Napój ten bowiem nie tylko zapobiega zapadnięciu na cukrzycę typu drugiego, ale również łagodzi objawy choroby.


3. Kiedy kawa szkodzi?
Dobroczynny wpływ na zdrowie cechuje jednak wyłącznie zaparzana kawa mielona. Rozpuszczalna nie wykazuje tak silnego działania nie tylko w zakresie cukrzycy, ale również w innych kwestiach. Jest gorszym źródłem antyoksydantów, które zapobiegają starzeniu się komórek. Zawiera za to uczulający nikiel oraz rakotwórczą ochratoksynę A. Kawa rozpuszczalna jest produkowana z gorszej jakości ziaren, nieraz nawet zgniłych. W skomplikowanym procesie obróbki traci cenne właściwości kawowca.

 

Kawa szkodzi również w przypadku, gdy ją słodzimy. Wszyscy diabetycy powinni bezwzględnie zrezygnować z jakiejkolwiek formy poprawiania smaku. Niewskazany jest zarówno cukier, jak i inne słodziki. Kawa wypłukuje wapń i magnez. Aby uniknąć przykrych konsekwencji, warto dodać do niej trochę mleka. Uwaga – śmietanka to niezbyt dobry pomysł, szczególnie dla diabetyków. Najzdrowsze jest picie zaparzonej kawy ze zmielonych ziaren i dodanie do napoju mleka. Fabryka Siły Sklep