Chociaż rynek roślinnych produktów odchudzających pęka w szwach, w ostatnim czasie pojawił się na nim nowy lider. Jest nim pokrzywa indyjska. Chociaż dla niektórych z nas zupełnie obca, skupia na sobie uwagę naukowców i osób, które chcą zgubić zbędne kilogramy. Nie dziwi fakt, że na myśl o niej nasuwa się wiele pytań. Skąd wzięła się pokrzywa indyjska? Jakie zawiera substancje aktywne wspomagające odchudzanie? Jak należy ją stosować, aby uzyskać oczekiwane wyniki? Na te pytania odpowiemy w poniższym artykule.

 

SPIS TREŚCI:
1. Pokrzywa indyjska – charakterystyka gatunku
2. Pokrzywa indyjska – właściwości zdrowotne i terapeutyczne
3. Pokrzywa indyjska a odchudzanie – prawda czy mit?

Indywidualne plany
dietetyczne i treningowe
-23 kg -23 kg -7 kg -25 kg -7 kg +13 kg -15 kg -23 kg -6 kg -18 kg -10 kg -11 kg już od 39,99 zł za miesiąc

 

 

1. Pokrzywa indyjska – charakterystyka gatunku

Pokrzywa indyjska (Coleus forskohlii) należy do roślin z rodziny jasnowatych (Lamiaceae). Do przedstawicieli tej grupy należą również popularne w Polsce melisa, mięta, rozmaryn, szałwia, lawenda, macierzanka oraz bazylia. Roślina ta pochodzi z terenów Azji. Powszechnie występuje w Nepalu, Tajlandii, Indiach, Sri Lance i Birmie. Na tych ziemiach znana jest pod nazwą pashanbhedi. Uprawiana jest na ilastych lub piaszczystych glebach na wysokości 600–1800 m n.p.m. Ze względu na jej niewielkie wymagania z powodzeniem uprawia się ją również w wielu krajach afrykańskich.

 

2. Pokrzywa indyjska – właściwości zdrowotne i terapeutyczne

W krajach afrykańskich pokrzywa indyjska znana jest jako roślina łagodząca objawy chorób układu pokarmowego, oddechowego i moczowego. Kobiety z niektórych plemion używają jej jako środka na przywrócenie lub uregulowanie cyklu miesięcznego. Napar z liści pokrzywy indyjskiej ma właściwości uspokajające i ułatwia zasypianie. Roślina stosowana jest również w leczeniu nadciśnienia i niewydolności serca.

 

Pomimo że pokrzywa indyjska dopiero pojawia się na zachodnim rynku farmakologicznym, na rodzimych ziemiach używana jest od wielu tysięcy lat. Zarówno jej korzeń, jak i liście stosowane są w systemie medycyny hinduskiej – ajurwedzie. Praktyka ta przypisuje roślinie szczególne właściwości dietetyczne i silne działanie odchudzające. Szczególnie ta ostatnia właściwość przyciąga uwagę naukowców i badaczy z całego świata. Nic w tym dziwnego, z roku na rok zwiększa się bowiem odsetek ludzi cierpiących z powodu nadwagi i otyłości. Fabryka Siły Sklep

 

O właściwościach zdrowotnych i farmaceutycznych rośliny decydują zawarte w niej substancje aktywne. Najcenniejszym fragmentem rośliny pod tym względem jest jej korzeń. Zawiera największą ilość związków biologicznie aktywnych. W przypadku pokrzywy indyjskiej są to przede wszystkim diterpeny. Należą do nich acetoksykoleosol, coleonon, coleol, krocetyna i naftopiron. Oprócz korzeni do celów medycznych używa się również liści.

 

Spośród wielu związków chemicznych obecnych w pokrzywie indyjskiej na największą uwagę zasługuje forskolina, o której zaraz dowiecie się więcej.

Forskolina jest biologicznie czynną substancją, której pokrzywa indyjska zawdzięcza swoją sławę. Jej działanie opiera się na aktywacji enzymu cyklazy adenylowej, dzięki któremu następuje synteza cAMP z ATP. Prościej mówiąc, dzięki niej w komórkach naszego organizmu zwiększa się poziom cAMP, który korzystnie wpływa na aktywność licznych enzymów komórkowych. Ma to szczególne znaczenie w przypadku chorób, które przebiegają z obniżonym poziomem wewnątrzkomórkowego cAMP. Do takich schorzeń należą otyłość, łuszczyca, nadciśnienie i astma. Oprócz zwiększania aktywności niektórych enzymów forskolina wykazuje również cechy regulujące pracę układu endokrynologicznego. Stymuluje wydzielanie hormonów tarczycy. Obecnie w celach leczniczych nie stosuje się już korzenia czy liści pokrzywy indyjskiej. Zastąpiono je 100% ekstraktem roślinnym.

 

3. Pokrzywa indyjska, a odchudzanie – prawda czy mit?

Forskolina zawarta w pokrzywie indyjskiej ma właściwości wspomagające odchudzanie, między innymi:
– hamuje syntezę opornej i trudnej do zredukowania tkanki tłuszczowej żółtej,
– stymuluje proces rozkładu składników budulcowych tkanki tłuszczowej (lipolizy), jednocześnie stymuluje rozwój tkanki mięśniowej, co sprzyja wzrostowi beztłuszczowej masy ciała,
– pobudza uwalnianie tłuszczu tkankowego oraz jego transport do pracujących mięśni,
– zwiększa wydzielanie soków trawiennych: kwasu solnego, enzymów trzustkowych i pepsyny,
– podkręca termogenezę, czyli proces wytwarzania ciepła z ATP,
– zapewnia prawidłowe działanie hormonów tarczycy,
– przyśpiesza tempo przemian metabolicznych.

 

Powyższe właściwości pokrzywy indyjskiej zostały zidentyfikowane na podstawie licznych badań naukowych prowadzonych na całym świecie. W jednym z badań zainicjowanym przez V. Badmaeva i wsp., w grupie kobiet otyłych, stosujących przez 8 tygodni 2 razy dziennie 250 mg z pokrzywy indyjskiej, udowodniono redukcję tkanki tłuszczowej o 8% większą niż w grupie kontrolnej. Oprócz utraty tkanki tłuszczowej w grupie kobiet stosującej forskolinę zaobserwowano jeszcze obniżenie ciśnienia tętniczego krwi.

 

Inne badanie przeprowadzone przez S. Hendersona i wsp. pokazało, że stosowanie tej samej dawki ekstraktu z pokrzywy indyjskiej wspomaga także redukcję masy ciała. Badanie to prowadzone było rzetelnie, z podwójnie ślepą próbą i trwało 12 tygodni. Mimo stosowania takich samych dawek substancji aktywnej nie zauważono żadnych istotnych statystycznie różnic pomiędzy grupą stosującą forskolinę, a grupą przyjmującą placebo.

 

Na całym świecie prowadzone są obecnie badania, które pokazują, że wyciąg z pokrzywy indyjskiej ma duży potencjał, jeśli chodzi o redukcję masy ciała i wspomaganie spalania tkanki tłuszczowej. Uzyskanie niepodważalnych rezultatów i uznanie zawartej w pokrzywie indyjskiej forskoliny za „lek” na otyłość wymagać będzie prowadzenia dalszych badań.

 

Warto zwrócić jednak uwagę na fakt, że osoby stosujące wyciąg z pokrzywy indyjskiej lub forskolinę nie zgłaszają żadnych skutków ubocznych i działań niepożądanych. Głośno mówi się jedynie o korzystnym działaniu tego produktu. Trzeba wiedzieć również, że w naszym kraju forskolina nie ma statusu leku. Istnieje na rynku jako suplement diety. Przed zdecydowaniem się na stosowanie każdego suplementu, powinno się swoją decyzję skonsultować z lekarzem lub dietetykiem.

 

 

1 / 4
A jaki Ty masz cel? Nie trać czasu i zacznij już dziś! Skorzystaj z profesjonalnej opieki.
Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.

Bibliografia

Baraniak J., Pokrzywa indyjska (Coleus forskohlii Briq) – właściwości biologiczne i aktywność terapeutyczna, „Postępy Fitoterapii” 2016, 3, 208–212.
Włochal M., Grzymisławski M., Bogdański P., Wykorzystanie żywności niskoenergetycznej, CLA i karnityny w leczeniu otyłości, „Forum Zaburzeń Metabolicznych” 2014, 5(4), 178–186.
Badmaev V. et al., Diterpene forskolin: a possible new compound for reduction of body weight by increasing lean body mass, „Townsend Lett” 2001, 6, 115.
Kiryluk A., Zioła lecznicze: pokrzywa indyjska (inaczej też: forskolin, forskolina, pochwiatka, szałwia indyjska, Coleus forskohlii, koleus), leczniczeziola.com.pl/ziola-lecznicze/pokrzywa-indyjska-inaczej-tez-forskolin-forskolina-pochwiatka-szalwia-indyjska-coleus-forskohlii-koleus/ (03.01.2018).
Forskolina jako "pochłaniacz" tłuszczu – hit czy kit?,
odzywianie.info.pl/diety-i-odchudzanie/artykuly/art,forskolina-jako-pochlaniacz-tluszczu-hit-czy-kit.html (03.01.2018).