Każdego dnia jesteśmy atakowani przez setki różnych czynników zewnętrznych, wpływających negatywnie na kondycję naszych organizmów. Jeśli funkcjonują one prawidłowo, wtedy cieszymy się zdrowiem i dobrym samopoczuciem. Bywają jednak okresy, w których częściej się przeziębiamy, łapią nas infekcje, alergie oraz stany zapalne. To znak, że zaburzona została homeostaza organizmu i trwa walka o przywrócenie stanu równowagi. Zanim sięgniemy po antybiotyki czy inne leki dostępne w aptekach bez recepty, skorzystajmy z dobrodziejstw, którymi obdarowała nas natura. Z tego artykułu dowiesz się, jak przy pomocy 3 produktów wspomóc organizm w walce z infekcjami.

 

SPIS TREŚCI:
1. Czosnek
2. Miód
3. Propolis (kit pszczeli)

Indywidualne plany
dietetyczne i treningowe
-23 kg -23 kg -7 kg -25 kg -7 kg +13 kg -15 kg -23 kg -6 kg -18 kg -10 kg -11 kg już od 39,99 zł za miesiąc

 


1. Czosnek
Ta popularna w Polsce roślina stosowana głównie w celu poprawy walorów smakowych potraw jest jednym z najsilniejszych naturalnych antybiotyków. Swoje działanie zawdzięcza głównie allicynie – substancji, która nadaje czosnkowi charakterystyczny zapach, niezbyt mile widziany podczas spotkań towarzyskich. Związek ten jest w stanie zniszczyć liczne drobnoustroje z grupy gronkowców, paciorkowców oraz bakterii E. coli.

 

Bardzo często zdarzają się sytuacje, w których czosnek radzi sobie lepiej

z pokonaniem niektórych szczepów gronkowca złocistego niż silne antybiotyki dostępne w aptekach. Aby w pełni korzystać z dobrodziejstw, które oferuje nam allicyna, czosnek powinien być spożywany na surowo. Allicyna nie jest jednak substancją aktywnie występującą w czosnku. Powstaje ona dopiero na skutek połączenia dwóch innych związków zawartych w czosnku (alliny i allinazy). Dlatego aby w pełni wykorzystać zdrowotne działanie czosnku, należy zmiażdżyć lub posiekać go bezpośrednio przed spożyciem.

 

Oprócz działania antybiotycznego czosnek poprawia krążenie krwi, obniża ciśnienie tętnicze oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi. Ponadto zaleca się częstsze jego spożywanie przy bólach gardła, grypie, przeziębieniu oraz zapaleniu zatok. Udowodniono naukowo, że czosnek w niektórych przypadkach radzi sobie lepiej w przypadku zaburzeń jelitowych niż sztuczne antybiotyki.

 

Jak pozbyć się znienawidzonego zapachu czosnku z ust? Najskuteczniejszą metodą jest żucie świeżych liści natki pietruszki bądź liści mięty. Natomiast aby pozbyć się zapachu czosnku z rąk, wystarczy zamoczyć ręce w wodzie z cytryną.


2. Miód
W dzisiejszych czasach coraz większym problemem staje się odporność bakterii i wirusów na dostępne w aptekach antybiotyki. Dlatego warto jest sięgać po naturalne produkty, z którymi drobnoustroje do dziś nie dają sobie rady. Przykładem takiego leku jest miód. Jednak aby miód wykazywał swoje właściwości zdrowotne, musi być pochodzenia naturalnego, najlepiej z okolicznych pasiek.

 

Działanie prozdrowotne i bakteriobójcze miodu wynika z kilku czynników. Jednym z nich jest obecność glukozy i fruktozy, które wykazują działanie osmotyczne, wyciągają na zewnątrz wodę z komórek skażonych przez bakterie i powodują ich powolne obumieranie. Kolejną właściwością miodu w walce z infekcjami jest hamowanie tworzenia się biofilmu w komórkach bakteryjnych. Biofilm jest zewnętrzną strukturą bakterii, która posiada wysoką odporność na czynniki bakteriobójcze.

  Fabryka Siły Sklep

Według najnowszych badań miód zawiera szereg różnych antyoksydantów, które w przeciwieństwie do antybiotyków syntetycznych nie uodparniają drobnoustrojów na ich działanie. Ponadto dzięki wysokiemu ciśnieniu osmotycznemu w połączeniu z kwaśnym odczynem spowodowanym wysoką obecnością kwasów organicznych rozwój bakterii w organizmie człowieka zostaje w znacznym stopniu zahamowany.


3. Propolis (kit pszczeli)

Propolis jest tworzoną przez pszczoły mieszanką  żywicy, olejków eterycznych, wosku, pyłów kwiatowych oraz wielu innych substancji. Pszczoły wykorzystują go do dezynfekowania i uszczelniania ula. Od setek lat propolis stosowany jest w leczeniu różnych chorób i infekcji, a niedawno jego pozytywne działanie na ludzki organizm zostało potwierdzone przez liczne badania naukowe. Jego wpływ na wzmacnianie odporności wynika z połączenia pewnych czynników. Propolis zawiera bardzo silne antyoksydanty, które oczyszczają organizm z wolnych rodników, a tym samym opóźniają procesy starzenia i skracają okres rekonwalescencji organizmu. Ponadto antyoksydanty pobudzają mechanizmy obronne organizmu, a wysoka zawartość kumaryny powoduje silne działanie przeciwzapalne na poziomie komórkowym i międzykomórkowym.

 

Kit pszczeli można stosować zarówno zewnętrznie w celu zwalczania infekcji jamy ustnej, nosowej, gardła, zatok i ucha wewnętrznego, jak i wewnętrznie – w leczeniu przeziębień, grypy, chorób układu pokarmowego czy grzybicy.